RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обмін з ІДІЛ, гей-парад і звірства "фашистів": чим бойовики лякають жителів на Донбасі

Машина пропаганди ОРДЛО запустила нову порцію фейків

Машина пропаганди ОРДЛО запустила нову порцію фейків Фото: bbc.com

Функціонери незаконних "республік" Донбасу продовжують наступ на уми жителів непідконтрольних територій. Однак якщо місяць тому головним "фашистом" України, за версією бойовиків, був Петро Порошенко, то тепер цю роль поступово приписують Володимиру Зеленському. Мовляв, обіцяв домовитися з "молодими республіками", а на ділі, чомусь, вважає сепаратистів - сепаратистами, а Росію - агресором. Останні тренди пропаганди ОРДЛО відстежував "Апостроф".

З широко заплющеними очима

На початку минулого тижня бойовики ДНР влаштували жорстоку провокацію: в зоні проведення ООС в районі селища Водяне був обстріляний санітарний автомобіль морської піхоти ЗСУ. В результаті обстрілу загинули двоє українських військовослужбовців.

Одразу ж після атаки на медиків так званий заступник начальника управління фейкової народної міліції ДНР Едуард Басурін поспішив відхреститися від звинувачень. Мовляв, бойовики не обстрілювали санітарне авто. Однак факт залишається фактом: українські медики вбиті, а фото знищеного автомобіля облетіли всі українські та безліч зарубіжних ЗМІ. Тоді терористи вирішили особливо не морочитися і знайшли геніальний вихід із ситуації, заявивши, що обстрілу медиків просто не було. Як немає і російських військових на Донбасі.

За версією бойовиків, обстріл був українським... інсценуванням. Нібито для цього інсценування ЗСУ використовували старий "Хаммер", який самі ж і підірвали, а імена загиблих старшого матроса Сергія Майбороди і медика Ірини Шевченко не включені до офіційних списків втрат ЗСУ.

Звірства "фашистів"

Втім, виправдовуватися терористи не вміють. Набагато краще їм вдається нагнітати паніку, придумуючи злочини "фашистів". Природно, лідерами за кількістю чисто фашистських злочинів залишаються бійці добровольчих частин та підрозділі - "Азов" і "Айдар".

Наприклад, днями пропагандисти ДНР повідомили про нове місце дислокації полку "Азов". За версією бойовиків, азовці поселилися в одному з дитячих садів Маріуполя. А щоб новина викликала більше емоцій і ненависті, Басурін додав, що "карателі", природно, вигнали з садочка всіх дітей і вихователів (добре хоч не розіп'яли).

Ймовірно, діти, яких вигнали з дошкільного закладу, одразу ж вирушили на курси зі знищення українців непідконтрольного Донбасу. Адже саме такі тренінги, як запевняють пропагандисти ЛНР - для дітей, особисто організовує командувач ООС генерал-лейтенант Олександр Сирський.

"Під час даних заходів військові психологи переконували школярів в тому, що на територіях ЛНР і ДНР проживають "неправильні" українці, з якими необхідно боротися будь-якими засобами, аж до фізичного знищення", - пишуть пропагандистські ЗМІ.

А якщо і цього мало, то пропагандисти пускають в хід вічні теми. Одна з таких: жителям Донбасу забороняють розмовляти російською мовою.

Як запевняють пропагандисти ЛНР, "карателі" "Айдара" разом з націоналістами "Укропу" ходять магазинами і кафе Троїцького району і забороняють місцевому населенню спілкуватися російською. А якщо хтось вирішить відповідати "фашистам" мовою Пушкіна і Лермонтова, на того чекає фізична розправа.

Більш того, "Військово-цивільною адміністрацією району віддані вказівки співробітникам держустанов ігнорувати звернення громадян російською мовою", - присягаються пропагандисти.

Та що там вже казати про звичайних, заляканих "нацистами" мирних жителів, якщо навіть військовослужбовці ЗСУ потрапляють під роздачу. Як запевняють бойовики, недавно бійці "Азова" побили до напівсмерті старлея 36-ї бригади ЗСУ за те, що він попросив "нацистів" не обстрілювати територію ДНР. Ну а як інакше могли вчинити бійці "Азову", якщо на курсах вчать знищувати "неправильних" українців?

Як запевняють пропагандисти ЛНР, "карателі" "Айдара" разом з націоналістами "Кропу" ходять по магазинах і кафе Троїцького району і забороняють місцевому населенню спілкуватися російською Фото: cont.ws

Кругообіг ІДІЛ

"Давненько ми не пов'язували українську армію з ІДІЛ. Хіба не час знову це зробити?" Так, ймовірно, подумали пропагандисти в Луганську і зарядили серію зубодробильних фейків.

Як стверджують терористи, в ЗСУ все настільки погано (пияцтво, вживання наркотиків, дезертирство), що командування вирішило доукомплектувати деякі підрозділи українськими "нацистами", які воювали в Сирії на боці ІДІЛ. Ну, а що? Хлопці ж перевірені, навчилися організовувати теракти в житлових районах, такі фахівці і самим потрібні.

А при нагоді, "за задумом військового командування, злочинці будуть використані українською опозицією для організації збройного перевороту в Києві", - заявив так званий начальник прес-служби управління фейкової "народної міліції" ЛНР Яків Осадчий.

Але якщо "нацисти" з ІДІЛ тут, на Донбасі, вбивають "неправильних" українців, хто ж влаштовуватиме теракти там, в Сирії? Спокійно! І на це питання у пропагандистів є відповідь.

"Тривалі затримки грошових виплат в зоні проведення ООС, а також нестабільна обстановка в країні стали приводом для українських військовослужбовців з нацбатальйонів їхати в Сирійську Арабську Республіку для участі у військовому конфлікті на боці ІДІЛ", - повідомляють у пропагандистських ЗМІ ЛНР.

До речі, щоб подорож з України до Сирії для "нацистів" вийшла якомога комфортнішою, в СБУ, за версією бойовиків, був створений спеціальний відділ, який взяв на себе всі клопоти з оформлення документів і перетворення українських "Микол" на сирійських "Башарів".

Марш на острові

Ну і, звичайно ж, дістається в інформаційному плані не тільки "нацистам", але й контрактникам ЗСУ. Правда, у свій час у пропагандистів ОРДЛО була криза жанру, оскільки крім новин про пияцтво в українській армії на сепаратистських сайтах нічого не з'являлося. Але тепер бойовики виправилися.

Отже, за версією бойовиків, військовослужбовці ЗСУ вимагають у місцевих жителів прифронтових територій платити "податок за захист". На тих, хто відмовляється розраховуватися з військовими, чекають грубі фізичні аргументи.

"У населеному пункті Кримське четверо бойовиків 14-ї окремої механізованої бригади, яка знову прибула в зону ООС, завдали тяжкі тілесні ушкодження власникові продуктового магазину, який відмовився платити так званий "податок за захист", - пишуть в пропагандистських ЗМІ.

Звичайно, житель Кримського міг би звернутися в поліцію, але там би на нього чекало цілковите розчарування. Бойовики запевняють, що поліцейські прифронтових територій отримали чіткі вказівки - не відкривати жодного кримінального провадження без узгодження з командуванням ЗСУ.

Ну і, нарешті, вишенька на торті: "За вказівкою командувача ООС Сирського, був сформований зведений загін з військовослужбовців ОТГ (оперативно-тактичного угруповання) "Схід" і "Північ" в кількості 50 чоловік, які під загрозою звільнення та дисциплінарних стягнень 24 червня були направлені до Києва для участі у гей-параді у так званому "Марші рівності", - заявив Яків Осадчий.

Правда, на який "гей-парад" встигли приїхати силовики, що провинилися, у понеділок, 24 червня - невідомо. Адже марш рівності в столиці Києва проходив у неділю, 23 червня. Це могло б статися тільки в тому випадку, якщо бійці ЗСУ 24 червня вилетіли з України на острів Гауленд в Тихому океані, який знаходиться в часовому поясі UTC-12 і коли в Україні вже 24 червня, там тільки 23-тє. Однак там марші рівності не проводяться. Там взагалі нічого не проводиться, оскільки острів безлюдний. Але не будемо занадто вже прискіпливі до пропагандистів ЛНР, які і так стараються як можуть.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто