RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

В Збройних Силах України новий Головно­командувач: хто він і чим відомий, фото

8 лютого 58-річний генерал-полковник Олександр Сирський став новим головнокомандувачем Збройних сил України замість Валерія Залужного.

Про це свідчить відповідне рішення президента Володимира Зеленського.

Читайте також: В ЗСУ нова команда: Зеленський назвав імена

Глава держави назвав Сирського найбільш досвідченим командувачем.

"Він має успішний досвід захисту - провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу - Харківської визвольної операції", - наголосив він.

Що відомо про нового головнокомандувача ЗСУ

Згідно з відкритими джерелами, Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року в с. Новинки Владимирської області РФ. Закінчив у 1986-го Московське вище військове командне училище, а після незалежності став служити у Нацгвардії, а згодом у Збройних силах.

Зокрема з 2000-х років був командувачем 72-ї механізованої бригади, долучений до співробітництва України та НАТО.

Взимку 2015-го був одним з ключових командирів АТО у боях за Дебальцеве, коли зміг вивести українське угруповування з фактично оточеного російськими окупантами міста. За це отримав орден Богдана Хмельницького. З 2016-го керував Об'єднаним оперативним штабом, що здійснював координацію дій українських сил на Донбасі. З 2019-го був керівником Сухопутних військ.

На початку повномасштабної війни у лютому 2022 року Сирський відповідав за оборону Києва. За це його нагородили званням "Герой України".

За його наказом військово-навчальні центри створили спеціальні тимчасові батальйони та доставили в Київ артилерійські системи. Він розділив місто та прилеглі райони на сектори, призначивши керувати кожним районом генералів із військово-навчальних центрів. Також створив чіткий ланцюжок субординації усіх українських військових частин та служби безпеки. При цьому під час оборони столиці тактичні рішення офіцери на місцях могли ухвалювати негайно, без вимоги консультацій зі штабом.

За рішенням генерала зруйнували мостові переходи на Київщині, підірвали греблю на річці Ірпінь у Козаровичах. Це призвело до затоплення позицій російських окупантів та завадило наступу ворога на Київ.

Восени 2022- року Сирський став одним із командувачів контрнаступу у Харківській області. У результаті чого росіян відкинули від Харкова на безпечну відстань, що перевищувала дальність артвогню. Це дозволило Силам оборони рушити далі на Балаклію – Ізюм – Святогірськ – Лиман – Кремінну.

Після цього Міноборони назвало його ім'я з-поміж творців перемог української армії - "атлантів, що тримають операцію на своїх плечах".

У 2022-2023 роках став командувачем ОСУВ "Хортиця". Восени 2022-го - навесні 2023-го керував обороною Соледара та Бахмута на Донбасі.

Раніше ми писали, що Валерій Залужний озвучив стратегію української армії на поточний рік.

  • Вас також може зацікавити:

Ворог формує нові штурмові роти: в ЗСУ попередили про наступ на півночі

Росіяни готуються знову наступати: Сирський озвучив напрямок

Пропаганда РФ розганяє брехню про "дві армії" в Україні: яка мета росіян