RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Вода в Крим і екологічна катастрофа: що робити Україні

Айдер Муждабаев про дві проблеми в Криму

Айдер Муждабаев про дві проблеми в Криму Армянськ, 4 вересня 2018 року Фото: Getty Images

Україні в жодному разі не можна відновлювати подачу води до Криму, поки півострів знаходиться в російській окупації. А екологічну проблему в Армянську можна вирішити, заборонивши поставки української сировини, яка за корупційними схемами надходить на завод "Титан". Таку думку висловив "Апострофу" заступник гендиректора кримськотатарського телеканалу ATR, відомий журналіст Айдер Муждабаев, коментуючи вимогу політичної сили Опоблок про відновлення подачі прісної води в окупований Росією Крим.

Опоблок повинен сидіти у в'язниці в повному складі за зраду Батьківщині - це пункт перший.

Другий пункт - я повністю згоден з [міністром закордонних справ Павлом] Клімкіним, справжнім відповідальним політиком, який сказав, що подачу води можна відновити тільки після повної деокупації Криму.

І третє - якщо ці зрадники України мотивують (подачу води) необхідністю підвищити безпеку Армянська і прилеглих районів Херсонської області, то це треба робити закриттям цього заводу, а не поставкою (води). Цей завод треба закривати шляхом припинення поставок ільменіту з фірташського заводу в Житомирській області, який йде з Одеси до турецького порту Самсун, а звідти вже доставляється до Новоросійська, де перевантажується на інші кораблі, які вже йдуть до Криму. Цю схему треба припиняти. Ільменіт є стратегічною сировиною подвійного призначення, що підпадає під усі санкції. Тому відповідно до закону цю схему треба припиняти, а всіх, хто в ній бере участь - притягати до відповідальності.

Читайте також: Існує спосіб відновити мир між Україною і Росією - Курт Волкер

Україна повинна заборонити подібного роду поставки. І як тільки це буде зроблено, ніякої екологічної проблеми там не буде. І заводу цього теж не буде, тому що він фізично зупиниться. А те, що сировина йде з України в Крим через територію РФ - це злочин проти України. А лобіювати цей злочин - це зрада України.

СБУ повинна розслідувати ці схеми, заборонити поставки і покарати винних за порушення санкційного режиму, який весь цивілізований світ ввів проти окупованої території. А люди, які лобіюють співпрацю з окупантами, повинні сидіти у в'язниці. Справа має бути розслідувана, а люди повинні бути притягнуті до відповідальності, а не сидіти у Верховній Раді.

А всі розмови про подачу води - це все спекуляції, розраховані виключно для задоволення інтересів Кремля в Україні. Вони працюють на Кремль, а ключові слова "мир, компроміс, вода для Криму" - це показники їх колабораціонізму.

Ще важливий момент. Україна не має права нічого поставляти на окуповану територію Криму. Ми закликаємо весь світ бути в режимі санкцій і самі не можемо їх порушувати. Це просто протизаконно. А ці люди закликають до порушення як українських, так і міжнародних законів. Це злочинці.

Читайте також

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів