RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Італія під забороною: як коронавірус "вбиває" Апенніни, фото і відео

Число жертв Covid-19 у країні стрімко зростає.

Число жертв Covid-19 у країні стрімко зростає. Фото: Telegram

Станом на ранок вівторка, 10 березня, лідером за темпами зараження коронавірусом у світі стала Італія - там понад 9 тис. осіб підхопили небезпечну хворобу, померли 463, за добу число заражених зросло майже на 2 тис. У зв'язку з цим керівництво країни пішло на радикальні заходи - оголошено карантин, який буде діяти з 10 березня по 3 квітня. "Апостроф" розповідає все, що відомо про ситуацію в країні на даний момент.

Італія стала першою країною, яка прийняла рішення ввести обмеження через Covid-19 на всій території. До цього моменту зоною карантину були тільки північні провінції, в тому числі Ломбардія, Венеція, Модена, Парма, Ріміні і Алессандрія.

Згідно з декретом, підписаним головою Ради міністрів Італії Джузеппе Конте, пересування населення по всій території країни обмежується. Припиняються будь-які спортивні змагання, включаючи національний чемпіонат з футболу. Допускаються тільки тренування під відкритим небом для підготовки до Олімпійських ігор і інших змагань міжнародного рівня за умови забезпечення запобіжних заходів. Крім того, забороняються будь-які групові зустрічі.

Карантинні заходи передбачають закриття всіх розважальних установ, включаючи музеї, театри і кінотеатри, а також обмеження роботи комерційних центрів, у тому числі у вихідні та святкові дні, ресторанів та інших точок громадського харчування. До 3 квітня залишаться закритими всі навчальні заклади.

Всім жителям країни в разі потреби рекомендують викликати лікаря додому. У лікарні і поліклініки будуть пускати тільки літніх і тих, кому потрібна перша допомога. Громадський транспорт продовжить працювати в звичайному режимі.

Як відреагували жителі Італії на карантин

За словами Катерини Марголіс, яка вже давно живе в Італії, повідомлення про введення карантину викликало паніку, пише "Белсат".

"Взагалі масова паніка була в Ломбардії. Люди масово почали покидати Мілан. Причиною тому стала поява в пресі інформації про карантин... Ймовірно, що це тільки сприяло передачі інфекції. Люди виїжджали на південь країни. Справа в тому, що на півночі багатше живуть люди і багато з півдня приїжджають сюди на заробітки", - зазначила вона.

Жінка додала, що Італія однією з перших країн ввела заборону на авіаперельоти з Китаю і процедуру перевірки температури у людей на кордоні, але ці обмеження стосувалися тільки прямих перельотів. Китайці ж переміщалися з пересадками, що і призвело до поширення інфекції.

"Крім того, у італійців сильні соціальні зв'язки. Вони дуже тактильні, люблять спілкування. Тісно спілкуються. Цим італійці відрізняються від німців, швейцарців", - додала Марголіс.

У Венеції зараз закриті школи, музеї, виші, культурні заходи також скасовано. Кафе і ресторани працюють тільки ті, які можуть забезпечити між відвідувачами дистанцію в один метр.

"Я зайшла в супермаркет, побачила, що немає порожніх полиць. Єдине - є оголошення, згідно з якими рекомендують людям тримати дистанцію один від одного. Також помітила пам'ятки, що не варто торкатися до обличчя, що потрібно мити руки. Привернула мою увагу інформація на стенді, що китайські товари не становлять небезпеки. Це мені здалося смішним", - розповіла мешканка Італії.

Бунти в тюрмах

У той же час карантинні заходи через коронавірус викликали тюремні бунти. У місті Модена близько 60 осіб підпалили в'язницю, щоб здійснити спробу втечі, після чого захопили будівлю, включно з лазаретом. Там засуджені знайшли метадон та інші наркотики.

У результаті силовики виявили близько двадцяти ув'язнених у стані сильного наркотичного сп'яніння, двоє з них померли від передозування. Ще одна людина загинула, надихавшись димом. Незабаром стало відомо про смерть ще трьох. Під час бунту постраждали троє співробітників в'язниці і семеро медиків.

Глава пенітенціарної служби Італії Франческо Базентіні повідомив, що бунти почалися в Салерно на півдні країни, після чого їх підтримали заарештовані в Модені, Неаполі, Фрозіноне, Павії, Фоджі.

Розповідь українки

Українка Катерина Звєзда, яка проживає в Італії, розповіла на своїй сторінці в Facebook, що багато італійців під час спалаху коронавірусу продовжували жити своїм звичайним життям: тиснути руку при зустрічі, пити каву в барі і читати ранкову газету.

"Вчора (9 березня, - "Апостроф") у нас забрали можливість це робити. За перетин регіонів арешти і штрафи. Бунти в тюрмах. Велика ймовірність, що дітей залишать у школах на другий рік - у них просто не буде можливості наздогнати програму. Лікарні переповнені, причому причина звернеть часто далека від знаменитого вірусу", - зазначила вона.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають