RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Вбивства одіозних бойовиків ЛНР і ДНР: хто на черзі після Мотороли

Російські спецслужби здійснюють зачистку польових командирів, націлених на війну з Україною. На черзі - Гіві

Російські спецслужби здійснюють зачистку польових командирів, націлених на війну з Україною. На черзі - Гіві Кремль руками спецслужб почав зачищати простір ОРДЛО від одіозних учасників бойових дій, наступним може стати бойовик Гіві (в центрі) Фото: twitter.com/Paweł Pieniążek

У неділю, 16 жовтня, був убитий один з лідерів бойовиків ДНР, громадянин РФ Арсен Павлов, більш відомий як "Моторола". Смерть Мотороли настала внаслідок детонації вибухового пристрою в ліфті, в якому знаходився ватажок бандформування "Спарта". Цю інформацію підтвердив "голова народної ради ДНР" Денис Пушилін, а також представники українського МВС та СБУ. Примітно, що старший аналітик МЦПД Анатолій Октисюк ще в червні передрік швидку загибель Мотороли - на його думку, одіозний бойовик став заважати планам Кремля щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Арсен Павлов пережив не один замах-попередження. 24 червня 2016 року російські спецслужби вже організували показовий замах на Моторолу, після якого він повинен був "загубитися" і піти з публічної політики так званої ДНР. Нагадаємо, тоді бойовик прибув у лікарню, що знаходиться в центрі Донецька, щоб зробити собі перев'язку після отриманого на початку червня поранення (під час стрільби на полігоні "Моторола" ледь не вибив собі око). Замах стався шляхом підриву керованого фугасу на території самої лікарні. Сам Моторола не особливо постраждав у результаті інциденту, але, судячи з усього, не зрозумів попередження від кремлівських кураторів. Адже якщо б вони його хотіли вбити, то напевно б ліквідували без особливих проблем. Тоді всі говорили, що вибух фугасу був організований російськими спецслужбами як останнє попередження бойовика, який грає роль деструктивного елемента на шляху до політичного врегулювання конфлікту на Донбасі.

У приватних бесідах від багатьох високопоставлених дипломатів можна було часто почути, що головною проблемою на шляху врегулювання конфлікту є одіозні бойовики на Донбасі. Співрозмовники стверджували, що бойовики перетворилися в обопільну проблему, як для Києва, так і для Москви. Київ не може сприймати одіозних бандитів і тим більше давати - їм амністію. У свою чергу для Кремля репутаційно "не вигідно здавати своїх" і водночас небезпечно соціалізувати таких персонажів у соціально-політичний простір.

Тому червнева спроба замаху була спрямована на те, щоб Моторола як мінімум "заліг на дно" і не брав активну участь у політичному дискурсі на Донбасі. Однак бойовик не послухався і навпаки – продовжував активно брати участь у місцевій політиці, а також, за наявною інформацією, працював віп-агітатором за окремих висуванців під час так званих праймеріз у ДНР.

Моторола був ярим противником будь-яких компромісів і переговорів з Києвом. Він послідовно виступав за подальше ведення бойових дій і просування "армії ДНР" як мінімум на адміністративні межі Донецької області. Однією з останніх гучних заяв Мотороли був його особистий категоричний протест проти будь-яких представників поліцейської місії ОБСЄ, щодо роботи якої, як відомо, між Києвом і Москвою є певне розуміння.

У цілому російський "польовий командир" користувався великим авторитетом серед простих бойовиків. І як лідер громадської думки серед місцевих представників "партії війни" Моторола поряд з Гіві (бойовик Михайло Товстих, над яким теж поступово густішають хмари) грав не останню роль.

Крім іншого Моторола не мав інтересів або великих активів у структурі бізнесу так званих ДНР і ЛНР, а також не фігурував у гострих корпоративних конфліктах з ватажками незаконних формувань, як, наприклад, ліквідований бойовик Павло Дрьомов з ватажком ЛНР Ігорем Плотницьким або Олександр Ходаковський з Олександром Захарченком. Саме тому причини вбивства Мотороли є виключно політичними.

Можливо, Кремль дійсно почав зачищати простір ОРДЛО від одіозних учасників бойових дій, які заважають Заходу, Києву і Кремлю домовитися про проведення виборів і виконання політичного компоненту Мінських угод. Якщо це дійсно так, то найближчим часом слід очікувати чергові гучні вбивства польових командирів і навіть політичне зміщення шляхом виборів одіозних ватажків Захарченка та Плотницького. Кремль змушений робити перші кроки і показувати свою добру волю Заходу, а це можливо тільки за допомогою заміни гравців на шаховій дошці. Так це чи ні – покаже час.

Однак у вбивстві Мотороли звинуватять Україну, і Росія може використовувати це як спосіб тиску і привід розпочати активні бойові дії на Донбасі.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному