RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

НАБУ і САП затримали скандального Артема Шила: звинувачують у схемі заволодіння коштів УЗ - ЗМІ

НАБУ і САП викрили організовану групу, яку звинувачують у заволодінні майже 95 млн грн АТ "Укрзалізниця" на закупівлях. Серед затриманих - екс-радник Офісу президента і посадовець СБУ Артем Шило, вказав журналіст Олег Новіков.

Про це повідомив сайт "Обозреватель".

Слідство встановило, що ОЗУ було створено у 2021 році задля контролю за коштами УЗ. З червня по грудень 2022 керівник групи (яким називають Шила) через підконтрольних службових осіб АТ "Укрзалізниці" забезпечив обрання визначеної компанії постачальником трансформаторів, постачання відбувалося за завищеною вартістю. Керівник групи умисно проігнорував громадянство контролера компанії, яка "виграла" тендер та його зв'язки з РФ, - повідомили у САП.

Трансформатори закуповувалися через "прокладку"виробника, яким частково володіли юрособи з Росії, а потім перепродавалися УЗ за вдвічі завищеною ціною. Внаслідок схеми "Укрзалізниця" зазнала збитків на суму 94,8 млн. грн., якими нібито заволоділи учасники злочину.

Артем Шило в СБУ працював з 2012-го, у 2021 році став позаштатним радником ОП. Влітку 2022-го повернувся до СБУ як керівник головного управління контррозвідувального захисту об'єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму. Розслідувачі "Схем" виявили, що його родина має маєток під Києвом, оформлений на батька.

Серед компаній, які були в полі зору Шила, називали алкогольний холдинг українського бізнесмена Євгена Черняка, який отримав підозру за нібито ведення бізнесу з рф. Євген Черняк зреагував на затримання Шила, зазначивши, що саме він був відповідальним за тиск правоохоронців на його холдинг. Бізнесмен додав, що ще 400 українських бізнесів у схожій ситуації через маніпуляції зловмисників, які застосовують силовий апарат.

Також стала об'єктом спроби рейдерства аграрна компанія AST, власників якої Катерину Колесник, а також Олександра Амірова звинувачували у нібито співпраці із державою агресором. Зокрема, через діяльність Шила у численних компаніях проводили перевірки, їхніх власників вносили до бази "Миротворець".