RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сніг у березні та інші сюрпризи: коли до України прийде справжня весна

У березні в Україні може бути холодно

У березні в Україні може бути холодно Фото: pixabay.com

Нещодавно харківський бабак Тимко передбачив Україні прихід ранньої весни, а значить і стабільно високі температури, починаючи вже з березня. Однак синоптики не настільки оптимістичні та запевняють, що змінити теплі пуховики на легкі пальта українці зможуть не так скоро, як хотілося б. Якою буде погода до кінця календарної зими та які сюрпризи вона готує українцям у перший весняний місяць, дізнавався "Апостроф".

Згідно з даними Укргідрометцентру, до кінця цього робочого тижня особливих температурних сюрпризів від погоди чекати не варто. Так, з 13 по 16 лютого температура повітря на півночі, в центрі, на сході та заході України буде коливатися в межах від +1 до -3 градусів вдень і близько 5-7 градусів морозу вночі. На півдні країни буде трохи тепліше: від 2 до 8 градусів тепла вдень і від 0 до 3 морозу вночі.

"З 13, 14 лютого в країні очікується похолодання. Воно не буде серйозним або істотним, але, тим не менш, морози стануть міцнішими, - підтверджує "Апострофу" синоптик Наталія Діденко. - Температура повітря вночі знизиться до 3-8 градусів морозу, а в Чернігівській, Сумській, Харківській та частині Луганської області морози можуть бути навіть до 8-11 градусів. Денні температури - від 0 до 5 градусів морозу, традиційно тепліше буде на півдні: до 4-5 градусів".

Правда, народний синоптик Леонід Горбань запевняє "Апостроф", що, за його розрахунками, морози будуть міцнішими.

"З 12 по 23 лютого прораховуються морози на рівні 10-12 градусів нижче нуля. Правда, 17, 18 і 19 лютого можливе похолодання від 15 й навіть до 20 градусів нижче нуля. З 23 лютого морози будуть слабшати: 5-7 градусів нижче нуля. І така картина буде спостерігатися до кінця цього місяця", - зазначив він.

А ось опади не припиняться до кінця робочого тижня. Вже 13 лютого снігом засипле схід, а також Сумську й Полтавську області. На день всіх закоханих, 14 лютого, сніжитиме вже на заході країни і в Харківській, Луганській і Сумській областях. 15 лютого опади у вигляді дощу перекинуться на південь, а 16 лютого знову очікуються снігопади на заході, в центрі та на півночі країни.

"Опади залишаються на сході та півдні України внаслідок діяльності циклону, який, правда, вже слабшає. Протягом усього тижня опади очікуються періодичні, з проясненнями. Істотних опадів не прогнозується", - говорить Наталія Діденко.

Леонід Горбань додає, що його розрахунки також показують опади аж до 16 лютого, а потім кілька днів буде суха погода.

"А ось вже з 22 по 26 лютого також прораховуються опади у вигляді снігу", - додав народний синоптик.

Цього тижня в Україні очікуються снігопади Фото: pixabay.com

Сира та вогка погода збережеться до кінця лютого.

"Але з 15 лютого до України знову прийде більш тепле повітря, тому похолодання зміниться потеплінням", - резюмувала Діденко.

Але навіть з настанням календарної весни, за словами Горбаня, набагато тепліше не стане.

"Перші сім днів березня будуть досить морозними. З 1 по 4 березня морози будуть на рівні 5-6 градусів, а нічні можуть доходити й до 9 градусів нижче нуля, - зазначає народний синоптик. - Далі з 4 по 10 березня невелике потепління: від 1 до 3 градусів морозу. Загалом, перші сім днів березня прораховуються холодними, правда деякі синоптики кажуть, що в Україну прийде рання весна, але мої розрахунки цього не підтверджують".

Вже з середини березня весна потроху почне брати своє, але будуть температурні гойдалки.

"З 10 по 19 березня буде плюсова температура, але "плюс" невеликий: від 4 до 5 градусів вище нуля, а в деякі дні навіть 2-3 градуси тепла. З 20 по 22 березня стовпчик термометра знову впаде до нуля і навіть нижче: 1-2 градуси морозу", - говорить Леонід Горбань.

А ось остаточно морози підуть з території України ближче до кінця першого весняного місяця.

"Стійкий перехід на плюсову температуру прораховується з 24 березня, й до кінця місяця буде поступове підвищення температури, - розповідає народний синоптик. - Так, починаючи з 23 березня, буде плюс 2-3 градуси, і кожен день буде додаватися по 2 градуси тепла й до кінця місяця буде вже 6-7 градусів тепла. Загалом весь перший місяць весни буде прохолодним".

Крім того, українцям варто очікувати й весняного снігу.

"З 3 по 5 березня очікується сніг, а 7 і 9 березня - сніг з дощем. З 14 по 16 березня будуть дощі, потім з 20 по 22 дощ зі снігом, а починаючи з 23 березня та до кінця місяця опадів не прораховується", - резюмував народний синоптик.

Читайте також

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців