RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Літня відпустка 2020: де і за скільки можна відпочити на Азовському морі в Херсонській області

Генічеськ і селища на Арабатській стрілці можуть запропонувати якісний відпочинок за відносно невеликі гроші

Генічеськ і селища на Арабатській стрілці можуть запропонувати якісний відпочинок за відносно невеликі гроші Фото: Getty images

Літо у самому розпалі. Незважаючи на загрозу коронавірусу, яка нікуди не зникла, українці кинулися "на моря", а деякі ще тільки планують майбутню відпустку. "Апостроф" продовжує серію матеріалів, присвячених літньому відпочинку. Розповідаємо про курорти Херсонської області, розташовані на березі Азовського моря: Генічеськ, Генічеську Гірку, Щасливцеве та Стрілкове.

Контрастний відпочинок у Генічеську

Азовські курорти Херсонської області орієнтовані переважно на "середній" і бюджетний відпочинок усією сім'єю. Найбільш різноманітні пропозиції можна знайти в Генічеську, який є основним пляжним курортом регіону.

Гостей із інших областей країни сюди тягнуть тепле море, зручні пляжі, відносно доступні ціни на відпочинок, можливість оздоровитися на лікувальних грязях і солоних озерах.

Якщо ви хочете відпочити з дітьми або літніми батьками у фактично міських умовах, то Генічеськ - хороший варіант. За провінційним мірками, місто може похвалитися розвиненою інфраструктурою. Тут можна знайти відділення відомих банків, є кафе, бари, ресторани, ринки, магазини, кінотеатр, а також усілякі розваги в парку атракціонів імені Шевченка.

Любителі "запалювати" вночі також знайдуть, з чого вибрати. Велика частина дискотек розташована в кафе на першій лінії від моря.

Переглядаючи місцеві сайти з пропозиціями відпочинку, варто звернути увагу на адресу об'єкта. Поблизу від моря будуть пансіонати або бази відпочинку, розташовані в районі вулиць Азовська, Суворова, Радянська та Горького. На міський пляж виходять вулиці Приморська, Свердлова та Кірова.

Тут вам можуть запропонувати розміщення на будь-який смак і гаманець, починаючи від 80-100 гривень з людини на добу в приватному секторі і закінчуючи готелями або гостьовими будинками, що пропонують номери й апартаменти за 2000-2500 гривень на добу.

Самий мінімальний варіант (80 гривень на добу за одного) – це буде кімната на 3-4 людини або частина будинку в приватному секторі зі зручностями у дворі. Приватники можуть запропонувати "номери зі зручностями", починаючи з 130-140 гривень з особи.

Як і в інших курортних регіонах, основна маса відпочиваючих зупиняються в міні-пансіонатах, в яких ціни варіюють в межах 350-800 гривень на добу. Тут вам запропонують зручні номери з усім необхідним для комфортного відпочинку. Дорожчі варіанти припускають, що в номерах будуть кондиціонер, телевізор, хороші меблі, гаряча вода і вихід в інтернет.

Читайте: Літня відпустка 2020: де і за скільки можна відпочити в Запорізькій області

Вартість залежить від віддаленості від моря і стану "дворової інфраструктури". Пансіонати, що пропонують номери в середньому за 500-600 гривень на добу, як правило, мають дитячий майданчик, облаштовані альтанки і зони для барбекю.

Море в ГенічеськуФото: ibigdan.livejournal.com

Заклади, які позиціонують себе як готелі, пропонують "стандартні" номери на 2-3 персони за 1300-1500 гривень на добу. Залежно від закладу, у вартість входить сніданок.

Одна з причин популярності Генічеська - зручна транспортна розв'язка. Сюди можна дістатися на автобусах із Дніпра, Києва, Запоріжжя, Херсона, Мелітополя або з іншого міста країни. Із Дніпра можна доїхати на електричці. Ще один варіант - дістатися на поїзді до Новоолексіївки, потім пересісти на транспорт убік Генічеська.

Сімейний відпочинок у Генгірці

Іноді помилково вважають, що Генічеськ належить до курортів, розташованих на Арабатській стрілці. Місто відділене від неї Генічеською протокою, тому заїхати на "стрілку" можна через міст. Якщо далі рухатися на південь, то першим курортним селищем тут буде Генічеська Гірка або, як іноді кажуть, Генгірка.

Відпочиваючих у Генгірку ваблять зручні широкі піщані пляжі з неглибоким і теплим морем. Селище має відносно розвинену інфраструктуру. Тут досить багато магазинів, кафе і місць для нічного відпочинку.

Також - це ідеальне місце для пляжного відпочинку з маленькими дітьми. Із розваг тут доступні аквапарк і дельфінарій. Любителі "медичного туризму" можуть оздоровитися на лікувальних водах і солоному озері.

Генічеська Гірка може запропонувати відпочинок на будь-який смак і гаманець. Вартість проживання у приватному секторі, міні-пансіонатах, базах відпочинку, гостьових будинках і готелях залежить від багатьох факторів, але в першу чергу - від якості сервісу, інфраструктури і віддаленості від моря.

"Прості" міні-пансіонати, розташовані на першій лінії, пропонують номери або "будиночки" економ-класу за 200-250 гривень на добу. За такі гроші вам забезпечать кімнату на 3 осіб з мінімальною комплектацією і зручностями. "Будиночок" на 3-4 осіб можна зняти за 450-600 гривень на добу. Харчування постояльці організовують собі самі.

Аналогічні заклади, розташовані на деякій відстані від моря, пропонують мінімальне розміщення з розрахунку - 100 гривень з людини на добу, але намагаються конкурувати з "першою лінією" за рахунок поліпшеної інфраструктури: кондиціонери в номерах, доступ до інтернету, парковка, басейн, обладнані дитячі майданчики і зони-барбекю.

Якщо хочеться відпочити в Генгірці ближче до моря і з більшим комфортом, то варто розглядати пансіонати та гостьові будинки, в яких "стандартні" номери або котеджі стартують від 500-800 гривень на добу. Тут вже варто очікувати, що в номері або "будиночку" буде зроблено ремонт, встановлено якісні меблі й побутову техніку (включаючи кондиціонери і ТБ), а на території буде облаштоване подвір'я з басейном та дитячим ігровим майданчиком. Харчування можна замовити, або ж адміністрація надає спеціально обладнану кухню.

Азовське мореФото: Getty images

Дивіться: Важко навіть доїхати: ексклюзивні фото переповнених пляжів Бердянська

Пансіонати або гостьові комплекси з номерами по 1000-1500 гривень на добу і вище можуть запропонувати ще більш різноманітний сервіс. Крім побутового комфорту і супутньої готельної інфраструктури, у таких закладах на території можуть бути басейни з морською водою, кафе, бар або ресторан із досить різноманітним меню, охорона, а також вихід на власний пляж.

За 1700-2000 на добу в такому закладі можна зняти тримісний "напівлюкс" із двома ліжками, сейфом, різноманітними новими меблями (тумби, комоди, платтяні шафи, крісла), обладнаним санвузлом, кондиціонером, телевізором і міні-баром.

Дістатися в Генгірку можна на власному авто через Генічеськ або на рейсових автобусах, які в сезон постійно курсують між містом і селищем. Інший варіант - дістатися на поїзді або електричці до Новоолексіївки, а після цього пересісти на маршрутку до Генічеської Гірки.

Селище зі "щасливою" назвою

Якщо рухатися далі на південь по Арабатській стрілці, то наступне курортне селище - Щасливцеве. Як і більша частина курортів на Азовському морі, Щасливцеве орієнтоване на сімейний відпочинок. У співвідношенні ціна-якість - один із найвигідніших варіантів серед азовських курортів Херсонщини.

Гостей сюди приваблюють не тільки тепле море і "середні" ціни, а й можливості для оздоровчого туризму. Село з одного боку омиває Азовське море, а з іншого - озеро Сиваш, яке відоме своїми лікувальними грязями і солоною водою. Поблизу села також є геотермальне джерело.

Відпочинок у Щасливцевому підходить любителям спокійної відпустки, але при цьому село не можна назвати "глухоманню". Тут є три ринки, магазини, кілька кафе і невеликих ресторанів. Тут також є банкомати державних банків.

Відпочиваючи тут з дітьми, потрібно мати на увазі, що розваг, орієнтованих на зовсім маленьких, у Щасливцевому небагато. У сезон працює луна-парк, а любителі активного відпочинку можуть спробувати себе у віндсерфінгу. Для відвідування аквапарку чи дельфінарію доведеться їздити в сусідню Генічеську Гірку.

Як і більша частина курортів на Арабатській стрілці, Щасливцеве орієнтоване на середній, або бюджетний відпочинок. Хоча і серед об'єктів розміщення фігурують готелі та гостьові будинки, що пропонують більший комфорт за відносно високу плату.

Озеро Сиваш

Зупинитися в Щасливцевому можна у приватному секторі, міні-пансіонатах, гостьових будинках або на базах відпочинку. У приватників можна знайти житло приблизно за 70-80 гривень на добу з людини, але будьте готові до того, що вам за такі гроші запропонують просто дах над головою і мінімальні побутові зручності.

Бюджетний відпочинок у прийнятних умовах можуть надати власники приватних домоволодінь, перероблених під міні-пансіонати. Тут ви отримаєте не тільки номери і побутові зручності, а й відносно облаштоване подвір'я з невеликим дитячим майданчиком, альтанкою і мангалом. Мінімальна вартість номера на 2-3 осіб у таких міні-пансіонатах становить 350-450 гривень на добу. За ці гроші вам нададуть кімнату з меблями, телевізором, кондиціонером, туалетом, душем і постійним доступом в інтернет.

Деякі бюджетні пансіонати та будинки відпочинку пропонують окремо заплатити за триразове харчування: близько 200-220 гривень - з дорослого і близько 150-180 гривень - з дитини на добу.

Бази відпочинку і гостьові будинки, розташовані на першій лінії від моря (район вулиці Морської), можуть запропонувати кращий сервіс, але за більший прайс. Тут стандартний тримісний номер у червні-липні можна зняти за 600-800 гривень на добу. За такі гроші вам запропонують простору кімнату з ремонтом, хорошими меблями, інтернетом, побутовою технікою, постійною подачею гарячої води. Харчування можна замовити, або власники закладу запропонують спеціально обладнану кухню.

Читайте: Дорого й безлюдно: що відбувається на курортах України і скільки просять за житло

Такі заклади відрізняються від вищеописаних міні-пансіонатів більш розвиненою інфраструктурою і супутніми послугами: сейфи в номерах, охорона території, обладнаний дитячий ігровий майданчик, парковка, місця для куріння, організація поїздок на лікувальні води та екскурсії.

У Щасливцевому є також пропозиції відпочинку "преміум-класу" (за регіональними мірками). Готельні та котеджні комплекси можуть запропонувати апартаменти за 1500-3000 гривень на добу. Залежно від уподобань, можна вибрати або двоповерховий котедж, або номер на 3 кімнати, включаючи одну або дві спальні. У приміщеннях - нові меблі й побутова техніка, необхідна для комфортного відпочинку. На території таких комплексів розміщуються кафе, басейни, обладнані дитячі майданчики, альтанки з якісними меблями і парковки. Адміністрація забезпечує цілодобову охорону.

Дістатися до Щасливцевого найпростіше на власному автомобілі або на рейсовому автобусі транзитом через Генічеськ.

Відпочинок у "бюджетній тиші"

Стрілкове - найпівденніший азовський курорт на території Херсонської області. Якщо вас цікавить тихий сімейний відпочинок із дітьми на чистих і напівпорожніх піщаних пляжах, то вам повинно тут сподобатися.

На тлі Генічеська та інших селищ на Арабатській стрілці Стрілкове відрізняється слабкою інфраструктурою. Тут будуть доступні "традиційні" пляжні розваги: катання на "банані", оренда катамарана або невеликої яхти. Дискотеки та розважальні заходи в основному організовують на територіях відносно великих пансіонатів і баз відпочинку. Все це компенсується невисокими, за регіональними мірками, цінами на відпочинок, вільними пляжами і екологічно чистою обстановкою.

Пляж в Стрелковому

Об'єкти для розміщення в селі досить "традиційні": гостьові будинки, бази відпочинку, пансіонати, міні-готелі, приватний сектор і "будиночки біля моря". Ціни стартують від 50-70 гривень з людини на добу. Такі пропозиції можна зустріти в приватному секторі або недорогих базах відпочинку, де власники забезпечують мінімальні умови для розміщення.

Дорожчі варіанти (150-170 гривень на добу з людини) припускають, що в номері, крім ліжок, буде кондиціонер, телевізор, постійний доступ в інтернет. Харчування постояльці організовують собі самі. На території бази є місця для приготування їжі та їдальні.

Найбільш дешеві варіанти, як правило, розташовані на третій лінії від моря, тому до пляжу доведеться близько кілометра добиратися пішки.

Можна зупинитися в гостьових будинках, пансіонатах або міні-готелях, розташованих на першій лінії від моря. Тут розрахунок йде не з людини, а за номер. Мінімальна вартість стартує з 300-350 гривень за номер на 2-3 осіб. Такий варіант передбачає, що в кімнаті буде лише найнеобхідніше: ліжка, комод, холодильник, електрочайник. Зручності (туалет, умивальники, душ), швидше за все, будуть на вулиці.

На більш комфортний номер варто розраховувати, знімаючи "напівлюкс" (за місцевими мірками) за 500-600 гривень на добу, в якому можуть розміститися 3-4 людини. Тут вам запропонують відносно просторий номер із новими меблями, туалетом, душем, телевізором і побутовими приладами, необхідними для комфортного відпочинку.

Зупиняючись в недорогих пансіонатах, потрібно бути готовим, що інфраструктура (дитячі майданчики, альтанки, зони для барбекю) будуть "так собі", а басейнів чи парковок не буде зовсім.

Якщо ви хочете відпочити в Стрілковому з більшим комфортом, варто придивитися до пансіонатів, що пропонують у пік сезону тримісні номери за 700-1100 гривень на добу. За ці гроші вам нададуть простору кімнату з якісними меблями, побутовою технікою і зручностями. На території пансіонату буде все необхідне для відпочинку, включаючи басейн, обладнаний дитячий майданчик, парковку, місце для відпочинку і барбекю.

Умовно дорогий відпочинок у Стрілковому починається з 1400-1500 гривень за "стандартний" (за мірками закладу) готельний номер на добу. Подібні пропозиції надходять від приватних гостьових будинків із хорошою супутньою інфраструктурою і вдалим розташуванням: близькість до моря, наявність власного пляжу, на території є кафе, басейн, обладнаний дитячий майданчик, альтанки зі зручними меблями, номери зі свіжим ремонтом і широкими балконами. Як правило, такі заклади пропонують триразове харчування, в меню - українська та європейська кухні.

Адміністрації таких баз відпочинок можуть організувати підвезення відпочивальників від залізничної станції Новоолексіївка або Генічеськ. В інших випадках можна дістатися до села самостійно на маршрутках, які в сезон постійно курсують між Генічеськом та Стрілковим.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами