RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Воєнний стан по-українськи: до чого готуватися населенню

Десять областей потрапили під дію цього правового режиму

Десять областей потрапили під дію цього правового режиму Фото:

Низка регіонів України входить у новий і незнайомий для себе правовий режим – воєнний стан. Серед них – Вінницька, Донецька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Запорізька, Херсонська області та внутрішні води Азовської акваторії. Закон про воєнний стан передбачає низку незвичних для громадян норм, які доведеться виконувати протягом 30 днів. І ці зміни не найприємніші. До чого варто готуватися жителям десяти українських областей, з'ясовував "Апостроф".

Як відомо, за весь час незалежності України воєнний стан жодного разу не вводився. Навіть коли наша держава втратила Криму в результаті анексії Росією, і після початку великомасштабних військових дій на Донбасі політики не зважилися на цей крок.

Утім, у 2015 році парламентарі вирішили про всяк випадок переписати закон про воєнний стан зразка 2000 року. Нова редакція закону підкоригувала деякі норми. Саме згідно з цим документом десять областей України житимуть протягом місяця після того, як 276 нардепів проголосували за введення там воєнного стану.

Перша стаття закону "Про правовий режим воєнного стану" дає юридичне пояснення цього режиму.

"Воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності...", - йдеться в законі.

У разі запровадження такого режиму органам державної влади, військовим і цивільним адміністраціям, органам місцевого самоврядування надаються повноваження, "необхідні для запобігання загрози, відсічі збройної агресії і забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності".

Без прав

Також в першій статті закону повідомляється, що на час військового режиму держава має право обмежити конституційні права і свободи своїх громадян на певний час. Хоча президент Петро Порошенко обіцяв, що українці не відчують на собі дію запровадженого режиму, підготовлений ним указ це спростував. Це викликало серйозну полеміку у Верховній Раді: нардепи просили скасувати низку норм, що обмежують права і свободи, але все ж таки змушені були їх підтримати.

Правда, вони нівелювали їх іншим чином: по-перше, скоротивши термін дії воєнного стану з 60 до 30 днів. По-друге, відмовившись від ідеї президента вводити воєнний режим по всій території України. Тепер дія цього закону поширюється на 10 областей, і на думку багатьох експертів, закручування гайок може обернутися імітацією.

Тим не менш, є низка важливих норм, які стосуються жителів цих регіонів. Так, в документі йдеться про обмеження прав, передбачених статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України. Це означає, що вам ніхто не гарантує недоторканність житла і в будь-який момент його можуть забрати під будь-яким приводом.

Забудьте про секретні листування або не поспішайте під час розмови розповідати конфіденційну інформацію. Вас можуть прослуховувати і використовувати всю інформацію без вашого відома. Те ж стосується і особистого життя: тепер про нього доведеться розповісти при необхідності.

Звичайно ж, ви не зможете вільно вибудувати свій маршрут ні по території України, ні за кордон. Зміна проживання під час воєнного режиму – табу.

Нелегко буде і підприємцям. До них можуть в будь-який момент прийти і змусити працювати в інтересах оборони, а співробітників зобов'язати працювати на благо суспільства. Про інвестиційну привабливість можна забути.

Якщо вас не влаштовує таке життя, то доведеться терпіти. Тому що на цей період у вас відбирають право на участь в мітингах, протестах або навіть на свободу вираження поглядів.

Звичайно, це не все. Закон також передбачає введення комендантської години. Але навіть вдень не буде спокійно: в будь-який момент вас можуть попросити показати документи або провести огляд речей. А з прилавків магазинів може зникнути значна частина асортименту, яка є в наявності в мирний час. Тому що влада може ввести нормування на використання продовольчих товарів, ліків тощо. І навіть заборонити продавати алкоголь.

Дивний збіг

Відповідно до закону про воєнний стан, зміниться життя і ув'язнених. Їх повинні евакуювати з місць відбування покарань, розташованих в місцевостях, де ведуться бойові дії, у відповідні місця, які розташовані в безпечній місцевості.

На цьому пункті варто зупинитися докладніше. Справа в тому, що Кабінет міністрів затвердив Порядок проведення обов'язкової евакуації затриманих не так давно – 7 листопада. Тоді на це ніхто не звернув увагу. Зараз виникає логічне запитання: чи готувалися верхівка влади до подібного сценарію заздалегідь або ж це звичайний збіг?

Також законом передбачено створення військових адміністрацій в цих місцевостях. Але чи дійсно вони запрацюють? У "Блоці Петра Порошенка" акуратно зіпхнули відповідальність на президента: мовляв, якщо він захоче, то запустить їх. Але чи є в цьому сенс, якщо воєнний стан введено всього лише на 30 днів? Варто зазначити, що начальника тимчасової військової адміністрації призначає президент. Підкоряються вони Генеральному штабу Збройних сил і Кабміну.

Головне їхнє завдання – забезпечити правовий режим воєнного стану. Також вони можуть вирішувати фінансові питання, наприклад, переглянути ціни на проїзд в транспорті або на деякі комунальні послуги (крім тарифів на енергоносії). Вони можуть розпоряджатися комунальним майном, зокрема навчальними закладами, лікарнями та іншою власністю, яка належить територіальній громаді. І, звичайно ж, військові адміністрації зобов'язані створювати необхідні умови для військових. По суті влада в цих регіонах може перейти в руки військових адміністрацій у разі їх створення терміном на 30 днів.

Але перед населенням виникне нова несподівана для них проблема – їм можуть обмежити доступ до інформації. Справа в тому, що держава отримає право регулювати роботу ЗМІ, особливо телебачення і радіо. Вони будуть використовуватися для проведення роз'яснювальних робіт серед населення і військ. Друковані та інтернет-ЗМІ ризикують потрапити під жорстку цензуру. Так само ніхто не може гарантувати, що не доведеться зіткнутися з проблемами в роботі Інтернету. Правда, всі ці обмеження найімовірніше так і не запрацюють. У всякому разі, як пообіцяв президент, утиски прав і свобод громадян можуть бути введені лише в разі наземної атаки. Зараз же, запевняє Петро Порошенко, ніхто нічого не відчує.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга