RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Італія і Британія перемагають у "битві": як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (хроніка 27 квітня)

У деяких країнах пандемія COVID-19 почала йти на спад.

У деяких країнах пандемія COVID-19 почала йти на спад. Фото: Telegram

Смертельний коронавірус з Китаю вбиває людей у всьому світі, але все ж є надія на уповільнення пандемії - в Італії за добу зафіксували 260 смертей від COVID-19, це найменше з середини березня число летальних випадків. У Великій Британії також заявили про спад рівня смертності.

Професор Ісаак Бен-Ізраель, який очолює дослідження в університеті Тель-Авіва, вважає, що кількість випадків зараження новим коронавірусом стрімко зростає протягом перших 40 днів після спалаху, а потім, досягнувши піку, починає різко знижуватися. На його думку, ця схема спостерігається у всіх країнах, незалежно від обмежувальних заходів, які були прийняті. Вчений вважає, що в новому коронавірусі закладено "механізм самообмеження".

Згідно з прогнозами Національної академії наук України, пік нових випадків COVID-19 у день випаде на 2-5 травня, а пік летальних випадків - на 3-8 травня. Залежно від розвитку ситуації влада буде приймати рішення про продовження або скасування карантину. "Апостроф" стежив за подіями в Україні і світі 27 квітня.

22:55 Коронавірус коронавірусом, а форму підтримувати треба. 13-річна боснійська чемпіонка з плавання серед юніорів тренується в басейні, який було організовано в теплиці у її дідуся. Спортсменка плаває з мотузкою, прив'язаною до талії для опору.

22:29 Про успіхи в боротьбі з вірусом доповідає Лондон. У Великобританії продовжує знижуватися добова кількість померлих від коронавірусу. У понеділок повідомляється про 360 померлих в лікарнях (особи, які померли в будинках для людей похилого віку, хоспісах і т.д. в це число не входять). Незважаючи на все ще велике число - це менше ніж в неділю (413 осіб) і набагато менше ніж в суботу (813 осіб). Максимальну добову кількість смертей в Британії було зафіксовано 10 квітня - тоді померло 980 осіб.

21:56 Ще один спалах - у військовому госпіталі Харкова. Захворіло 14 осіб, з них дев'ять лікарів і п'ятеро військовослужбовців. При цьому, як повідомляється, лікарі, у яких встановлено інфікування, вимагають відправити аналізи до Києва, щоб підтвердити факт наявності коронавірусу.

21:20 У передмісті Києва в студентському гуртожитку було зафіксовано спалах коронавірусу. 20-поверхова будівля гуртожитку знаходиться в передмісті столиці Петропавлівська Борщагівка, там, за попередніми оцінками, знаходиться 152 особи, в основному іноземні студенти. Підтверджено вже 6 випадків захворювання серед студентів і у коменданта гуртожитку.

"Осередок виявили випадково. В ніч на п'ятницю 22-річному хлопцю стало погано і він втратив свідомість. Ніяких симптомів коронавірусу не мав. Однак, в лікарні йому зробили ПЛР-тест і за добу дізналися про позитивний результат. У неділю почали тестувати контактних осіб. на сьогодні протестували 20 осіб. Увечері надійшло ще 50 зразків. Тестування триває", - повідомили в Київській ОДА.

20:43 У фракції "Слуга народу" звернулися до Кабміну з проханням розглянути можливість зняття частини карантинних обмежень з областей, які менше зазнали удару коронавірусу. Про це повідомила в Facebook заступник голови фракції Євгенія Кравчук.

"Пожежу потрібно гасити там, де горить. Те ж саме стосується заходів проти коронавірусу. В різних регіонах країни рівень захворюваності суттєво відрізняється. Наприклад, у Чернівецькій області зареєстровано 1341 інфікованих, а в Чернігівській – всього 22. Логічно, щоб і обмежувальні заходи в цих областях були різними. Адже на фоні пандемії в Україні назрівають економічна та трудова кризи. Більшість населення фактично залишилася без роботи та грошей – і ми не можемо закривати на це очі", - пише Кравчук.

20:10 В Італії за останню добу зафіксовано 1730 нових випадків зараження коронавірусом - це найнижчий показник з 10 березня. У той же час, добове число смертей зросло з учорашнього дня - повідомляється про 333 померлих, в той час як у неділю було 260 смертей. Загальна кількість померлих з початку епідемії становить 26977 осіб.

19:30 У Хорватії почали виходити з карантину. В рамках першої хвилі зняття обмежень в столиці країни, Загребі, відновили роботу громадського транспорту. Першими запустили автобуси - на зупинках відразу ж утворилися черги. Крім автобусних ліній в місті також відкрили бібліотеки.

18:55 Президент Володимир Зеленський заявив про те, що вже в цю п'ятницю продовольчі ринки в Україні можуть відновити роботу. Мабуть, протести підприємців по всій країні все таки спричинили свій вплив. Крім цієї новини, Зеленський у своєму зверненні також пообіцяв іпотеку під 10% і кредити для малого бізнесу на виплату зарплат співробітникам.

18:20 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль втішив несподіваною заявою: етапи відомого плану Кабміну щодо виходу з карантину можуть вводитися одночасно! Тобто існує ймовірність, що в Україні одночасно будуть запущено "другий, третій або четвертий етап". А це, на хвилинку, майже повне зняття карантинних обмежень. Правда, одночасно з цим, в разі погіршення епідеміологічної ситуації, їх можуть повернути назад.

17:58 У Чернівцях після ранкового пікету підприємців місцева влада дозволила відкрити ринки. Це рішення прийняв виконком міськради. Варто нагадати, що Чернівецька область на даний момент утримує рекорд за кількістю випадків зараження коронавірусом в Україні.

17:27 В Україні кожен п'ятий інфікований коронавірусом - медик. Всього за даними Центру громадського здоров'я COVID-19 виявлено у 1 749-ти медпрацівників, що становить 19,4% від усіх підтверджених випадків.

16:45 Карантин у Білорусі не потрібен - вважає президент Олександр Лукашенко. За його словами, він може оголосити і карантин, і навіть комендантську годину, однако на даний момент такої необхідності нібито немає.

15:56 У Туреччині розроблено план виходу з кризи після закінчення пандемії коронавірусу: з'являться готелі з "сертифікатами здоров'я", соціальне дистанціювання, персонал готелю буде в масках і спецодязі, а заборона на шведський стіл і систему All Inclusive стануть нормою. Також зростуть ціни на готельні номери, оскільки навантаження планують знизити вдвічі, заявив міністр культури і туризму країни Мехмет Нурі Ерсой.

15:40 У 11 прикордонників в Україні підтвердили коронавірус. Прес-служба ДПС повідомляє, що майже 300 прикордонників, які контактували з хворими, знаходяться під контролем медиків. Більшість інфікованих на самоізоляції, інші - ізольовані в підрозділах і обсерваторах.

15:28 Влада індонезійського острова Балі розглядає можливість почати приймати іноземних туристів вже в травні поточного року. Правда, мова йде в першу чергу про громадян Китаю.

15:15 27 квітня в Швейцарії відновили роботу салони краси та ряд магазинів, оскільки влада вирішила послабити карантин. Однак, магазини зобов'язали стежити за санітарними нормами і дотриманням дистанції, а пріоритет в оплаті товару або послуги віддається безготівковим розрахункам.

За даними журналістів, через кілька хвилин перед магазинами вишикувалися довжелезні черги. Така картина спостерігалася в комуні Нідервенінген, де співробітники магазину були змушені навіть закрити автомобільну парковку.

14:56 Співробітники київського метрополітену продовжують виконувати ремонтні роботи та роботи з утримання інфраструктури підприємства в належному стані в період карантину. На станції "Палац спорту" тривають роботи по заміні колій.

14:28 27 квітня через Майамі (США) в Україну вилетів вже четвертий комерційний спецрейс у зв'язку зі спалахом коронавірусу.

"Цим спецрейсом з Майамі додому повертається 119 учнів з України, які перебували в США по американській освітній програмі FLEX", - йдеться в повідомленні.

14:15 У Мавританії вже святкують перемогу над коронавірусом. У країні за весь період зафіксували всього 17 випадків коронавірусної інфекції. Влада Мавританії відразу закрила кордони, школи, ресторани і ринки, а також заборонила збори людей і ввела комендантську годину. Відомо, що від коронавірусної інфекції в країні загинула тільки одна людина.

13:56 У Бельгії від коронавірусної інфекції помер один з останніх в'язнів Аушвіца - 94-річний Анрі Кічка. Він помер у суботу, 25 квітня, в будинку для літніх людей у Брюсселі.

13:45 Коронавірус у світі продовжує стрімко поширюватися. На сьогодні найбільше інфікованих COVID-19 в США, а Росія вже обігнала Китай за кількістю хворих. В Україні за даними на 27 квітня - більше 9 тисяч хворих на коронавірус.

13:18 Глава Дніпропетровської обласного ради Святослав Олійник заявив про необхідність відновлення роботи малого бізнесу, оскільки у людей закінчуються заощадження. За його словами, формат роботи буде визначено з урахуванням дотримання санітарних обмежень - дистанція, маска і обмежена кількість людей в приміщенні.

13:10 Кабмін відпрацьовує можливість відкриття ринків в Україні при дотриманні певних санітарних норм на час карантину. До середи розроблять план і приймуть нові стандарти роботи. Понад 280 ринків можуть відкритися до кінця тижня.

"Продовольчі ринки дуже важливі для виживання і харчування багатьох українців. Треба думати, як дати їм працювати безпечно. Встановимо чіткі правила і дозволимо відкрити ринки. Треба вчитися жити і працювати в нових умовах", - зазначив Володимир Зеленський.

12:56 У Казахстані ухвалили рішення про продовження надзвичайного стану в країні у зв'язку з пандемією коронавірусу до 11 травня.

12:45 Український літак-гігант "Мрія" доставив медичний вантаж з Китаю до Німеччини. Рейс відбувся в рамках організованого Бундесвером "повітряного мосту" з КНР.

12:27 У Каліфорнії потепліло, і жителі Сан-Франциско вийшли в парки і на вулиці, незважаючи на обмеження, введені через поширення коронавірусу. При цьому у багатьох немає масок, носіння яких обов'язкове в ряді районів міста.

12:15 У Києві станом на понеділок, 27 квітня, підтверджено вже 1220 випадків коронавірусу. За добу додалося ще 32 хворих. Серед нових заражених 2 медика. Захворіли за добу 11 жінок і 21 чоловік. Всього померли 23 людини (+1 летальний випадок за добу), а одужали 60.

11:56 Транспорт в Україні можуть запустити вже 12 травня.

"Це стосується автобусних і залізничних перевезень. Але багато що залежить від того, які показники по поширенню вірусу ми будемо мати до 12 травня. Надалі плануємо і авіасполучення. Звичайно, ми можемо говорити тільки про внутрішню авіацію. Єдине, що авіаперевізники не розуміють обсяг трафіку: відкривати рейс і везти 10 пасажирів - невигідно", - розповів міністр інфраструктури Владислав Криклій.

11:37 Росія обійшла Китай за кількістю заражених коронавірусом.

11:20 У Литві відкриваються кафе, музеї і перукарні, але при жорстких умовах безпеки. Карантин у країні поки діє до 11 травня. Всього в Литві 1449 заражених, за останні дні приріст всього по 12, 16 осіб. 41 смерть.

10:54 Лікар-інфекціоніст, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією Сумського державного університету МОН України Микола Чемич заявив, що популяційна несприйнятливість до коронавірусу виробиться в українців, коли на COVID-19 перехворіють 80% населення.

10:26 Борис Джонсон повернувся в офіс на Даунінг-стріт після хвороби, викликаної коронавірусною інфекцією. Востаннє британський прем'єр відвідував зустрічі з COVID-19 місяць тому - 26 березня.

10:18 У Росії за добу виявлено 6198 нових випадків інфікування коронавірусом.

09:56 Прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн заявила, що країна зупинила поширення COVID-19. Жорсткі обмеження в країні планують послабити в понеділок увечері.

Протягом чотирьох тижнів майже всі підприємства були закриті, як і школи, в той час як населення просили залишатися в своїх будинках, крім відвідувань супермаркетів і коротких прогулянок.

09:37 На Мальті за минулу добу, 26 квітня, вперше з початку пандемії коронавірусу не було зафіксовано нових випадків захворювання, заявив міністр охорони здоров'я Мальти Кріс Фірн.

"Країна наближається до того моменту, коли деякі - але не всі - обмеження почнуть зніматися. Заходи будуть пом'якшені контрольованим і поступовим чином, і таким чином, щоб це не торкнулося всіх секторів відразу. Деякі заходи, якщо їх скасувати, приведуть до більш високого ризику, ніж інші", - сказав він.

09:22 У Нью-Йорку (США) влада дозволить проводити тестування на виявлення COVID-19 в аптеках.

09:15 В Україні 9009 заражених коронавірусом, зафіксовані 220 летальних випадків. Одужали 865 осіб. +392 зараження за добу.

Ситуація по областях:

08:56 За даними італійської асоціації медицини навколишнього середовища (SIMA), сліди РНК SARS-Cov-2 були виявлені в найдрібніших частинках атмосфери. Вони можуть сприяти поширенню вірусу. Однак поки невідомі вірусне навантаження цього способу передачі і його роль в інфікуванні.

08:45 Через карантин у Польщі не вистачає робочої сили, бізнесмени планують організувати чартерні рейси, які привезуть у країну заробітчан з України.

08:28 Мешканка штату Колорадо (США) поділилася в мережі лякаючим відео, як її дитина, хвора на коронавірус, задихається від кашлю. Анна Циммерман записала відео зі своїм сином у лікарняній палаті. На кадрах зафіксовано, як чотирирічний хлопчик кашляє і втирає руками сльози. Відео було знято на п'ятий день його перебування в лікарні.

08:10 За розрахунками Кабміну, закриті кордони і карантин приведуть до того, що витрати українців на закордонні поїздки зменшаться на $5 млрд в 2020 р. Влада вважає, що ці кошти допоможуть компенсувати недоодержання українською економікою коштів від заробітчан.

07:56 Один із засновників американської корпорації Microsoft Білл Гейтс вважає, що налагодити промислове виробництво вакцини від коронавірусу COVID-19 можливо не раніше, ніж через рік.

07:45 Громадянам США, які відмовляться повертатися на роботу через побоювання з приводу свого здоров'я на тлі пандемії коронавірусу, не будуть виплачувати допомогу з безробіття. Жителям країни доведеться зіткнутися з цією проблемою вже найближчим часом. Відповідно до вказівок губернатора Джорджії, перукарні, манікюрні та тату-салони відкриються вже 1 травня, а 4 травня ресторани почнуть приймати відвідувачів у залі.

07:28 У Чернівецькій області за добу померли п'ятеро людей з підозрою на коронавірусну інфекцію COVID-19.

"Мова йде про двох жінок - 1937 і 1955 року народження, а також про трьох чоловіків - 1942, 1952 і 1957 року народження. Всі померлі мали підозру на COVID-19 і пневмонію", - йдеться в повідомленні ОДА.

07:15 У США станом на ранок 27 квітня від коронавірусу померли 55,4 тис. осіб. Всього в країні зафіксували 987 тис. заражених коронавірусом, серед який 15 тис. людей у критичному стані. Крім того, вилікуватися від коронавірусу вдалося майже 120 тис. осіб. Всього в країні протестували 5,5 млн осіб з підозрою на COVID-19.

06:56 На борту ракетного есмінця ВМС США USS Kidd майже вдвічі зросла кількість заражених коронавірусом - з 18-ти до 33-х. Есмінець з командою з 350 осіб знаходиться біля тихоокеанського узбережжя Південної Америки. Його місія пов'язана з діяльністю по боротьбі з наркоторгівлею.

06:48 Міністерство інфраструктури України анонсувало відновлення ряду спеціальних рейсів в Україну з різних країн світу.

6:35 874 російських військовослужбовці заразилися коронавірусом. Позитивний результат тестів на CoViD-19 виявили у 779 курсантів у ВНЗ, а також 192 викладачів і вихованців довишівських навчальних закладів. Крім цього, інфіковано 245 осіб цивільного персоналу, які працюють у рядах Збройних сил Росії.

06:22 Європейські компанії почали перезапускати виробництво після того, як деякі країни, наприклад Німеччина і Італія, ввели послаблення на обмеження, введені через пандемію.

Першими до роботи повертаються автовиробники, наприклад, Volkswagen, а також Airbus. Планують повернутися до верстатів також Fiat Chrysler Automobiles NV і Ferrari. Виробники автомобілів Peugeot, Citroen і Opel заявили, що поки не бачать сенсу в нарощуванні виробництва, так як попиту на продукцію немає.

06:15 Білорусь 26 квітня увійшла в топ-13 країн світу з добового приросту хворих на коронавірус.

06:00 За станом на цей час загальна кількість померлих в світі від інфекції становить 206 544 особи (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 54 881 особа, Італії - 26 644 особи, в Іспанії - 23 190, Франції - 22 890 і Великій Британії - 20 794. У Китаї загалом - 4 637 померлих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (965 785), Іспанія (226 629), Італія (197 675), Франція (162 220), Німеччина (157 770) Велика Британія (154 037) та Туреччина (110 130). Далі йде Іран (90 481), який у ніч на 23 квітня обійшов Китай (83 912) за кількістю інфікованих.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають