RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гучний арешт бизнесмена за хабар скандальному прокурору: що відомо на даний момент

Колишній топ-чиновник ПАТ "Укргазвидобування" попався на даванні хабара

Колишній топ-чиновник ПАТ "Укргазвидобування" попався на даванні хабара Олексій Тамразов Фото: Facebook Oleksii Tamrazov

Арешт колишнього першого заступника голови правління ПАТ "Укргазвидобування" Олексія Тамразова ризикує стати одним з головних скандалів серпня. Про політичне підґрунтя цієї історії дізнавався "Апостроф".

У четвер, 9 серпня, в Генеральній прокуратурі (ГПУ) повідомили про спільну зі Службою безпеки України (СБУ) операцію із затримання колишнього першого заступника голови правління ПАТ "Укргазвидобування" (2010-2014), бізнесмена Олексія Тамразова при спробі підкупити прокурора ГПУ.

Як написав генпрокурор Юрій Луценко на своїй сторінці в Facebook, Тамразов нібито в обмін на 200 тисяч доларів намагався домогтися зняття арешту з майна в кримінальному провадженні, пов'язаному з екс-президентом Віктором Януковичем.

Від прокурора нібито просили не звертатися з клопотанням про продовження арешту на неназвані обсяги природного газу. Співробітники генеральної інспекції відомства разом з оперативниками Головного управління СБУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю зафіксували факт передачі частини хабара в розмірі 100 тисяч доларів заступнику начальника департаменту міжнародно-правової співпраці ГПУ і затримали Тамразова на місці подій.

Незабаром з'ясувалося, що фігурантом історії з хабарем є обвинувачений у незаконному збагаченні колишній військовий прокурор сил антитерористичної операції Костянтин Кулик. Нагадаємо, в жовтні 2016 прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури спільно з детективами НАБУ вручили обвинувальний акт Костянтину Кулику і передали справу до суду, а розгляд справи триває досі. Саме Кулику Тамразов нібито і передав хабар.

У п'ятницю, 10 серпня, запобіжний захід Тамразовим обирав Печерський районний суд Києва. Вердикт суду - арешт терміном на два місяці, який може бути замінено внесенням застави сумою в три мільйони гривень замість необхідних прокурором 5,4 мільйони.

Тамразов - власник ТОВ "Всеукраїнська медіагрупа", яке володіє інтернет-виданням Insider. Він є активним користувачем в Facebook, а відомим блогером його зробила історія про закупівлі за завищеною ціною автомобілів для поліції. За кожну машину Mitsubishi Outlander Міністерство внутрішніх справ переплатило мінімум 112 тис грн.

З початку АТО Тамразов займався волонтерською діяльністю і передавав на фронт автомобілі.

Ще один факт з його біографії - внесення застави в розмірі 5 мільйонів гривень за екс-учасника АТО, націоналіста Дениса Поліщука, який є одним з підозрюваних у вбивстві журналіста і письменника Олеся Бузини.

Крім того, Тамразов вніс заставу і за націоналістку Віту Заверуху, яка обвинувачується в гучному пограбуванні АЗС WOG і вбивстві двох поліцейських в травні 2015 року за Києвом. Сума застави склала 1,6 млн грн.

"Апостроф" зібрав найцікавіші, на наш погляд, публікації в Facebook про затримання Тамразова, в тому числі генерального прокурора Юрія Луценка, нинішнього і колишнього головних редакторів Insider Тетяни Ніколаєнко і Сергія Щербини, народного депутата Тетяни Чорновол ( "Народний фронт"), журналістів Юрія Ніколова і Сергія Лямця.

Главный редактор Insider Татьяна Николаенко Фото: facebook.com/t.nikolayenko
1 / 1
Главный редактор Insider Татьяна Николаенко Фото: facebook.com/t.nikolayenko
1 / 1
Главный редактор Insider Татьяна Николаенко Фото: facebook.com/t.nikolayenko
1 / 1
Главный редактор Insider Татьяна Николаенко Фото: facebook.com/t.nikolayenko
1 / 1
Народный депутат Татьяна Черновол Фото: facebook.com/tchornovol
1 / 1
Народный депутат Татьяна Черновол Фото: facebook.com/tchornovol
1 / 1
Журналист-расследователь Юрий Николов Фото: facebook.com/Юрий Николов
1 / 1
Генеральный прокурор Юрий Луценко Фото: facebook.com/LlutsenkoYuri
1 / 1
Бывший главный редактор Insider Сергей Щербина Фото: facebook.com/shcherbinas
1 / 1

facebook.com/anserua
1 / 1

Читайте також

Обнулити санкції? Чому закривають реєстр "міжнародних спонсорів війни"

Відмова від сайту зі списком компаній, які співпрацюють із Росією, викликає багато питань у суспільстві