RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Британія вже говорить про карантин до 2021 року: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (хроніка 22 квітня)

Число нових випадків заражень у світі стрімко зростає.

Число нових випадків заражень у світі стрімко зростає. Фото: news.ru

Смертельний коронавірус з Китаю продовжує наводити жах на весь світ - у Великобританії розглядають можливість продовження карантину через пандемію COVID-19 до 2021 року.

За словами прем'єр-міністра країни Бориса Джонсона, будь-яке зняття обмежувальних заходів може привести до нового спалаху хвороби. В оточенні політика кажуть, що саме його важка боротьба з коронавірусом зробила Джонсона "невпевненим" у питанні швидкого скасування карантину.

Деякі країни Європи вже зважилися на обережне пом'якшення карантинних заходів, з моменту введення яких пройшов приблизно місяць. У їх числі - Австрія, Німеччина, Польща і Данія. Уряд Італії підтвердив плани зняти частину обмежень з 4 травня, проте правила будуть відрізнятися в різних частинах країни.

В Україні планують продовжити карантин до 12 травня,заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов. За його словами, серед послаблень можуть бути прогулянки в парках, відкриття музеїв і бібліотек. "Апостроф" стежить за всім, що відбувається в Україні і світі.

23:00 В Чернігові перший випадок інфікування коронавірусом. Всього в області 14 випадків. Це найнижчий показник в Україні.

Захворіла 56-річна жінка, чоловік якої був на заробітках в Росії і повернувся 13 квітня. Експрес-тест чоловіка показав негативний результат. Найближчим часом буде проведено ПЛР-дослідження. Жінка госпіталізована в інфекційне відділення міської лікарні. Ускладнень у неї немає. Зараз оперативно встановлюється історія її контактів. У будинку, де проживає подружжя, проводиться дезінфекція.

22:44 У США виявлені перші випадки COVID-19 серед домашніх тварин. Інфіковані як мінімум 2 кішки в Нью-Йорку. Вони заразилися вірусом від людей, з якими мали тісний контакт. Влада США запевняє, що тварини можуть отримувати вірус від людей, але немає ніяких доказів того, що тварини передають його людям.

22:00 Коронавірус виявили у митрополита Тернопільського і Кременецького УПЦ Сергія (Генсіцького). Він знаходиться на лікуванні в Олександрівській лікарні в Києві.

Крім того, хворобу вже підтвердили у чотирьох священиків і диякона, які примикають до Почаєва. Також коронавірус виявлений у священика, який має відношення до Почаєва, і його дружини.

21:14 Останній великий круїзний лайнер, що залишився в море під час пандемії, пришвартувався сьогодні в порту Генуї.

З борту Costa Deliziosa перевезли тіло жінки, яка померла 6 квітня, в судово-медичну службу, де буде проводитися тест на коронавірус. На лайнері знаходиться понад 1400 осіб.

21:01 У Закарпатський ОДА зафіксували другий випадок коронавірусу. Це жінка віком 50 років.

20:48 В Італії протягом останньої доби від коронавірусної хвороби видужали 2943 людини – найбільше число від початку епідемії. З початку епідемії в країні щонайменше 187 327 осіб заразилися вірусом (ця цифра включає і тих, хто помер, і тих, хто вже вилікувався).

Всього в Італії від хвороби померли 25 085 людей. З них 437 померли протягом останньої доби. Вчора повідомлялося про 534 померлих.

20:14 Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Габреісус заявив, що коронавірус ще тривалий час буде поширюватися в світі.

"Деякі з країн, які пандемія зачепила першими, тепер починають фіксувати відродження в випадках. Не робіть помилки: нас чекає довгий шлях. Цей вірус буде з нами довго", - заявив він.

19:47 На Львівщині – ще 2 смерті від COVID-19.

Жінка із Яворівського району, 1960 року народження, працювала санітаркою у Центрі легеневого здоров’я. Захворіла 7 квітня, лише 12-го звернулась по допомогу до лікарів за місцем роботи. Досі лікувалась самотужки. Одразу ж після звернення була госпіталізована. Померла сьогодні, 22 квітня.

Чоловік із Мостиського району помер у Винниківському госпіталі в ніч із 20 на 21 квітня. Результати тестування на COVID-19 надійшли посмертно, сьогодні.

19:16 Відео з китайського Харбіна, закритого на в'їзд після зростання числа хворих COVID-19.

Місто стало центром другої хвилі поширення коронавирусної інфекції в Китаї. За останні десять днів в місті підтвердили 57 випадків захворювання. Місцеві жителі для виходу з дому повинні мати QR-код, що підтверджує, що вони не хворі COVID-19.

18:27 У Чернівцях в реанімації обласної дитячої лікарні перебуває 5-річна дівчинка. Вона у важкому стані, підключена до апарату штучної вентиляції легень. У дівчинки діагностували коронавірус.

17:48 В Німеччині готові до проведення перших клінічних випробувань вакцини проти коронавируса - інститут Пауля Ерліха видав перший дозвіл на тестування вакцини на людях. Вона розроблена німецькою біотехнологічною компанією Biontech і американським фармацевтичним гігантом Pfizer.

На першій стадії випробування будуть проведені на 200 здорових добровольцях у віці від 18 до 55 років, а на другій стадії до випробувань долучать людей, які мають більш високий ризик захворіти. В інституті Пауля Ерліха попередили, що навряд чи вакцина стане загальнодоступною в 2020 році.

16:49 В Івано-Франківській області з початку епідемії померли 40 пацієнтів з коронавірусом, це найвищий показник смертності по Україні. За словами голови ОДА Віталія Федоріва, Прикарпаття лідирує за кількістю померлих від COVID-19, оскільки ніхто на приховує реальний стан справ.

"У нас сьогодні 2070 підозр - це один з найвищих показників в Україні. Це ми робимо для того, щоб максимально відокремити хворих, або потенційних хворих, від більшої кількості людей, з якими йде контакт. З цих 2070 людей багато вмирають. Ми не ховаємо статистику, навпаки, маємо завдання максимально показати реальний стан справ", - повідомив Федорів.

На Прикарпатті зареєстровано 589 лабораторно підтверджених випадків зараження, серед захворілих є 12 дітей. 16 жінок і 24 чоловіки померли. Середній вік померлих - 57 років, у них були супутні захворювання.

16:29 Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що ослаблення карантину в Україні розглядатимуть ближче до кінця квітня. За його словами, під час карантину було зафіксовано ряд порушень, тому ближче до кінця квітня МОЗ буде моніторити ситуацію зі спалахами коронавірусу в регіонах.

"За нашими розрахунками, ми можемо бачити піки захворюваності по деяких регіонах. Ближче до кінця місяця ми будемо моніторити ситуацію і будемо розглядати різні варіанти щодо пом'якшення. В тому числі, після 11 числа. Моделювання, зроблене Національною академією наук, говорить нам, що ми можемо бачити спалах захворювання в період з 3 по 8 травня. Збираємо зараз цю інформацію", - сказав міністр.

15:56 Президент України Володимир Зеленський вважає, що наступним викликом для України в боротьбі c поширенням коронавірусу COVID-19 стануть травневі свята. Про це він заявив на щоденній нараді з представниками уряду та правоохоронних органів щодо подолання епідемії COVID-19.

"Система відстеження поширення епідемії у нас налагоджена добре. Систему допомоги ми постійно покращуємо. Наступним нашим викликом будуть травневі свята. Сподіваюся, ми пройдемо їх спокійно, без великих скупчень людей", - підкреслив глава держави.

15:45 У Луганській області закрили на карантин село Варварівка. Там зафіксували 5 випадків захворювання на коронавірус. Всі пацієнти - родичі.

15:28 Кількість смертей у будинках для людей похилого віку в Англії подвоїлося всього за чотири дні за великодні вихідні, повідомляє Комісія з контролю за медичним обслуговуванням.

Число загиблих показує, наскільки серйозним стало поширення коронавірусу в будинках для людей похилого віку, пише видання. Цей сектор постраждав від браку захисного обладнання, відсутності тестування для персоналу та жителів

15:15 В Україні стартують клінічні дослідження вітчизняного лікарського засобу від коронавірусу COVID-19. За попередніми висновками вчених, ліки можуть істотно знижувати або повністю нейтралізувати загрозу смерті від ускладнень, які викликає для організму людини коронавірусна інфекція.

14:57 В Одесі викопали сотні могил для поховання заражених коронавірусом у разі масових смертей.

14:44 Кабмін хоче направити 140 мільйонів доларів від ООН на боротьбу з COVID-19 в прифронтових регіонах України.

14:20 Ліберально-демократична партія Великої Британії закликала почати розслідування дій Кабінету міністрів по боротьбі з пандемією COVID-19. Пропозицію підтримала партія Лейбористів, що займає більшість опозиційних місць у британському парламенті.

"Як тільки ми подолаємо цю кризу, нам, безумовно, потрібно незалежне розслідування, щоб офіційно розглянути реакцію уряду на пандемію, щоб ми могли витягти уроки", - заявив виконуючий обов'язки лідера "ліберальних демократів" сер Ед Деві.

13:56 Нідерланди повідомили про 708 нових заражених, загальне число випадків зросло до 34 842. Кількість загиблих - 4 054.

13:30 21 квітня в Миколаївській області коронавірус виявили відразу у 22 медпрацівників, але про це стало відомо тільки сьогодні. До цього в області було підтверджено лише три випадки зараження серед лікарів.

13:15 Карантин в Україні буде продовжений до 11 травня, про це 22 квітня заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Очікується, що про рішення Кабінет міністрів повідомить за підсумками сьогоднішнього засідання.

12:56 У Харбіні, адміністративному центрі китайської провінції Хейлунцзян, що межує з Росією, заборонили в'їзд іногородніх жителів через спалах коронавірусу. Всім, хто прибувають до міста з-за меж Китаю або епідемічних районів, зобов'язані бути ізольованими протягом 28 днів. Таким людям будуть робити два тести на нуклеїнові кислоти і один - на антитіла.

12:28 У Іспанії зафіксували ще 435 смертей від коронавірусу. Загальна кількість загиблих від COVID-19 досягла 21 717. Кількість заражених - 208 389.

12:12 У Києві зафіксовано 989 випадків зараження коронавірусом, за добу кількість хворих збільшилася на 97 осіб. Одужали 39 жителів столиці, померли 19.

Ситуація по районах:

11:56 Штат Міссурі в США подав до суду на Китай, позивач у своїй заяві звинувачує країну в поширенні коронавірусу. Офіційним автором позову названий прокурор штату Ерік Шмітт. Він вимагає від Китаю відшкодування збитку, щоб компенсувати "людські втрати, страждання і економічні потрясіння".

11:35 У Франції від коронавірусу з різницею в тиждень померли 26-річний хлопець і його 48-річна мати, які переїхали туди з України. Їх не стало буквально через кілька днів після прояву симптомів хвороби.

11:15 Борис Джонсон повернувся до роботи. Глава британського уряду почувається набагато краще і знаходиться на шляху до повного відновлення. 21 квітня він провів перші після виписки з лікарні телефонні переговори з президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом.

Сторони підтвердили обопільне прагнення до тісної співпраці в рамках "Великої сімки" та "Великої двадцятки", щоб знову відкрити економіки світу і забезпечити медичне обслуговування і постачання для всіх, хто цього потребує.

10:56 За останню добу в Росії підтверджено 5 236 нових випадків коронавірусу в 78 регіонах. З них 43,4% не мали клінічних проявів хвороби. Працівниками Державтоінспекції зафіксовано 57 летальних випадків. За добу в Росії повністю одужали 547 осіб.

Всього на сьогоднішній день в Росії зареєстровано 57 999 випадків коронавірусу в 85 регіонах. За весь період зафіксовано 513 смертей, одужали 4 420 осіб.

10:45 Ось так виглядає мобільний центр з тестування на коронавірус у Нью-Делі, Індія.

10:27 У Чернівцях стадіон перетворили на госпіталь. Приміщення спортивно-оздоровчого комплексу "Олімпія" може вмістити майже 9 десятків хворих. У сусідній будівлі встановлять ліжка для 12 медиків. До 1 травня госпіталь повинен бути готовий вмістити хворих - зараз у лікарнях міста залишилося трохи більше, ніж 100 вільних місць. Чернівецька область стала першою, в якій виявлено понад тисячу інфікованих коронавірусом.

10:15 Приватна лікарня в китайському місті Пінсян виплатила своїм співробітникам, які були відряджені на боротьбу з коронавірусом у провінцію Хубей, премію в розмірі 86 666 юанів ($12 200). А також їм буде надана двотижнева оплачувана відпустка і річне безкоштовне харчування в лікарняній їдальні.

09:56 У столиці Еквадору Кіто використовують мобільні рефрижератори для зберігання тіл померлих від коронавірусу. На кадрах - вантажівки, в яких може зберігатися до 200 тіл.

09:45 З 27 квітня лікарні, медичні центри, стоматології, фізіотерапевтичні та масажні салони знову в Швейцарії зможуть почати невідкладні процедури. У цей же час відкриються перукарні, салони краси, тату-салони і садівничі магазини.

З 11 травня уряд планує дозволити почати навчання учням випускних класів. Також дозволять відкритися магазинам і ринкам. 8 червня запрацюють училища та університети. Крім того, почнуть роботу музеї, бібліотеки, ботанічні сади і зоопарки.

Буде пом'якшено і існуючу заборону на проведення зборів більше 5 осіб, але подробиці про це оприлюднять наприкінці травня. У силі залишаються правила соціального дистанціювання і підвищені заходи гігієни.

09:27 Станом на ранок середи, 22 квітня, в Україні зафіксовано 6 592 випадки зараження коронавірусом. Померли вже 174, а одужати вдалося 424. За добу виявили 467 нових випадків зараження.

09:15 Президент США Дональд Трамп оголосив про намір призупинити видачу грін-карт іноземцям мінімум на 60 днів, щоб зберегти робочі місця для американців. Однак він відмовився від планів призупинити програми для тимчасових працівників через тиск бізнес-груп, яким загрожувала втрата доступу до іноземної робочої сили.

08:56 У США директор Центру по контролю і профілактиці захворювань (CDC) Роберт Редфилд заявив, що друга хвиля коронавірусу можлива взимку і може збігтися з епідемією сезонного грипу. За його словами, спалахи відразу двох респіраторних захворювань можуть привести до "неймовірного навантаження" на систему охорони здоров'я.

08:43 Вже кілька областей ввели заборони на відвідування кладовища під час поминальних днів. Серед них Київська, Полтавська, Сумська та Рівненська. Ще ряд областей планують це зробити. Заборона обумовлена рішенням комісій з питань техногенно-екологічної безпеки при обласних адміністраціях.

Відзначається, що обмеження не поширюється на процедуру похорону з дотриманням карантинних заходів.

08:20 У США запевняють, що в плавучому госпіталі в Нью-Йорку більше немає необхідності - він припинив приймати пацієнтів, заражених новим коронавірусом і з іншими діагнозами. На борту госпітального судна з моменту його заходу в порт 30 березня лікарська допомога була надана 178 пацієнтам. З них на борту залишаються 56 осіб, частина яких знаходяться в палатах інтенсивної терапії.

07:56 Через коронавірус кількість людей, які страждають від голоду, може вирости на 130 млн, заявили в ООН. Найбільше постраждають від голоду люди з низькими і середніми доходами.

07:40 Місцева влада Львова прийняла рішення про перенесення святкування дня міста в зв'язку з епідемією коронавірусу, заявив мер Львова Андрій Садовий. За його словами, точна дата святкування буде повідомлена вже після карантину.

07:24 Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов заявив, що уряд, незважаючи на плани продовжити карантин до 12 травня, вже розглядає можливість відновлення роботи продовольчих ринків. За його словами, Міністерство економічного розвитку створить спеціальний документ для цього, але на засіданні 22 квітня рішення про відкриття ринків не приймуть.

07:10 В Івано-Франківській області тимчасово призупинили госпіталізацію хворих на коронавірус, оскільки лікарні переповнені і зовсім немає місць.

"У п'ятницю ми попросили призупинити госпіталізацію в наші заклади, тому що вони реально переповнені. Також велика кількість лікарів і медичних сестер є хворими", - пояснила начальник управління охорони здоров'я Марія Бойко.

06:56 Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що категорично проти продовження канікул або введення карантину в школах, і закликав продовжувати навчальний процес, незважаючи на пандемію коронавірусу COVID-19. Крім того, він виступив проти обов'язкового носіння масок школярами.

06:50 Влада Туреччини вводить сертифікацію готелів та туристичних об'єктів на безпеку від COVID-19. Місця перебування гостей будуть стерилізувати, а здоров'я персоналу регулярно перевіряти.

06:45 Під Чернівцями з різницею в один день померли два брати. 20 квітня в Сторожинецькій центральній районній лікарні помер 25-річний пацієнт з села Їжівці. До цього 19 квітня в лікарні помер його молодший брат. Старший пробув на інвазійній вентиляції легенів більше 10 днів. Також у реанімації перебувають батько і бабуся загиблих.

06:32 В Україні з початку епідемії COVID-19 захворіли 1 138 медпрацівників та 399 дітей, заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов. Він підкреслив, що найбільше число підтверджених випадків зареєстровано в Івано-Франківській (44) та Житомирській (44) областях.

06:28 У одному з гуртожитків міста Вишневе (Київська область) зафіксували спалах коронавірусу. Всього тут підтвердили 37 випадків зараження COVID-19, дві людини померли. Більш того, серед інфікованих є діти. За словами в.о. голови Київської ОДА Василя Володіна, зараз у будинку введено "режим особливого пересування", а всім мешканцям проводять ПЛР-тести.

06:15 Канцлер Австрії Себастьян Курц запропонував відкривати авіасполучення між країнами, що перемогли епідемію коронавірусу.

"У сфері повітряного сполучення в середньостроковій і довгостроковій перспективі я очікую сценарій, при якому на міжнародній арені один одному будуть відкриватися країни, які перемогли вірус і які знаходяться на правильному шляху, тобто в яких спостерігаються дуже низькі показники захворюваності. Можна припустити наявність клубу, участь в якому обумовлено відсутністю загрози безпеці. Це, ймовірно, шлях, який може стати реальністю в Європі і за межами Шенгенської зони", - заявив він.

За його словами, межі Шенгенської зони поки залишаються закритими, щоб ЄС міг бути захищений найкращим чином. Крім того, всередині ЄС діє суворий прикордонний режим, продовження якого залежить від розвитку ситуації. В якості найбільш ймовірних кандидатів, з якими Австрія може в майбутньому відкрити кордон, Курц назвав Чехію та Німеччину.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих у світі від інфекції становить 177 415 осіб (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 45 039 осіб, Італії - 24 648 осіб, Франції - 20 829 і в Іспанії - 21 282. У Китаї загалом - 4 636, за останні 4 доби змін немає. Всього у світі 2 563 384 інфікованих, одужали 681 477 людей.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (824 438), Іспанія (204 178), Італія (183 957), Франція (159 299), Німеччина (148 453) Велика Британія (130 175) та Туреччина (95 591).

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців