RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Цей томос нас не влаштовує: як Філарет перезавантажив УПЦ КП

Патріарх Філарет під час собору оголосив про розбудову нової версії УПЦ Київського патріархату

Патріарх Філарет під час собору оголосив про розбудову нової версії УПЦ Київського патріархату Фото: UNIAN

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) нікуди не зникала і продовжує своє існування. Це твердження стало головною тезою собору, який провела УПЦ КП у четвер, 20 червня, у Володимирському соборі в столиці. Кореспондент "Апострофа" побував на соборі, який в УПЦ КП назвали "об'єднавчим" і побачив, як з'явився Київський патріархат версії 2.0.

Нагадаємо, що на початку травня патріарх Філарет, який після появи ПЦУ став "почесним", шокував все православне співтовариство несподіваними заявами. За його словами, УПЦ КП не припинила своє існування після отримання томосу та утворення ПЦУ, а, навпаки, продовжує існувати як юридична особа. У Мінкульті і ПЦУ почали активно спростовувати слова Філарета, посилаючись на документи Об'єднавчого собору від 15 грудня, але патріарх залишався непохитним. Дійшло навіть до відкритої конфронтації предстоятеля ПЦУ Єпіфанія з патріархом Філаретом, а вірний в минулому прихильник патріарха архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря назвав риторику Філарета наслідком "необоротних вікових змін". Однак потужна хвиля критики не злякала Філарета, і 20 червня патріарх вирішив підтвердити, що УПЦ КП існує, скликавши свій собор.

Варто зазначити, що напередодні проведення собору офіційного повідомлення про час та місце його проведення від УПЦ КП не надходило, хоча інтернет-ресурс органызації досі продовжує справно оновлюватися. Деталі стали відомі журналістам тільки завдяки инсайдам від самих єпископів, які отримали запрошення на собор.

Тим не менш, за годину до проведення собору, площа перед Володимирським собором (який, до речі, є головним храмом ПЦУ), вже була заповнена камерами і журналістами. Сюди ж прийшло і маргінальне мирське крило прихильників УПЦ МП на чолі з Валентином Лукіяником - співголовою спілки православних братств України та Росії. Особливих вимог Лукіяник і компанія не висували, а за змістом їх плакатів ставало зрозуміло, що православні опоненти прийшли просто потролити ПЦУ і УПЦ КП.

Ближче до 11:00 – часу початку собору, в храм почали заходити журналісти з камерами, однак поява преси, очевидно, не входила в плани церковників. Спочатку операторів попросили піти з храму, мовляв, подія є закритою, а всі підсумки повідомлять пізніше. Коли це не спрацювало, журналістам дозволили стати "під стінкою", але буквально за 2 хвилини до початку собору і появи Філарета, пресу покликали на короткий брифінг перед входом у храм, а після закінчення брифінгу назад просто не пустили.

Втім, пересічній людині, якщо не привертати до себе зайвої уваги, потрапити на собор було не складно, адже більшість людей, які прийшли до Філарета – були мирянами.

"А ви, чому тут, якщо не секрет? - зверталася до кореспондента "Апострофа" одна з жінок із бейджем "делегат". – Я - професор консерваторії. Колись Філарет допоміг нам випустити платівки, ось тепер і ми підтримуємо".

Насправді, практично все духовенство ПЦУ проігнорувало собор УПЦ КП. Серед духовенства був помічений тільки митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф (приїхав з РФ), його вікарний єпископ Петро (Москальов), протоієрей Володимир Чайка з Німеччини, а також близько 10 священиків різних парафій УПЦ КП.

Після призначення президії собору та лічильної комісії, слово взяв сам Філарет. Всі основні претензії, які патріарх озвучував протягом травня-червня до Константинополя Епіфанію і Петру Порошенку, Філарет закріпив знову.

Про томос. "Томос цей нас не задовольняє. Він даний нам як автокефальній церкви, але в реальності прав автокефальної церкви у нас немає. Нам заборонено варити мірро. Ми не можемо здійснювати таїнства, без мірра, то яка ж ми незалежна церква? Зміст томосу нас не влаштовує. З однієї залежності ми потрапили в іншу: з російської в константинопольську", - зазначив Філарет.

Про Єпіфанія. "Новий предстоятель, отримавши владу, зайнявся не об'єднанням, а роз'єднанням, знищуючи УПЦ КП. Перереєстрував майже всі єпархії України. В результаті в Україні не буде УПЦ КП. Не буде незалежної української церкви. Буде одна церква, залежна від Москви, а інша від Константинополя. А де ж наша церква? Тому ми зібралися, щоб затвердити існування в Україні УПЦ КП. УПЦ КП не згоден, щоб його статус знизили із патріархату до митрополії, адже в такому випадку в Україні буде тільки московський і греко-католицький патріархат, а українського патріарха виходить, що ні", - додав патріарх.

Про Порошенка. "Це був собор (15 грудня 2018 року – "Апостроф") не української церкви, а української митрополії у складі Константинопольського патріархату. Якби я знав, що томос буде таким, я б не погодився. Порошенка влаштовував цей томос, тому що йому потрібна була підтримка на виборах", - резюмував Філарет.

Після натхненної промови патріарха, виступили деякі священики і миряни, які пообіцяли Філарету повну підтримку і погодилися з озвученими ним тезами. Після закінчення собору присутні проголосували за 10 пунктів постанови, суть яких зводиться до наступного:

- УПЦ КП продовжує існувати, і не ліквідована, а її патріархом залишається Філарет.

- Все майно УПЦ КП (храми, монастирі, гроші, банківські рахунки як юридичної особи) залишається за нею.

- Зміст томосу не влаштовує УПЦ КП

Після того, як ці рішення були прийняті, Філарет заявив, що починається новий виток розбудови УПЦ КП, і тепер головне завдання церкви знайти нових гідних єпископів для служіння.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто