RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Для Путіна це смерті подібно: в Україні дали прогноз щодо війни на Донбасі

В Україні не вірять, що Путін піде з Донбасу

В Україні не вірять, що Путін піде з Донбасу Фото: flickr.com/photos/sonnnateteria

"Путін вірить, що його головна мета – зробити Росію знову великою. І він починає це робити" – з таким заголовком вийшла стаття авторитетного американського журналу Time, написана російським журналістом, колишнім головним редактором телеканалу "Дождь" Михайлом Зигарем. Матеріал, присвячений політиці Кремля після виборів у Росії, торкнувся і теми Донбасу. Так, автор стверджує, що у свій наступний президентський термін Володимир Путін збирається вирішити конфлікт на Сході України. Чи варто довіряти таким твердженням? Про це в матеріалі "Апострофа".

Переговори між спецпредставником Держдепартаменту США з питань України Куртом Волкером і помічником президента Росії Владиславом Сурковим показують, що в Кремлі планують довго торгуватися щодо Донбасу, поспішати ухвалювати якісь рішення ніхто не буде. Навіть постійний тиск з боку Заходу не змінює ситуацію.

Однією з ініціатив, яка трохи пожвавила переговори, стала пропозиція про введення миротворчої місії ООН на окуповану територію Сходу України. Однак і в цьому питанні позиції сторін розходяться. За сценарієм Росії, миротворці повинні розміщуватися тільки на лінії розмежування у зоні бойових дій. За сценарієм США та України – по всій території окупованого Донбасу, включаючи російсько-український кордон.

У статті Time стверджується, що під час четвертого терміну Володимира Путіна нарешті будуть ухвалюватися важливі рішення щодо Донбасу, в чому російського журналіста нібито запевнили його джерела в Міністерстві закордонних справ Росії.

"Путін готовий зробити Східну Україну територією, контрольованою тимчасовою міжнародною адміністрацією, як це було в Боснії і Герцеговині або в Косово", - пише Михайло Зигар. Але ніякої конкретики він не наводить.

Відсилання до місії ООН в Косово та Боснії і Герцеговині можна розцінювати як імовірну згоду Кремля на американсько-український сценарій залучення миротворців. Проте в Україні з обережністю ставляться до таких заяв. Опитані "Апострофом" експерти та представники влади сумніваються, що Путін дійсно готовий піти на такий крок.

"Я не вірю в добрі наміри Путіна і в те, що він готовий йти на компроміси", - прокоментував "Апострофу" депутат від фракції "Самопоміч", член комітету з питань національної безпеки і оборони Тарас Пастух. Він пропонує звільняти окуповану територію України без урахування будь-яких умов Росії, в тому числі без миротворців.

"У мене на сьогодні немає переконання, що миротворці забезпечать мир на Донбасі та повернуть нам цю територію", - зазначив нардеп.

Подібною думкою з "Апострофом" поділився заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука. "Мені здається, це перебільшено щодо готовності Путіна до поступок щодо Донбасу. Я поки не бачу об'єктивних сигналів", - заявив він.

"Путін не для того заходив на Донбас, щоб його віддати. Він сам ніколи звідти не піде", - запевнив "Апостроф" військовий експерт Олег Жданов.

Заяву про готовність Кремля вирішити конфлікт на Сході України експерт вважає неправдивою і не виключає, що стаття в американському журналі в принципі була замовною. "Такі дії потрібні для того, щоб знайти лояльних людей у світовій політиці, які будуть лобіювати інтереси Росії та пропонувати повернути Путіна у велику політику", - пояснює Жданов.

Читайте також: Є пояснення, чому війська Путіна не пішли на Маріуполь і Одесу - західний експерт

Опитані "Апострофом" експерти вважають: щоб змусити Путіна одуматися і зупинити політику агресії, Захід повинен продовжувати тиск, пролонгувати та посилювати санкції, особливо в енергетичній сфері.

"Росії не потрібен мир у світі, тому що, коли є мир, відбувається розвиток – і він може стати незалежним від енергоносіїв, які сьогодні є основним інструментом та зброєю в руках російської влади", - пояснює Пастух.

Нардеп також позитивно відгукнувся про недавнє видворення російських дипломатів з низки країн, у тому числі з України. За його словами, такі рішучі дії повинні дати позитивний результат в боротьбі з Путіним.

Олег Жданов закликає не забувати і про збройний сценарій звільнення окупованих територій, без якого, на його думку, ніяк не обійтися.

Співрозмовники "Апострофа" зійшлися на тому, що важливі рішення щодо Донбасу в найближчому майбутньому ухвалені не будуть. А переговори Волкера з Сурковим будуть приносити інформаційні приводи, а не результати.

"Путін не дасть задній хід. Для нього це смерті подібно", - резюмував Жданов.

Читайте також

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде