RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Захід починає тиснути на Росію з дуже важливого питання для України: чим відповість Путін

Дмитро Тимчук про ситуацію з Сенцовим і іншими політичними в'язнями в Росії

Дмитро Тимчук про ситуацію з Сенцовим і іншими політичними в'язнями в Росії Фото: EPA/UPG

Захід нарешті розгойдався в питанні звільнення Олега Сенцова та інших українських політичних в'язнів Кремля. У Європі та США на досить-таки високому рівні починають піднімати цю тему і тиснути на Кремль. Разом з тим, президент РФ Володимир Путін може використати цю карту в якості торгівлі з Заходом для просування своїх інтересів. Таку думку висловив "Апострофу" координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук, коментуючи історію з псевдозвільненням Олега Сенцова, яка в суботу ввечері розбурхала український інформаційний простір.

Я сам не зрозумів їхній крок. Тим більше журналістка, яка була першоджерелом цієї новини, не є якимось затятим російським пропагандистом. Деякі, навпаки, пов'язують її з Україною, що вона гне ледь не проукраїнську лінію. Але, наскільки я знаю, вона була на окупованій території Донбасу, в'їхавши через ділянку кордону, яка не контролюється Україною - тобто перебувала там незаконно.

Що стосується російських журналістів, навіть тих, які не є апологетами кремлівської пропаганди, потрібно враховувати, що вони в тій чи іншій мірі можуть мати пряме відношення до російських спецслужб. Це стосується навіть тих, хто представляє себе опозиційним журналістом. І тут важливо зазначити, що на сьогоднішній день поняття опозиційна журналістика і путінська Росія слабо сумісні.

Складно зрозуміти, для чого це робилося. Навіть якщо припустити, що ця дама (Вікторія Івлєва, - "Апостроф") має відношення до російських спецслужб, то Кремлю немає сенсу проводити таку інформаційно-психологічну операцію.

Адже спершу була якась надія з боку українського суспільства. Коли ж вранці російські офіційні структури дали спростування і настало розчарування, то ставлення до Кремля і особисто Путіна значно погіршилось, і не тільки з боку України. Тобто сенсу в такій провокації я не бачу.

Найімовірніше, це був пошук журналістом сенсації, тобто непрофесійний підхід і використання неперевіреної інформації. Також зверну увагу на підхід з боку українських ЗМІ, які цю новину підхопили. Але ми розуміємо, чому ця інформація отримала такий широкий резонанс і поширення - це та новина, на яку чекає українське суспільство.

Головна причина події - це непрофесійне ставлення журналіста до своїх обов'язків.

Як звільнити політичних в'язнів Кремля

Що стосується Сенцова та інших українських політичних в'язнів в Росії, то ми бачимо, що нарешті розгойдався Захід. У Європі та США на досить-таки високому рівні починають піднімати цю тему і тиснути на Кремль. Раніше ми цього не помічали, і це дуже позитивний сигнал.

Але важко сказати, яку роль це зіграє. Не виключено, що Путін може витягнути цю карту в якості торгівлі з Заходом для просування своїх інтересів. Наприклад, він звільняє в'язнів в обмін на часткове скасування санкцій або вирішення інших питань, важливих Кремлю. Але тут важко сказати, як в цій ситуації реагуватиме Захід.

У України, на жаль, дуже мало можливостей вплинути на політику Кремля.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами