RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Айварас і його команда: хто і як буде відмивати "Укроборон­пром" від корупції

В "Укроборонпром" заходить нова команда

В "Укроборонпром" заходить нова команда Фото: unian

У команді президента України Володимира Зеленського, судячи з усього, вирішили не ставити хрест на застрягшому в скандалах держконцерні "Укроборонпром", а піти іншим шляхом, реформувавши всю структуру як таку. Зокрема, на посаду гендиректора ДК "Укроборонпром" з 30 серпня 2019 року призначений Айварас Абромавічус, якого запрошували в Україну в 2014 році як реформатора. Зараз же на поміч Абромавічусу в "Укроборонпром" мають намір запросити менеджмент, має "відмити" держконцерн.

"Апостроф" розповідає все, що відомо про це на даний момент.

Скандал довколо "Укроборонпрому"

На початку 2019 року в ЗМІ була оприлюднена інформація про колосальну корупцію в "Укроборонпромі". Зокрема, мова йшла про покупку держконцерном контрабандних запчастин для військової техніки в Росії. При цьому всі угоди оформлялися через фірми-прокладки, завдяки чому частина грошей осідала в кишенях топ-чиновників. Одним з головних фігурантів скандалу виявився Ігор Гладковський, який є сином заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, його в ЗМІ називають бізнес-партнером Петра Порошенка.

"Завдяки" схемами з українського бюджету було вкрадено близько 250 мільйонів гривень.

Абромавічус...

З 12 червня 2019 року Зеленський призначив Айвараса Абромавічуса членом Наглядової ради "Укроборонпрому". Пізніше той очолив Наглядову раду, а далі - став гендиректором держконцерну.

Раніше в інтерв'ю виданню The Babel він виступав категорично проти ліквідації "Укроборонпрому", зазначаючи, що це просто дозволить причетним до корупції на держконцерні сховати кінці в воду. Також він висловлював думку, що в "Укроборонпромі" необхідна цілковита заміна керівництва на підприємствах концерну.

"Оновлення будуть серйозні. (Нам потрібні) хороші управлінці складними процесами", - підкреслював він.

Говорячи про пріоритети для концерну, він відзначав нарощування експорту, розвиток спільних підприємств з іноземними партнерами, а також розробку і постачання сучасного озброєння українським військовим.

... і його команда

За даними журналістки Соні Кошкіної, Абромавічус із залученими ним іноземними консультантами підібрали команду, яка повинна допомогти в реформуванні "Укроборонпрому". Йдеться про роботу з фінансами, закупівлями, управління активами тощо.

Зараз команда Абромавічус, яка згодом може зайняти посади заступників глави концерну, виглядає так:

Михайло Морозов

Як очікується, в "Укроборонпромі" на ньому лежатиме реформа спецекспортерів і управління зовнішньоекономічною діяльністю.

Варто зазначити, що Морозов далеко не новачок в оборонці. Зокрема, він очолював ДП "Прогрес" - одне з перших в Україні підприємств для експорту/імпорту військових товарів та послуг. Також працював в структурах "Укроборонпрому".

Сергій Іванюта

У ДК займеться фінансовими питаннями. Іванюта також не новачок у своїй справі - раніше займався питаннями фінансів у державній компанії "Укргазвидобування".

Мустафа Найєм

Відомий екс-нардеп, журналіст і активіст. В "Укроборонпромі" може зайнятися налагодженням відносин з органами держвлади, регуляторами, міжнародними органами і інвесторами.

Нагадаємо, Найєм був одним з відповідальних за реформу органів правопорядку.

Роман Бондар

Займатиметься питаннями трансформації в держконцерні. Він є партнером британської компанії з пошуку і розвитку топ-менеджерів Odgers Berndtson.

Надія Бігун

Займатиметься в ДК управлінням закупівель. До цього працювала в Prozorro. Була директором із закупівель в "Укрпошті".

Що далі

На даний момент, за інформацією ЗМІ, всі учасники списку значаться радниками Абромавічуса в "Укроборонпромі". Якщо все ж буде прийнято рішення про їх призначення на посади, щодо них буде проведено спецперевірку.

Також всі учасники списку будуть змушені пройти перевірку на поліграфі.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році