RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Близькість до Банкової дає змогу будь-якому корупціонеру з оптимізмом дивитися у майбутнє

Артем Шило Артем Шило Фото:

У вівторок, 2 квітня, детективами НАБУ та САП було затримано за корупцію Артем Шила. Це затримання викликало резонанс у ЗМІ, оскільки Шило раніше був керівником Головного управління контррозвідувального захисту об'єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму СБУ та радником Офісу президента. Його офіційно називають лідером злочинної групи, яка нібито розкрадала кошти Акціонерного товариства "Укрзалізниця". Шила було взято під варту, але майже відразу ж за нього було внесено заставу у сумі 30 млн. грн. і він вийшов на волю, хоч і в браслеті. Хто такий Артем Шило, у чому його звинувачують та чому він може уникнути покарання, читайте у матеріалі "Апострофа".

Схеми в УЗ

Артема Шила було затримано правоохоронцями у вівторок, 2 квітня. У НАБУ стверджують, що Шило є головою ОЗУ. Слідство встановило, що ОЗУ було створено у 2021 році для контролю за коштами "Укрзалізниці". З червня по грудень 2022 року керівник групи Артем Шило через підконтрольних посадових осіб АТ "Укрзалізниця" забезпечив постачання трансформаторів від певної компанії за завищеною вартістю. Як зазначають слідчі, Шило навмисно проігнорував громадянство контролера компанії, яка "виграла" тендер, та його зв'язки з РФ.

Трансформатори закуповувалися через "прокладку" виробника, яким частково володіли юрособи з Росії, а потім перепродавали УЗ за вдвічі завищеною ціною. Внаслідок схеми "Укрзалізниця" зазнала збитків на суму 94,8 млн. грн., якими, за версією слідства, заволоділи учасники злочину.

Як Шилу вдалося "продавити" тендер? Він направив до "Укрзалізниці" листа від СБУ щодо "загроз державної безпеки", в якому рекомендував відхилити пропозиції інших учасників, незважаючи на те, що їхні умови були значно вигіднішими.

Читайте: Гроші від схем Артема Шила в УЗ йшли на салони краси його дружини - ЗМІ

Раніше НАБУ та САП виявили, що таку ж схему Шило використав у УЗ ще й на закупівлях кабелів. Протягом 2021-2023 років тендери на цю продукцію вигравали фірми, які пропонували товар за значно більшою ціною, внаслідок чого держава зазнала 117 млн грн збитків.

Як пише журналіст-розслідувач Євген Плінський, через Шила проходило багато комерційних ланцюжків, а епізод з УЗ – лише один із них. І не найголовніший.

"Мені взагалі не зрозуміло, як таке могло статися в "Укрзалізниці", - дивується у розмові з "Апострофом" політолог Віктор Небоженко, - у цій компанії є спеціально створений антикорупційний комітет, який очолює відомий антикорупціонер, який отримує велику зарплату, Сергій Лещенко. Як він міг пропустити таку схему?"

А політтехнолог Віталій Бала не відкидає, що подібна ситуація може бути і в армії.

"Зараз Державний оператор тилу розпочав закупівлю харчування, ПММ та одягу для армії без використання Prozorro. З якою метою це робиться?", - ставить риторичне питання експерт.

Жахав бізнес

Проте Шило і раніше фігурував у матеріалах журналістів-розслідувачів.

Свою кар'єру він розпочинав у 2012 році зі служби у харківській СБУ. 2016 року Артем переїхав до Києва, де працював у Департаменті протидії кіберзлочинності.

Там Шило досить швидко виявив себе, став заступником департаменту та достроково отримав звання підполковника СБУ. Проте 2021 року його скоротили.

Щоправда, без роботи СБУшник не залишився: його підібрав Офіс президента України, де він став радником одного із заступників Єрмака.

Рік тому журналісти-розслідувачі "Бігус Інфо" оприлюднили розслідування, як Шило та його родина придбали елітну нерухомість та дорогі авто. Загальна вартість активів становила 4 мільйони доларів.

Також повідомлялося, що Шило сприяв роботі російського бізнесу в Україні навіть після 24 лютого. Навесні 2022 року ліцензію на діяльність в Україні отримав представник бренду 1xBet – пов'язане із Шило ТОВ "Твоя Беттингова Компанія".

Влітку 2022 року Шило пішов з Офісу президента і повернувся до СБУ на посаду керівника головного управління контррозвідувального захисту об'єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму, де він, як зазначають журналісти, "кошмарив" український бізнес.

"Кримінальні провадження, арешти майна, затримання самих бізнесменів. Він займався тиском на бізнес, все, про що ви чули останні місяці, доходило аж до зустрічі президента", - зазначає журналіст-розслідувач Юрій Ніколов.

Шила звільнили із СБУ лише у березні цього року. За чутками, нібито це було рішення самого Зеленського, який нібито був дуже незадоволений скаргами бізнесу на "діяльність" Шила.

Недоторканний

Тим не менш, у Шила, зважаючи на все, зберігаються близькі зв'язки в Офісі президента. Про це свідчать такі обставини. Доставивши Артема Шила до суду, детективи НАБУ клопотали взяти його під варту. Проте Вищий антикорупційний суд визначив для фігуранта альтернативу у вигляді застави 30 млн грн (прокурор вимагав 50 млн). Ця застава була відразу внесена невідомо ким і Шило вийшов на волю. При цьому, у рішенні суд зазначив, що він має носити електронний браслет і "... не відлучатися з Києва, не спілкуватися з іншими підозрюваними, з працівниками СБУ та іншими особами, зокрема Єрмаком, Татаровим, Камишиним, Кубраковим щодо обставин кримінального провадження".

"Не дарма ж нам західні партнери постійно говорять про посилення боротьби з корупцією і ситуація з Шилом вчергове показує, що влада реально з корупцією не бореться, - зазначає в коментарі "Апострофу" політтехнолог Віталій Бала, – а затримання Шила, швидше за все, є ентузіазмом деяких правоохоронців. І те, що Шила так активно кинулися рятувати, свідчить про те, що ці люди теж із ним у схемах".

На думку експерта, Артем Шило може уникнути покарання.

"У нас так завжди, голосно затримують, багато про це розповідають, а результатів нуль, особливо коли йдеться про наближену до влади людину", - підсумовує Віталій Бала.

З ним погоджується Віктор Небоженко.

"Артем Шило належить до категорії "недоторканних" і наближених до одного з помічників Єрмака, а тому Офіс його захищатиме і тому йому нічого за це не буде. Більше того, Шило буде вдячний Офісу за "турботу", - резюмував експерт.

Читайте також: Дружина скандального екс-радника ОПУ засвітилася з пікантними діамантами у VIP-зоні на концерті Beyoncé

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів