RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Українців чекають "сюрпризи" в платіжках за газ: до чого готуватися

У січні для споживачів газу в Україні змінився порядок його оплати.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Громадське".

Українці почнуть отримувати по дві платіжки за газ. Зокрема, це будуть суми окремо за спожитий газ і окремо по його розподіл.

Одна платіжка буде від постачальника, на оплату спожитого палива в грудні 2019 року. У ній буде прописано за спожиті кубометри. У суму, крім вартості газу, включені гроші за його транспортування в грудні, розподіл і торгову надбавку для постачальника.

Інша платіжка - від оператора газорозподільних мереж, якому доведеться заплатити за те, що він в січні доставить газ споживачеві додому. Це не додаткові гроші - з платіжки просто вилучать суму за розподіл газу, і тепер її доведеться платити окремо.

У лютому в рахунку за спожитий в січні газ вже не буде суми за розподіл, а тільки його вартість як товару, плата за транспортування в область і торгова націнка постачальника.

Що робити тим, хто не отримав платіжки за розподіл?

Січень - перший місяць, коли споживачам повинні прийти дві окремі платіжки. І не факт, що всі газорозподільні компанії зможуть по достоїнству це організувати. Наприклад, оператор в "ТЕРНОПІЛЬГАЗ" не виключає, що споживачі можуть отримати платіжки в лютому, але відразу за два місяці. Затягувати з оплатою не рекомендують, так як інакше буде нараховуватися пеня.

Скільки доведеться платити і як часто?

Сума в платіжці за розподіл газу залежить від обсягів спожитого. За основу буде братися обсяг використаного палива за попередній період (на 2020 рік це період з 1 жовтня 2018 року по 31 вересня 2019), який ділиться на 12 і множиться на тариф місцевих операторів, що відповідають за постачання газу до споживача.

Найнижчий тариф у жителів Києва - 33,6 копійки за один кубометр, найвищий - у жителів Львівської області, яким газ розподіляє "Спектргаз" - 2 гривні 39 копійок за кубометр.

За розподіл газу доведеться платити щомісяця. Це повинні бути однакові суми за умови, що тариф на розподіл протягом року не змінюватиметься. Але в 2020 році - з 1 січня тариф вже виріс і ще раз зросте з 1 липня. Тому в першій половині року плата за розподіл буде трохи нижча, ніж у другій.

Наприклад, житель Київської області, який в жовтні 2018 - вересні 2019 використовував для опалення будинку 1800 кубічних метрів газу, перші півроку платитиме 140,4 гривні щомісяця.

150 м3 (1/12 спожитого за минулий опалювальний період) * 0,93 грн/м3 (тариф оператора) = 140,4 грн.

У другій половині року через підвищення тарифу сума зросте до 163,8 гривні/місяць.

Оператори мереж, які виставляють платіжки за розподіл, радять по можливості платити відразу за кілька місяців, а не за кожен окремо. Так, кажуть там, вдасться заощадити кілька гривень, не сплачуючи кожен раз комісію.

Як повідомляв "Апостроф", з 1 січня 2020 року набув чинності закон "Про ринок природного газу".