RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вже палять платіжки: що відбувається з оплатою за газ в Україні

В Україні вже бунтують проти нової схеми плати за газ

В Україні вже бунтують проти нової схеми плати за газ Фото: соцмережі

З січня 2020 року українці почали отримувати платіжки за газ, в яких тепер передбачена нова схема оплати - окремо за спожитий газ і абонплата за його транспортування. Це викликало невдоволення в українців. В Житомирській області вже влаштували акцію спалення платіжок і вимагають скасування відповідної постанови, вважаючи плату за транспортування газу грабіжницькою і здирницькою.

"Апостроф" зібрав всі ключові відомості про нововведення.

Скільки доведеться платити і як часто?

Сума в платіжці за розподіл газу залежить від обсягів спожитого. За основу буде братися обсяг використаного палива за попередній період (на 2020 рік це період з 1 жовтня 2018 року по 31 вересня 2019), який ділиться на 12 і множиться на тариф місцевих операторів.

Найнижчий тариф у жителів Києва - 33,6 копійки за один кубометр, найвищий у жителів Львівської області - 2 гривні 39 копійок за кубометр.

За розподіл газу доведеться платити щомісяця. У першій половині року плата буде трохи нижче, ніж у другій.

Наприклад, житель Київської області, який в жовтні 2018 - вересні 2019 використовував для опалення будинку 1800 кубічних метрів газу, перші півроку буде платити 140,4 гривень щомісяця.

150 м3 (1/12 спожитого за минулий опалювальний період) * 0,93 грн/м3 (тариф оператора) = 140,4 грн.

У другій половині року через підвищення тарифу сума зросте до 163,8 гривні/місяць.

Петиція Зеленському

На сайті президента 20 січня з'явилася петиція з вимогою скасувати абонентську плату за транспортування газу. Вона вже набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів. Станом на ранок 31 січня під нею підписалися більше 34 тисяч.

"Вимагаємо негайно скасувати ухвалу НКРЕ про так звану "абонплату за транспортування газу", як таку, що є грабіжницькою та здирницькою, та оскількі вона є ні чим іншим, як спробою висмоктати додаткові гроші з народу крадіям-Фірташам до кишені й не ґрунується на жодних економічних розрахунках! Ми самі власним коштом прокладали собі газ у хати і вже заплатили десятки тисяч гривень за ці підключення! Згадана ухвала - це нахабний та цинічний грабунок народу!", - йдеться в тексті петиції.

Протести

У мережі вже піднялася хвиля гніву через історію з українцем, якому прийшла платіжка за газ в приватному будинку. При цьому в будинку навіть не закінчений ремонт, в ньому ніхто не живе і газом не користувалися.

Незадоволені українці вже почали палити платіжки. Таку акцію влаштували в місті Малині Житомирської області. Люди зібралися під управлінням газового господарства і демонстративно спалили платіжки за послуги з транспортування газу.

Метою акції, за словами її організаторів, було привернення уваги народних депутатів та місцевої влади до вирішення НКРЕКУ.


Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств