RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стадіон - так стадіон: що відомо про підготовку дебатів між Порошенком і Зеленським

Квитки на "Олімпійський" поки не продають

Квитки на "Олімпійський" поки не продають Колаж: Апостроф

У четвер, 11 квітня, президент Петро Порошенко і кандидат на цю посаду - Володимир Зеленський влаштували перепалку в ефірі телеканалу 1+1. Суперники не могли зійтися в даті проведення дебатів. Петро Порошенко чекав Зеленського 14 квітня на НСК "Олімпійський", а Володимир Зеленський наполягав на зустрічі там же, але 19 квітня. Однак, станом на п'ятницю, 12 квітня, поки немає ознак підготовки к дебатам на стадіоні у найближчу неділю.

Як відомо, історія навколо проведення дебатів між Порошенком і Зеленським почалася минулого тижня. Шоумен зняв провокаційний відеоролик і викликав Порошенка на ораторську дуель на стадіоні "Олімпійський" у Києві. Відповідь від гаранта не змусила себе довго чекати: президент випустив власне відео, в якому заявив, що згоден на умови опонента, мовляв, "стадіон так стадіон".

А далі почалася довга та нудна гра з датою дебатів, яка триває досі. У команді шоумена впевнені, що зустрічатися потрібно 19 квітня, неодмінно на стадіоні. У таборі Порошенко дотримуються іншої думки: 19 квітня потрібно зустрічатися в студії "Суспільного телебачення", як і встановлено законом, а на стадіоні можна поспілкуватися раніше, наприклад, 14 квітня о 14 годині 14 хвилин.

Насправді, в законі "Про вибори Президента України" немає обов'язкової вимоги проводити дебати саме в студії "Суспільного". Стаття 62, яка присвячена дебатам, визначає, що "Суспільне" обов'язково має вести трансляцію дискусії, а інші телеканали також мають право трансляції, причому безкоштовно. Як пояснив "Апострофу" голова правління ВАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" Зураб Аласанія, проводити дебати за межами телестудії заважає не закон, а підзаконний акт: постанова ЦВК №472 від 5 травня 2014 року. В цьому документі вже прямо зазначено, що дебати повинні проходити в студії "Суспільного", а кандидати зобов'язані прибути в офіс мовника не пізніше, ніж за 30 хвилин до початку ефіру.

Водночас, Зураб Аласанія запевнив "Апостроф", що НСТУ не бачить перешкод для трансляції дебатів, якщо вони все ж таки відбудуться на стадіоні.

Суперечка щодо дати проведення дебатів, ледь не закінчилася прямим конфліктом між Порошенком і Зеленським, прямо в студії телеканалу 1+1, у четвер 11 квітня. Президент знову заявив, що чекає на свого суперника 14 квітня на стадіоні, а Зеленський, перебиваючи свого опонента, наполягав на даті 19 числа.

До речі, в адміністрації самого "Олімпійського" зазначають, що до них надійшли заявки на проведення дебатів від представників Порошенка і Зеленського. Комік і тут наполягає на 19 квітня, а ось представники президента подали заявки відразу на 14 і 19 квітня. Це видається дещо дивним, адже соратники та штабісти Порошенка неодноразово підкреслювали, що 19 квітня не розглядається ними як місце зустрічі з Зеленським на стадіоні. Навіщо ж тоді подавати заявку?

За словами спікера штабу Зеленського Дмитра Разумкова, 19 квітня було погоджено зі штабом Порошенка. "І з нашого боку, і з боку нашого опонента в принципі було погоджено 19 число та стадіон. Вони ще, чомусь, ведуть мову про 14 квітня, хоча це не корелюється з нормою закону про час проведення дебатів", - пояснив "Апострофу" Разумков.

Остаточний варіант контракту на проведення ораторського бою повинен був бути підписаний промоутерами кандидатів 11 квітня на переговорах з адміністрацією стадіону. Однак переговори, продовжувались всього 20 хвилин та завершилися нічим.

Якщо до неділі сторони так і не досягнуть консенсусу, 14 квітня Петро Порошенко, ймовірно, все ж таки з'явиться на" Олімпійському " використовуючи це для своєї передвиборної агітації.

Втім, на даний момент немає ознак підготовки до проведення дебатів. Наприклад, в адміністрації стадіону поки офіційно не повідомляють, в якому саме форматі відбудеться цей захід, а найголовніше, чи будуть на нього продавати квитки.

"Зараз ще йде переговорний процес. Дати справді бронювалися, але більше ніяких деталей немає, - розповіли "Апострофу" в прес-службі стадіону. – До нас звертаються люди, які хочуть придбати квитки, але інформації з цього приводу абсолютно немає. Це питання ще не обговорюється".

Мовчить і прес-служба президента. Навіть столичні правоохоронці не знають чи працюватимуть у посиленому режимі в неділю. "Будемо знати вже ближче до дати", - відповіла "Апострофу" спікер столичних копів Оксана Блищик.

Можна лише припустити, що охороняти громадський порядок в цей день будуть не менше 1,5 тисячі копів, адже саме стільки поліцейських зазвичай працюють на топових матчах української Прем'єр-ліги між київським "Динамо" і донецьким "Шахтарем". Крім того, будуть ще працівники держохорони та СБУ.

Втім, у великих групах в соцмережах, які підтримують президента, вже повним ходом йде мобілізація прихильників президента на 14 квітня. Там запевняють, що вхід на НСК "Олімпійський" буде вільним, попереднього запису не потрібно, але важливо взяти з собою документи, адже перед входом на стадіон будуть встановлені рамки металошукачів.

Даже сами столичные правоохранители не знают будут ли работать в усиленном режиме в воскресенье фото: GettyImages

"Ніяких колючо-ріжучих та інших травмонебезпечних предметів. Оскільки працюватимуть рамки контролю, приходьте близько 13:00", - пишуть у Facebook-групі "А що там у ПП".

Неготовність до дебатів і суперечки навколо дати проведення, змушують думати, що жоден з кандидатів особливо не хоче брати в них участі.

"Просто кожен штаб виконує свої завдання, - пояснює "Апострофу" політтехнолог Ярослав Макітра. – Завдання, які ставить перед собою команда Порошенка — це, по-перше, продемонструвати, що Володимир Зеленський боїться дебатів, а, по-друге, все ж провести дебати або виступити на них самому. У команди Зеленського - протилежні завдання: уникнути форматних дебатів, які передбачені законом і нав'язати свою гру. Також вони хочуть зустрітися із президентом якомога пізніше, 19 квітня, як і передбачає закон, щоб у Порошенка було менше часу розігнати меседжі, адже ймовірно, Порошенко буде виглядати більш переконливо. Команда Зеленського зараз найменше зацікавлена в якихось потрясіннях, оскільки Зеленський, як показує остання соціологія, виграє другий тур".

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця