RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Банківські" статки: чим збагатився на посаді очільник Департаменту захисту економіки Франківщини

Звідки у сім'ї поліцейського чиновника дорого автомобілі, земля і майно

Звідки у сім'ї поліцейського чиновника дорого автомобілі, земля і майно

Дорогі автомобілі, земля і навіть будівництво в "Буковелі". Звідки у "простого" начальника обласного Департаменту захисту економіки Національної поліції Михайла Банка на це кошти?

Восени 2019 року, під час першого засідання, Кабінет міністрів України заявив про ліквідацію Департаменту захисту економіки Національної поліції України. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук так прокоментував дане рішення: "Бо ця одіозна структура не захищала бізнес, а систематично заважала йому працювати. Найчастіше через суд отримували ухвалу на проведення слідчих дій і починали обшук: витягували комп’ютери, бухгалтерію, а з каси – гроші, документи. Через це паралізували роботу підприємств, а потім вимагали у бізнесу "викуп".

Замість ліквідованого Департаменту мала запрацювати нова ефективна структура – Служба фінансових розслідувань. Верховна Рада України навіть проголосувала за її створення в першому читанні 2 жовтня 2019 року. Проте далі справа зупинилася. Фактично, на обласному рівні Департамент захисту економіки Національної поліції продовжує діяти.

Прем’єр Гончарук, прокоментувавши ліквідацію Департаменту, не сказав нічого сенсаційного – нажаль, такі факти загальновідомі по всій території України. Посади в цьому департаменті традиційно вважаються "хлібними" і корумпованими. За декілька років на посаді "захисника бізнесу" на рівні керівника області можна заробити більше, ніж можуть дозволити собі власники самого бізнесу. Це чітко можна прослідкувати за рахунок аналізу декларацій, фактів отримання різноманітних подарунків і прав "користування".

Розглянемо, для прикладу, офіційну декларацію про доходи начальника Департаменту захисту економіки Івано-Франківської області Михайла Банка.

Отже, заробітна плата Михайла Банка за 2018 рік (декларація за 2019 рік ще не опублікована) склала 205 тисяч гривень. Непогана зарплатня, як для Івано-Франківської області. Проте, чи достатньо цього для набуття тих статків якими, як виявилося, володіє сім’я Банка? Напевно, що ні. Адже це єдиний офіційний дохід від заробітку в його сім’ї.

Натомість родина Банка отримує коштовні подарунки – декілька разів по 80 тис гривень від Олени Тетянич для Михайла Банка та його дружини. Дані грошові подарунки практично дорівнюють його заробітній платні на посаді за 10 місяців. Окрім того, дружина Банка у 2018 році отримала ще один коштовний подарунок – автомобіль MitsubishiPajeroWagon – 2017 року випуску, оціночна вартість якого (вказана в декларації) складає 450 тис. гривень. Реальна ринкова вартість такого авто є, звичайно, значно вищою.

Фото з веб-сайту офіційного дилеру Mitsubishi в Україні. Вартість нової моделі стартує від 1 093 000 грн.

Чи хвилює Михайла Банка, що його дружина отримує в подарунок авто від третьої особи? І хто взагалі цей такий таємничий дарувальник – Тиводар Василь Михайлович. Пошук веде до списку депутатів Бедевлянської сільської ради, де за збігом обставин виявилися депутати з прізвищами і Банк, і Тиводар.

В результаті цього було виявлено, що батько Михайла Васильовича Банка – Василь Михайлович Банк являється депутатом Бедевлянської сільської ради. У них навіть є спільне майно – житловий будинок в с. Бедевля, Тячівського району, Закарпатської області. Проте, питання з дарунком автомобіля лишалося відкритим…

Відомо, що, традиційно для України, чиновники нерідко реєструють частину свого майна на родичів, батьків та дружин, для уникнення відповідальності та "зайвих питань" відносно походження майна. Тож, для отримання інформації був здійснений моніторинг фінансового стану батька Михайла Банка –Василя Михайловича за допомогою системи YouControl.

У результаті було встановлено цікаві факти. В 2019 році батько начальника Департаменту захисту економіки Івано-Франківської області, Банк Василь Михайович набув значних статків. Він, зокрема, надбав автомобіль ToyotaLandCruiser 200 2017 року випуску ринкова ціна якого стартує від $60 тис. Непогано як для людини пенсійного віку. Такому не доведеться продавати псів для сплати за комунальні послуги. Однак цікаво, що, за інформацією франківців, даним авто користується дружина його сина – Власта Банк Власта Василівна. Та сама, якій раніше було подаровано недешевий MitsubishiPajeroWagon.

Актуальні пропозиції по продажу даного авто на вторинному та первинному ринку.

Також в 2019 році Василь Банк, згідно інформації YouControlта Держгеокадастру набув трьох земельних ділянок загальною площею 0,35 га в селі Паляниця, Івано-Франківської області.

Як відомо, на території Паляниці розташований найбільший в Україні гірськолижний курорт "Буковель", а загальна ринкова вартість такого шматка землі стартує від $150 тис.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

Враховуючи, як уже згадувалося, українську практику оформлення майна на третіх осіб, зовсім не виключено, що справжнім власником землі є Михайло Банк, а реєстрація на батька відбулася для відвернення уваги. Нагадаємо, що офіційні доходи сім’ї не дозволяють здійснювати такі коштовні покупки.

За словами місцевих жителів реєстрація та оформлення земельних ділянок в даному районі нерідко відбувається в корупційний спосіб, адже майже вся земля в даному районі знаходиться в лісовому фонді, а отже - потенційно є часткою Карпатського національного природного парку, межі якого чітко не розмежовані.

Ні для кого не секрет, що значні шматки землі (території) в Україні досі не є впорядкованими в електронних базах даних Державного земельного кадастру, а їх реєстрація регіональними підрозділами кадастру нерідко може бути здійснена на підставі підроблених державних актів на право приватної власності на землю. Земельні ділянки часто реєструються "заднім числом" на третіх осіб, "заднім числом" дробляться на менші з іншими кадастровими номерами, передаються власне зацікавленим особам та офіційно реєструються. В умовах відсутності адекватного центрального електронного реєстру і використання Книг реєстрації державних актів у територіальних відділах - дана корупційна схема є достатньо поширеною.

Що стосується героя даного матеріалу, то у результаті візиту до місця розташування ділянок було виявлено масштабне капітальне будівництво монолітно-каркасним способом. Тут зводиться або готельний комплекс або приватний будинок, котрий явно не буде поступатися "кращим" зразкам чиновницького будівництва періоду президента Януковича.

Підсумовуючи, варто сказати, що ліквідація Департаменту захисту економіки як корупційного органу є безумовним кроком вперед. Адже, як бачимо, зайняття посади всього лише начальника обласного підрозділу, на прикладі Банка Михайла Васильовича, дає змогу в короткий термін набути статків, яким можуть позаздрити власники середнього бізнесу.

Звичайно ж, такий "захисник бізнесу", як мінімум, повинен стати об'єктом інтересу відповідних органів. Чи відбудеться це, покаже час.