RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Гіві проти Захарченко: як розпадається скандальне бандитське угрупування в ДНР

Військовий експерт Дмитро Тимчук пояснив, чому на Донбасі розпадається останнє "архаїчне" угруповання

Військовий експерт Дмитро Тимчук пояснив, чому на Донбасі розпадається останнє "архаїчне" угруповання Бойовик Михайло Толстих, на прізвисько Гіві, часто ставить під сумнів авторитет Захарченко і регулярно зловживає владою Фото: Геннадій Дубовой

Після вбивства в Донецьку ватажка бандформування "Спарта" Мотороли з'явилося повідомлення, що бойовик Михайло Товстих, більш відомий як Гіві, втік у Придністров'я. Також нардеп і колишній лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош заявив, що 60% угруповання Гіві — "Сомалі" — подали рапорти на звільнення через втрати у боях з українськими військовими під Авдіївкою. Координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук не зміг підтвердити ці чутки, але пояснив, що це цілком очікувано: Гіві взяв на себе роль царя і бога, поставивши під сумнів авторитет глави так званої ДНР Олександра Захарченко, також регулярно зловживаючи владою всередині бандформування. Як наслідок, останнє "антисистемне" угрупування "ДНР" розвалюється на очах.

У мене немає інформації, що Гіві втік у Придністров'я. Але з початку вересня, якщо не з кінця серпня, неодноразово повідомляли, що у бандформуванні "Сомалі" вкрай поганий морально-психологічний стан особового складу. Були великі скарги по лінії контррозвідки. Я не знаю, хто зараз це розганяє по ЗМІ, але у нас була інформація про розкрадання бойових доплат. Те, що командування ці гроші привласнювало собі, — тільки вершина айсберга. Основна проблема була в тому, що Гіві фактично взяв на себе роль місцевого царька і бога, який "вирішує", активно займався рукоприкладством, з приводу чого бойовики неодноразово зверталися у всякі "правоохоронні органи", але без жодного результату.

Така практика існувала не тільки у відношенні рядових бойовиків, але і заступників, командирів підрозділів, яких били перед строєм. Тобто ситуація була дуже жорстка. До того ж, Гіві пішов на конфронтацію з Захарченко — у них склалися дуже погані відносини. Я знаю, що Захарченко у своєму колі неодноразово висловлював претензії, що Гіві демонструє лояльність до російських кураторів, облизуючи їх з ніг до голови, але часто-густо саботує накази самого Захарченко. Після вбивства Мотороли напрошувалося, що Гіві — наступний кандидат.

Ситуація всередині підрозділу "Сомалі" і навколо нього була така, що фактично він почав розпадатися. Ми фіксували високий рівень дезертирів, особливого після того, як угруповання перекинули до Авдіївки. І якщо раніше народ ще якось не сильно бунтував: просто висловлювали невдоволення і доносили куди треба, то зараз на тлі бойових дій невдоволення просто зашкалює. Наскільки я знаю, командир з Гіві просто ніякий: він ніколи не піклується про особовий склад і навіть навпаки — щоб собі поставити галочку — людей використовує як гарматне м'ясо. Зрозуміло, що людям це не подобається.

"Сомалі" — одне з дуже небагатьох бандформувань, які залишилися у первозданному вигляді, оскільки змінювалася штатна структура, банда доукомплектовувалась російськими бойовиками, технікою — але її назва використовувалася останнім часом як бренд. І Гіві якраз був одним з небагатьох представників, які досить давно беруть участь у діяльності "ДНР". І його там мало не звели в ранг героя.

Але некерованість з боку Захарченко відразу ставила питання про те, що це бандформування навряд чи вписується в ту систему, яку на Донбасі вибудовує Росія: жорстка вертикаль, входження в армійські корпуси не тільки де-юре, але і де-факто, беззаперечне виконання наказів. Бойовики звикли до того, що ще з 2014 року, завдяки зв'язкам, вони вибивають з Росії певну допомогу, яку можна "дерибанити", але це пішло — зараз централізована система забезпечення: грошова, речова, продовольча. У цій ситуації підрозділ "Сомалі" намагався залишатися яким архаїчним осколком у всій структурі "ДНР". Але, як бачимо, не вийшло.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію