RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Тепер у Кабміні налічується п'ять керівних вакантних місць

Кабмін З Кабміну звільнили двох ключових керівників Фото: depositphotos.com

У четвер, 9 травня, Верховна Рада звільнила віце-прем'єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова, а також голову МінАПК Миколу Сольського. Також депутати вирішили розділити міністерство Кубракова на два – Міністерство інфраструктури та Міністерство регіональної політики. З чим пов'язані відставки, навіщо з одного міністерства створили два і до чого це може призвести, читайте у матеріалі "Апострофа".

Чи не виправдали довіри?

Після тривалих кулуарних розмов Верховна Рада таки схвалила низку кадрових рішень у Кабміні. Йдеться про звільнення міністра аграрної політики Миколи Сольського. Те, що питання щодо нього остаточно вирішене, стало зрозумілим після того, як 23 квітня НАБУ оголосило Сольському підозру у справі щодо заволодіння державною землею. Тоді дані слідства зазначали, що до складу злочинної групи на чолі з "топ-посадовцем" входили інші посадові особи органів Держгеокадастру, у тому числі також особи, які контролювали діяльність цих органів. Тоді ж Сольський подав у відставку, що й освятила Верховна Рада 273 голосами.

З Кубраковим ситуація – інша.

Показово, що за звільнення віце-прем'єра у стінах Верховній Раді проголосували 272 нардепи, хоча офіційно причини відставки Кубракова не були озвучені. Втім, раніше на засіданні фракції "Слуга народу" звільнення віце-прем'єра обґрунтували можливим розділенням Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Читайте: Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом із міністром Сольським

Уже після звільнення сам Кубраков, не приховуючи образи, написав у Facebook: "Керівництво фракції та глава уряду Денис Шмигаль зі мною не обговорювали це рішення. На засідання фракції та профільної комісії не запросили". І додав, що завжди готовий до відкритого діалогу та докладного звіту про роботу міністерства у всіх сферах моєї відповідальності.

Утім, розмови про прийдешнє звільнення Кубракова поширювалися у провладних медіаресурсах протягом останнього місяця.

"Кубраков встиг розійтися з усіма гравцями, які раніше робили на нього ставку. Йдеться, зокрема, про Юрія Голіка, з яким вони разом займалися Великим будівництвом", - повідомило тоді "Апострофу" джерело в уряді.

Експерти прямо говорять про те, що за відставкою Кубракова стоїть голова Офісу президента Андрій Єрмак, який вважає його "стороннім тілом" у системі виконавчої влади.

"Справді, Кубраков не був людиною Єрмака. Я б сказав, що він був ближчий з Кирилом Тимошенком, - зазначив у коментарі "Апострофу" політтехнолог Віталій Бала, - чим він не влаштував Офіс президента, можна здогадуватися. Але його відставка нічого не змінює. Тут питання набагато складніше".

Важливим фактором, як зазначають експерти, є те, що Кубраков сидів на "горі золота": його міністерство оперує значними закордонними фінансовими ресурсами щодо відновлення інфраструктури внаслідок ударів РФ.

"Кубраков, керуючи важливим міністерством, зосередив у своїх руках великі фінансові потоки, - коментує "Апострофу" ситуацію політолог Віктор Небоженко, - І його відставка – це боротьба за ці потоки. А в тому, що Кубракова звільнили, просто поставивши перед фактом, нічого дивовижного немає. З почестями "Слуги народу" звільняють лише "своїх", згадайте Олексія Резнікова, а з "не своїми" не церемоняться".

Задля справедливості варто зауважити, що за час перебування на посаді Олександр Кубраков неодноразово потрапляв у скандали. Так, у 2023 році співробітники НАБУ та САП викрили злочинне угруповання, яке займалося розкраданням бюджетних коштів, до складу якого входив заступник Кубракова Василь Лозінський. Згодом Лозінського було звільнено зі своєї посади в міністерстві.

Крім того, онлайн-медіа "Коментарі" раніше називало Кубракова "можливим покровителем" Pin-UP, якому у 2023 році анулювали ліцензію.

Ну, і найбільший скандал вибухнув після того, як росіяни завдали ракетного удару по Трипільській ТЕС у Київській області. Тоді Верховна Рада викликала Кубракова для звіту через цю подію, але в парламенті він не з'явився.

Напівпорожній Кабмін

Як уже зазначалося, з одного міністерства зроблять два – Міністерство інфраструктури та Міністерство регіональної політики. Хто їх очолить, поки що неясно. Раніше фігурувало прізвище заступника голови ОП Олексія Кулеби, проте наразі остаточного рішення немає.

Як зазначив нардеп Олексій Гончаренко, наразі у Кабміні 5 керівних вакантних місць. В уряді немає: міністра аграрної політики, міністра інфраструктури та розвитку територій, міністра молоді та спорту, міністра у справах ветеранів, міністра культури та інформаційної політики. І якщо два перші міністерства звільнилися лише сьогодні, то три останні працюють без міністрів уже протягом тривалого часу.

"Я думаю, що на новостворені два міністерства в Офісі президента людей знайдуть, оскільки там є фінансові потоки. А міністерства спорту, культури та ветеранів будуть порожніми", - припускає Віктор Небоженко.

"Люди не хочуть йти, оскільки не хочуть нічого спільного мати із нинішньою владою", - вважає Віталій Бала.

Викликає питання подальша доля самого Олександра Кубракова.

Як зазначили у фракції "Слуга народу", перепризначення Кубракова поки що не буде. Найближчими днями народні депутати разом із Кабміном займуться розділенням міністерства на два окремі відомства – Міністерство інфраструктури та Міністерство регіональної політики.

Поки що планується, що Кубраков залишатиметься в.о. міністра інфраструктури. Водночас питання, чи буде призначено екс-віце-прем'єра на посаду голови новоствореного міністерства, залишається відкритим.

"Не виключаю, що стосовно Кубракова можуть порушити якусь кримінальну справу і до нього прийдуть слідчі. А ось новий міністр вже знатиме, як йому зберегти посаду", - каже Віктор Небоженко.

"Кадрова свистопляска під час повномасштабної війни це навіть не сумно, а дуже і дуже гірко. Але влада цього, мабуть, не розуміє", - резюмує Віталій Бала.

Читайте: Скільки заробляють Шмігаль та віце-прем'єри у 2024 році: зарплати топ-чиновників

Читайте також

Силові зміни: з чим пов’язані різкі кадрові рішення Зеленського

Одного дня президент провів низку серйозних кадрових змін у силових структурах

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Новини партнерів