RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не чіпай тварин: як "слуга народу" згуртував всю Україну

Пропозиція продавати домашніх улюбленців заради оплати комуналки викликала бурю емоцій у мережі.

Пропозиція продавати домашніх улюбленців заради оплати комуналки викликала бурю емоцій у мережі. Фото: Facebook

Народний депутат від "Слуги народу" Євген Брагар потрапив у гучний скандал, запропонувавши в ефірі одного з телеканалів тим, кому не вистачає пенсії на оплату послуг ЖКГ, продати зайве майно, наприклад, собаку. "Апостроф" розповідає все, що потрібно знати про заяву парламентарія, реакцію на неї керівництва фракції і простих українців.

Пенсіонерка з села Аджамка Кіровоградської області поскаржилася на те, що їй не вистачає грошей на оплату рахунків за комунальні послуги. Її звернення зачитали в ефірі телеканалу "112 Україна", де перебував Брагар.

"Отримую дві тисячі гривень пенсії. Плачу тисяча 1953 гривні за газ і ще 154 за транспортування газу. Як можна прожити? Нехай він (депутат) пояснить нам, ми ж його обирали", - зазначила жінка.

Брагар на її слова відповів досить грубо: "Прожити в таких умовах дійсно складно, але ми не знаємо, чи є у неї (у жінки) інше майно... Я зустрічав жінку, яка хотіла отримати субсидію, маючи кілька квартир... Потрібно дивитися, що там за майно... Якщо є собака елітної породи у дворі, то її можна продати. Можна продати в будь-який момент і спокійно заплатити (за рахунками)".

Реакція на заяву нардепа не змусила себе чекати: українці буквально підірвали соцмережі купою коментарів, жартів, фотожаб і мемів, зазначивши, що краще вже продавати нардепів, які не дбають про країну, ніж своїх домашніх улюбленців.

Що кажуть у "Слузі народу"

Заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук незабаром після скандалу від імені всього керівництва партії попросила вибачення у всіх, кого могли образити слів Брагара. Вона запевнила, що таку позицію парламентарія фракція не підтримує.

"Євген Брагар дозволив собі абсолютно некоректне висловлювання в сторону пенсіонерки, яка дзвонила в студію. Знаю, що Євген вже вибачився за свої слова. Хочу вірити, що він дійсно мав на увазі тільки зловживання в отриманні субсидій та інших соціальних пільг тим, хто матеріально забезпечений (депутатам-мільйонерам, які не соромились отримувати відшкодування за житло в Києві, привіт)", - зазначила вона.

За словами Кравчук, Брагару краще не ходити на ток-шоу, якщо він не готовий до прямих ефірів.

"Не вмієш - не берися. Або вчися. Не готовий до прямих ефірів - займайся законодавчою роботою. Від неучасті в ток-шоу ще жоден депутат не помер. Жарти про собак дійсно смішні. Критика - доречна. Сподіваюся, ця ситуація стане уроком для всіх, хто шукає швидкої популярності", - підкреслила вона.

Як пояснює все Брагар

Винуватець скандалу Євген Брагар вибачився за свої слова і запевнив, що не хотів нікого образити.

"Мені дуже шкода, що мої висловлювання на "112 каналі" з приводу субсидій викликали таку бурхливу реакцію. Я нове обличчя в політиці і не навчився відповідати на чутливі запитання. Всі ми маємо бабусь, дідусів, батьків, які отримують достатньо низькі пенсії... Приношу вибачення всім, кого могли образити мої слова", - заявив він.

У той же час нардеп додав, що нарахування субсидій - дуже делікатне питання, і воно вимагає не тільки особливої уваги з боку держави, а й відповідального ставлення громадян: субсидія повинна надаватися лише тим, хто реально потребує.

Реакція українців

Незважаючи на всі заяви "Слуги народу" і самого Брагара, українці не припиняють жартувати на тему оплати комунальних послуг собаками, відзначаючи, що з таким підходом "на розхід" можуть піти і коти.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Багато запевняють, що зі своїми улюбленцями не розлучаться ні за що.

У "Нафтогазі" навіть запустили хештеш #Бронепродається, запевнивши, що всі, кому потрібна субсидія, можуть розраховувати на неї, і заради цього не потрібно продавати домашніх улюбленців.

"Продавати собак, кішок, хом'яків, черепах і інших друзів не треба. Треба звертатися за фінансовою допомогою, на яку ви маєте право за законом", - підкреслили в компанії.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Відреагувала на скандал і пенсіонерка, якій Брагар дав скандальну пораду. Жінку, з якою поспілкувався нардеп, звуть Колюча Любов Павлівна, вона живе в селі Аджамки Кіровоградської області.

За словами пенсіонерки, скандальну пораду нардепа вона не почула, так як у той момент побігла на кухню витягувати хліб з печі, але його словами обурена.

"Нехай він краще свої мізки продасть. Так буде краще. Якщо не вміють управляти", - зазначила Колюча.

Вона додала, що має 31 рік стажу, працювала диспетчером на автовокзалі, отримує 2000 грн пенсії. За комуналку платить майже 2000 грн, з субсидією. Собака у неї є, але стара.

"Уже 14 років. А собаки більше 15 років не живуть. Тому продавати нічого", - підкреслила пенсіонерка.

Колюча додала, що на президентських виборах голосувала за Володимира Зеленського, на парламентських - за "Слугу народу", але тепер прийшло розчарування.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто