RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Світова війна і батальйон в протигазах: чим бойовики лякають людей на Донбасі

Запровадження воєнного стану підштовхнуло пропагандистів ОРДЛО до створення нових шедеврів фейкового мистецтва

Запровадження воєнного стану підштовхнуло пропагандистів ОРДЛО до створення нових шедеврів фейкового мистецтва Фото: Фото из открытых источников

На окупованих територіях Донбасу вже пройшла гаряча пора фейкових "виборів", проте штатні пропагандисти ОРДЛО, продовжують методично нагнітати інформаційний фон, реалізуючи нерозтрачений творчий потенціал. Фейки, які Л/ДНР і сепаратистські ЗМІ тиражують про Україну, стають все більш винахідливими, "претендуючи" в майбутньому стати класикою постсюрреалізму. Олії у пропагандистський вогонь підлило і введення воєнного стану в 10 областях України. Найкумедніші страшилки з окупації збирав "Апостроф".

Фюрер на Банковій

Введення парламентом воєнного стану в 10 регіонах країни знатно пройшлося мультибайтовим грейдером по інформаційному ландшафту сепаратистських ЗМІ, потужно переоравши його. Коли президентський указ ще не був проголосований нардепами, бойовики вже почали вивалювати на голови місцевих жителів, які проживають в окупації, традиційні кремлівські страшилки про те, що як тільки парламентарії натиснуть на зелені кнопки, квартири, автомобілі, депозити в банках, рухоме і нерухоме майно громадян, миттєво перейде у власність "нацистів".

Фейковий "глава" прес-служби так званої народної міліції ДНР Даніїл Безсонов навіть спробував замутити революцію на території вільної частини країни.

"Україна зараз в окупації! І тільки ти, громадянин України, можеш зараз зупинити свавілля олігархів і їх господарів із Заходу", - сказав бойовик, мовляв, беріть сокири в руки, і всі - на штурм ВР.

Після того як парламент все ж проголосував, які тільки заголовки не полізли в пропагандистських ЗМІ: "Україна отримала нового фюрера" (до новини, звичайно, додається знамените фото Гітлера разом із Порошенком), "Держпереворот під виглядом воєнного стану", "Порошенко плюнув в обличчя українцям", "У десяти областях України будуть проживати люди без прав і свобод", і самий претензійний "Що нам зробити, щоб запобігти Світовій війні". До речі, як один із рецептів, для запобігання "світовій війні", сепаратистські пропагандисти пропонують Росії нарешті визнати ДНР і ЛНР.

Читайте: Путін потрапив у власну пастку: бойовики воюють на Донбасі з новою метою

Перехімічили

Але не воєнним станом єдиним. Ймовірно, в прес-службу "народної міліції" ДНР взяли на роботу колишнього хіміка, бо як ще пояснити серію фейків про Україну на хімічну тематику.

Перш за все, терористи заявили, що українське командування готується підірвати не багато не мало - хімпідприємство "Стирол" в окупованій Горлівці. План диверсії, звичайно, розробили "західні куратори", а розрахунок "карателів" геніальний: поки бойовики відвернуть всі сили на ліквідацію наслідків вибуху, ЗСУ швиденько почне просуватися вглиб "республіки". Повернеться Пушилін у Донецьк, а над ДонОДА вже український прапор висить. Виконати псевдодиверсію нібито доручили військовим 72-ї бригади, і вже навіть комплекти хімзахисту роздали, але струнким планам "укрів" і "піндосів" завадив "витік інформації". Пізніше так званий заступник начальника "народної міліції", такий собі Едуард Басурін так і заявив: "Оголошення даних про плановану ЗСУ диверсію на найбільшому на Донбасі хімічному заводі "Стирол" викликало повне сум'яття серед українського військового керівництва". А в "повному сум'ятті", як відомо, диверсій ніхто не планує. Настрій вже не той.

Але! Не пропадати ж комплектам хімзахисту, за них же гроші західних платників податків сплачено. Тоді в ДНР вибухнули новим фейком: ЗСУ не відмовилися від планів провести хіматаку, але влаштують її не на "Стиролі", а поблизу лінії розмежування. Нібито для цих цілей у розташування 72-ї бригади прибули інструктори з Великобританії, які все покажуть і розкажуть: як труїти, кого і скільки. У принципі, після історії з "Новачком", у бритів у цій сфері з'явився хороший досвід. Більш того, у навчальному центрі ВДВ у Житомирі, виявляється навіть були створені макети міст ДНР (з "Донбас-Ареною", парком кованих фігур, териконами, резиденцією Ахметова), на яких "укри" відпрацьовують "тактику наступальних дій на місцевості, зараженій хімічними отруйними речовинами".

Але і тут у "карателів" щось не зрослося. Хто ж очікував, що розвідка ДНР про все здогадається? Після такого конфузу, збентеженим українським генералам у розгубленості довелося відкласти хімічний наступ на невизначений термін.

День, коли горять вогнища бюлетенів

"Міністерство держбезпеки" ДНР рідко видає контент, але якщо вже придумує фейки, то виключно придатні, для справжніх гурманів інформаційної кухні. На цей раз донецькі чекісти прозвітували про запобігання диверсії СБУ, яка могла б зірвати вибори Пушиліна на пост ватажка "республіки".

За версією МДБ ДНР, все почалося з місцевого жителя, якого СБУ вирахувала за IP-адресою: у закритому чаті месенджера українські силовики знайшли користувача, який несхвально висловлювався про вибори в "республіках". А тут ще виявилося, що у баламута є свої люди у фейковій ЦВК ДНР. Завербувавши такий подарунок небес, у пакеті з-під соку СБУ передала диверсанту "електрозапальник і таймер", як називають його в МДБ, а по факту - китайський годинник із відведеними від нього дротиками і балончик із газом для запальнички. Зрозуміло, таких джеймсбондівських штучок на звичайному ринку не купиш. Нібито, за задумом СБУ, баламут мав передати високотехнологічний пристрій свого товариша в ЦВК, а той покласти його в одну з урн з бюлетенями. Коли всі бюлетені звезли б в одне місце для підрахунку голосів, китайський годинник передав би електричний імпульс у балончик із газом, він запалав - і всі галочки і хрестики за Пушиліна згоріли б під три чорти. Довелося б знову включати принтер, друкувати бюлетені... тобто були б не вибори, а суцільне нервування. Та й "міжнародні спостерігачі" із Південної Осетії та ЛНР могли б залишити негативні відгуки.

Благо, МДБ вдалося запобігти диверсії, а, щоб підкріпити свою історію залізобетонними аргументами, донецькі чекісти навіть скликали прес-конференцію, на яку принесли китайський годинник, підпалювали якісь папірці, крутили проводки, тобто повеселилися від душі.

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів