RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Уламки полетіли на Банкову: на що вплине гучний "військовий" скандал, в якому фігурує Росія

За фактами журналістського розслідування порушено кримінальну справу

За фактами журналістського розслідування порушено кримінальну справу Фото: flickr.com/ministryofdefenceua

25 лютого журналісти програми "Наші гроші" опублікували на YouTube розслідування про корупційний скандал в оборонному секторі країни. Резонанс вийшов настільки серйозний, що фігурантам скандалу довелося залишити свої посади (щоправда, поки лише тимчасово), а практично всі антикорупційні органи України вже заявили, що перевірять інформацію, викладену в розслідуванні. А перевіряти дійсно є що, адже за версією журналістів, "щупальці" скандалу тягнутися до найвищих кабінетів країни, аж до президента Петра Порошенка. Чи обвалить гучне журналістське розслідування рейтинг чинного гаранта та чи здатне вплинути на результат виборів, розбирався "Апостроф".

Що сталося

За інформацією журналістів, державний концерн "Укроборонпром" купував комплектуючі для військової техніки контрабандою з Росії. Посередниками в цій схемі виступали фірми-прокладки, на рахунках яких акумулювалися мільйони гривень відкатів. А тепер найцікавіше: курирував нелегальну схему нібито Ігор Гладковський, син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського. Останнього в ЗМІ називають бізнес-партнером Порошенка по концерну "Укрпромінвест" і "наглядачем" за оборонкою від президента.

Син Гладковського разом з компаньйонами Віталієм Жуковим (відповідальний за "занести кому потрібно") і Андрієм Рогозою ( "спеціаліст" з контрабанди) заробили, а фактично вкрали з бюджету близько 250 мільйонів гривень, стверджують журналісти.

Після публікації розслідування Олег Гладковський попросив припинити свої повноваження як заступника секретаря РНБО, а Петро Порошенко люб'язно погодився це зробити. Крім того, гарант зажадав від правоохоронців "терміново" перевірити інформацію журналістів, щоб підтвердити або спростувати її.

Але як з'ясувалося, ГПУ і НАБУ вже давним-давно, ще з 2015 року, відкрили низку кримінальних справ за фактами розкрадань в оборонній сфері та нібито інформація журналістів для них не новина. Щоправда, чому весь цей час Олег Гладковський залишався заступником секретаря РНБО, якщо правоохоронці були в курсі схем, залишається загадкою. Проте, в НАБУ пообіцяли докопатися до істини і порушили нову кримінальну справу.

Відразу ж після публікації розслідування на журналістів проекту "Наші гроші" посипалися звинувачення в "заказусі під вибори", мовляв, джерела своїх даних вони не розкривають, але ж це цілком можуть бути і спецслужби РФ (хоча що це змінює).

Самі журналісти всі подібні звинувачення спростовують. Дійсно, в цій історії чимало невідомих, але факт залишається фактом: інформаційна бомба розірвалася, а її уламки долетіли до Банкової, та ще й в той момент, коли президенту це найменш вигідно. Згодом вибух може виявитися холостим, але поки це з'ясується, вибори вже пройдуть. Хіба що правоохоронці проявлять чудеса оперативності й за кілька тижнів все спростують. Але по-перше, такий варіант виглядає мало ймовірним (якщо кримінальні справи ведуться з 2015 року), а по-друге, журналісти обіцяють видати на-гора другу порцію ексклюзиву, а там все може виявитися значно гірше: тільки встигнеш спростувати одне, як в цей же час з'явиться щось інше.

Удар по президенту

Розслідування ЗМІ дійсно сильно б'є по репутації чинного гаранта, адже армія - зона тотальної відповідальності президента. Не дарма саме армія, поряд з мовою та вірою, один з трьох стовпів агітаційної стратегії президента. Відповідно, будь-які скандали в цій сфері прямо позначаються на репутації гаранта, а значить і його рейтингу. По-друге, низькі темпи боротьби з корупцією - головна претензія до Петра Порошенка. А поява такого резонансного корупційного скандалу зводить ці претензії на найвищий щабель.

Втім, за словами експертів, опитаних "Апострофом", значних рейтингових втрат Петро Порошенко не понесе.

"Основні електоральні базиси кандидатів вже стабілізувалися. У плані базисного електорату вже жодні скандали нічого не змінять", - пояснює "Апострофу" політолог Петро Олещук.

Політтехнолог Ярослав Макітра додає, що "агресивна кампанія, яку веде команда Порошенко, призводить до того, що велика частина його виборців стають агресивними і не сприймають жодної критики президента".

"Електорат Порошенко - люди від 50-ти років і вище. Значною мірою його електорат локалізований в західній частині країни. Але цільова аудиторія тих, хто дізнався про цей скандал, це люди, які користуються інтернетом. Великі телеканали, крім можливо "1+1", цю інформацію не покажуть. А люди старшого віку YouTube не дивляться. Глядачі YouTube - багато в чому аудиторія Володимира Зеленського. Але проблема молоді в тому, що вона не ходить на вибори. За людей середнього віку - 35-50 років - триває жорстка боротьба, і Зеленський в цій категорії після корупційного скандалу очевидно "відкусить" 1-2%. Але чи настільки це критично для Порошенка? Якби ми говорили про другий тур, це було б дуже критично, але поки мова йде тільки про вихід до другого туру. А базовий електорат Порошенка може забезпечити йому вихід до другого туру ", - коментує "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Але пройти до другого туру - це половина справи. Щоб здобути перемогу в другому раунді, одних тільки голосів "ядерного" електорату явно недостатньо. Де добрати ще? Попросити у виборців, які не визначилися.

"Є один суттєвий фактор - багато хто із виборців ще не визначився. У кожному рейтингу їх число зменшується, але все одно це дуже велика цифра. Відповідно, даний скандал значно скорочує шанси на те, що ці виборці підтримають Порошенка", - підкреслює Олещук.

Крім того, прямі опоненти президента зараз роблять максимум, щоб "невизначені" дійсно не підтримали Порошенка. Так, Юлія Тимошенко вже заявила, що ініціює процедуру імпічменту Порошенко.

Вочевидь Банковій потрібно було б просто проігнорувати черговий імпічмент-перформанс леді Ю, адже з аналогічною ініціативою Тимошенко виступала і стосовно Януковича, Кучми й навіть Ющенко. Але! 26 лютого на сайті ВР з'явилася інформація, що бланки для збору підписів на підтримку ініціативи щодо усунення президента в порядку імпічменту... анульовані.

"Це абсолютно неправильна реакція, яка накручує ситуацію ще більше. І так зрозуміло, що імпічменту не буде, а підписи можна зібрати і на серветці та оголосити в парламенті без будь-якої юридичної сили, - зазначає Макітра. - Наскільки ця історія вплине на президента, залежить від того, наскільки політичні опоненти зможуть нею скористатися. Тут не так важливо, як цей скандал піднесуть політики, значно важливіше донести людям саме це відео. Сам по собі сюжет досить грамотно змонтований, і людям досить простого перегляду, щоб сформувати думку".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному