RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Після виборів Путіна залишилося два великих питання, Кремлю буде непросто - приватна розвідка США

Stratfor про перевибори Путіна, що відбулися в РФ

Stratfor про перевибори Путіна, що відбулися в РФ Фото: kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін з легкістю (і навряд чи на чийсь подив) переобраний на четвертий термін у результаті голосування 18 березня. Однак справжня боротьба велася за явку виборців. Хоча перемога Путіна була справою вирішеною, голосування мало показати, наскільки міцно він тримає контроль над владою. І виборці, вочевидь, дали 65-річному російському лідерові свою згоду на перебування на посаді до 2024 року. Але ця тріумфальна перемога піднімає два великі питання: яка була істинна явка виборців і що буде далі з Росією?

Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Спочатку на виборах президента Кремль планував для Путіна стратегію 70/70: набрати 70% голосів за явки в 70%. У той час як першу умову було досить легко забезпечити, друга стала найбільшою проблемою Кремля в день виборів. Опозиціонер Олексій Навальний, якому заборонили балотуватися на виборах, ініціював кампанію з бойкоту виборів по всій Росії, і його хештег #НеГолосую стрімко набирав популярність минулого тижня.

Кремлівські та регіональні лідери відповіли на це організацією всеросійських акцій, спрямованих на залучення виборців, у тому числі лотерей, концертів, ярмарків, а також конкурсів селфі і костюмів з грошовими призами або iPhone в подарунок. За повідомленнями, багато державних установ та органів влади (зокрема, військові) змушували своїх співробітників голосувати. Згідно з даними журналістів, в "Роснефти" "рекомендували" працівникам приходити на вибори.

Оскільки більшість іноземних спостерігачів не допустили до моніторингу виборів у Росії, багато опозиційних груп (зокрема команда Навального) та незалежна організація "Голос" розіслали своїх власних спостерігачів по всій країні. Більшість недержавних моніторщиків зафіксували досить низьку явку – менше 50%. Навіть Центральна виборча комісія країни спочатку заявляла про явку на рівні близько 51%, хоча за останніми офіційними даними вона перевищила 67%. Примітно, що незалежні спостерігачі стверджують, що лише близько 34% виборців прийшли на виборчі дільниці в пропутінській Чечні, хоча лідер республіки Рамзан Кадиров заявляв про 81-відсоткову явку. Крім того, багато незалежних спостерігачів, як стверджується, зазнали нападів.

Зосередженість Кремля на явці виборців була викликана зростаючою стурбованістю внутрішніми проблемами в країні. Переобрання Путіна без високої явки могло підірвати одну з основ його влади – його популярність і, таким чином, свідчити про збільшення невдоволення путінською системою. Крім того, кількість протестів на вулицях в найближчі тижні і місяці, предметом яких стануть ці президентські вибори та майбутні регіональні вибори у вересні, відобразить справжні настрої електорату.

Читайте також: В Росії заговорили про життя без Путіна, навіть сам він думає про це - приватна розвідка США

І ці настрої наближають важкий вибір, який має зробити російський лідер. Застій в російській економіці та зростаюче зубожіння є головною турботою людей. Крім того, країну охоплює зміна поколінь, і нове покоління шукає, хто би представляв його інтереси в системі. Москва також стикається з посиленням тиску з-за кордону, оскільки США і Європа продовжують вводити санкції щодо Росії, а, в свою чергу, Москва розширює свою присутність по всьому світу.

Але Кремлю потрібно розставити пріоритети в найближчі місяці та роки, оскільки його фінансові ресурси все більш обмежені. Путін повинен знайти баланс між своїм бажанням зміцнити вплив Росії на міжнародній арені й обіцянкою зберегти стабільну Росію для свого народу. Його здатність ефективно стримати невдоволення всередині країни (і зробити важкий вибір для майбутнього Росії) буде залежати від ступеня достовірності результатів недільних виборів.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію