RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Крива ялинка і "елітні" корпоративи: як у Луганську відзначили Новий рік

Напередодні свята в місті з'явилися білборди з привітаннями від екс-регіонала Струка

Напередодні свята в місті з'явилися білборди з привітаннями від екс-регіонала Струка Головну міську ялинку встановили поруч з пам'ятником Леніну на Театральній площі в окупованому Луганську Фото: Віта Ковальова

Для простих жителів окупованого Луганська новорічна ніч – це час, коли можна гуляти, не боячись комендантської години. Однак і додому повертатися доведеться пішки, адже викликати таксі – дуже недешеве задоволення. А ось еліта так званої "Луганської народної республіки" може дозволити собі гуляти в дорогих шинках і влаштовувати п'яні бійки.

Дорогі ялинки і гулянки в "паті-барах"

Підготовка до Нового року влетіла в копієчку багатьом луганчанам, адже ще за два тижні до свята ціни в місті різко поповзли вгору. Особливо здивували непомірно дорогі ялинки, якщо в минулому році за 400 рублів (або 200 грн, якщо рахувати за "курсом", який діє на території, підконтрольній ЛНР) можна було купити хоч і не зовсім красуню, але принаймні не палицю, а за 600 рублів (або 300 грн) – двометрову пухнасту сосну, то в цьому році палиці в середньому коштували 450, а то і 600 рублів, а щось більш-менш схоже на ялинки – 800 і вище. Не впали ціни і 29-30 грудня, в деяких місцях вони навіть підскочили. Дорожнечу лісових красунь продавці, знизуючи плечима, пояснювали тим, що, мовляв, усі ліси залишилися на "тій стороні, а не хочете платити – не беріть". Так що свято для багатьох городян у цьому році було без ялинок, зате вже традиційне...

Новий рік по-луганськи – це скасування комендантської години, п'яні бійки, шалено дорогі послуги таксі і, як наслідок, піші мандрівки по нічному місту. Усі ці елементи вже стали невід'ємними частинами ночі на 1 січня в Луганську. Втім, це забави для народу. Керівництво ЛНР відзначає свято зовсім по-іншому: дорогі шинки і бійки прямо на їх порозі - ось візитка "республіканської" еліти, яку вони демонстрували практично кожен вечір протягом усього передноворічного тижня, що супроводжувалася низкою корпоративів.

"Золота молодь", у свою чергу, щедро порадувала власників нічних клубів, які в Луганську тепер величають "паті-барами", хоча їх суть від цього не змінюється. Єдиною родзинкою відпочинку у паті-барі є те, що в 22.00 його двері закриваються з відвідувачами всередині і залишити розважальний заклад можна лише о 4 годині ранку по завершенню комендантської години. Втім, тусовщиків це влаштовує, керівництво ЛНР ж закриває очі на такі хитрощі в обході її ж заборони на продаж алкоголю після 22.00 і нічні гулянки. Але так відпочивають лише ті, у кого є на це гроші, для простого народу – тусовки не по кишені, тому для них "влада" підготувала дешеві видовища і хліб у вигляді достроково виплачених зарплат і пенсій.

Новорічна ніч в центрі окупованого Луганська Фото: Віта Ковальова

Крива ялинка від Струка та "шлях прогресу" від Плотницького

23 грудня в урочистій атмосфері на Театральній площі, головній площі міста, відкрили оновлену російськими іграшками та гірляндами в тон "прапору ЛНР" центральну ялинку. Супроводжувався цей захід піснями і танцями за участю місцевих колективів, які славили Росію і російську зиму, а також дорогущим салютом і народними збуреннями щодо в черговий раз викинутої на вітер купи грошей.

26 грудня місто чекало ще одне видовище – з пафосом і розмахом відкрили недобудований шляхопровід по вул. Радянської (шляхопровід ще кілька років тому обіцяв відкрити тодішній мер Луганська Сергій Кравченко, нещодавно оголошений в розшук). Настільки урочисту подію ватажок ЛНР Ігор Плотницький з гордістю назвав "трудовим подвигом луганчан" і "черговою перемогою".

У цей же день в селищі Ювілейний (територіально Жовтневий район Луганська) відкрили свою селищну ялинку і влаштували міні-концерт з цього приводу. Проспонсорував криву і косу подобу ялинки в Ювілейному особисто екс-нардеп від Партії регіонів Володимир Струк.

У селищі Ювілейний відкрили свою селищну ялинку Фото: Віта Ковальова

До речі, напередодні відзначення в селищі несподівано з'явилися вітальні білборди від його імені. З чого це екс-регіонал згадав про своє міні-царство, здогадатися зовсім не складно, адже в селищі вже давно говорять, що один із засновників і спонсорів "руської весни" зібрався повернутися. Прикметно, що білборди, як з'явилися, так само несподівано і зникли за добу. Місцеві розповідають, що зняти "листівки" наказали люди зверху, які, мабуть, не дуже раді перспективі повернення представника ПР.

Напередодні святкування нового року в селищі Ювілейний з'явилися вітальні білборди від імені екс-нардепа від Партії регіонів Володимира Струка Фото: Віта Ковальова

Що примітно, не обійшлося без спадщини "регіонів" і в новорічну ніч, адже відеозвернення Плотницького було записано на фоні штучної ялинки, прикрашеної в біло-блакитному стилі. На перший погляд, нічого незвичайного, якщо не знати той факт, що кулі, що красуються за спиною ватажка ЛНР, куплені в 2010 році регіоналами, а біло-блакитне вбрання ялинки – щорічна традиція ПР.

Зовсім не порадувало жителів окупованих районів Луганської області та новорічне звернення Ігоря Плотницькоого, адже, наче з хреста знятий, ватажок "республіки" монотонно пробурчав написаний кимось текст і відкланявся.

Плотницький заявив, що "російський дух не зламати", а потім похвалився, що "за короткий проміжок часу нам вдалося стати єдиним згуртованим народом". Щоправда, зважаючи фінансову прірву між можновладцями ("заступника міністра ЛНР" отримує в місяць близько 70 тис. рублів, або 35 тис. грн) і звичайними смертними (педагог в Луганську заробляє трохи більше 3 тис. рублів, або 1,5 тисячі грн) звучало це трохи знущально... Найважливішим досягненням минулого року Плотницький чомусь назвав проведені лише в Луганську абсолютно безрезультатні "праймеріз".

Очікуваної місцевими жителями обіцянки підвищити зарплати і пенсії Плотницький уникнув, обмежившись загальними фразами. "Скажу твердо: "Луганська народна республіка" піде шляхом розвитку і прогресу. Це будуть розумні зміни, зрозумілі людям. 2017-й рік стане роком економічних перетворень і виходом економіки з тіні", - вкрай невиразно і без нотки оптимізму в голосі промимрив лідер ЛНР, мабуть, натякаючи, що незабаром місце "прем'єра" Сергія Козлова, кампанія з дискредитації якого активно розгорнулася напередодні нового року, незабаром займе "своя людина".

На жаль, в цей вечір ані Луганськ, ані інші міста, підконтрольні ЛНР, не отримали відповіді на жодне хвилююче їх питання: коли буде мир і хоча б натяк на гідний рівень життя.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто