RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Літня відпустка 2020: де і за скільки можна відпочити в Запорізькій області

Приморські міста і селища на азовському узбережжі поступово позбавляються від іміджу "курортів для бідних"

Приморські міста і селища на азовському узбережжі поступово позбавляються від іміджу "курортів для бідних" Азовське море Фото: Getty images

Червень і липень - ідеальний час для пляжного відпочинку. Для того щоб непогано відпочити в цьому сезоні, необов'язково їхати за кордон. В Україні з лишком вистачає місць для пляжного відпочинку на будь-який смак і гаманець. "Апостроф" продовжує серію матеріалів, про те, де і за скільки можна відпочити в різних приморських регіонах нашої країни. Цього разу мова піде про курорти Запорізької області, розташовані на узбережжі Азовського моря.

Відпочинок на будь-який гаманець

У Запорізькій області, що має вихід до Азовського моря, налічується кілька локацій для літнього пляжного відпочинку. Серед них найбільш відомі Бердянськ, Кирилівка, Приморськ, Степанівка Перша, Приморський посад і Новопетрівка. Відпочинок на азовському узбережжі приваблює зручними пляжами і відносно розвиненою інфраструктурою.

Традиційно вважалося, що на азовському узбережжі розташовані переважно "курорти для бідних", але ситуація змінилася. Бердянськ і Кирилівка розраховані на більш тугий гаманець, решту - можна віднести до "середнього" по грошах і умовах відпочинку. Пропозиції щодо бюджетного відпочинку (умовні 120 гривень з людини на добу) особливо не поступаються за якістю чорноморським аналогам.

Щоб не потрапити в халепу, потрібно правильно читати оголошення про здачу номерів, котеджів і квартир. В оголошеннях а-ля "житло біля моря" можна зустріти такі варіанти, як кімнати "без зручностей" або з "частковими зручностями". В основному це буде приватний сектор або старі бази відпочинку, де номери забезпечені мінімальною комплектацією: гаряча вода відсутня або подається чітко за розкладом, спільний туалет на весь поверх, у номерах із побутових приладів - тільки вентилятор. За такий відпочинок доведеться викласти в межах 170-270 гривень за людину на добу.

Читайте: Тепле море і пісок: названо найкращі місця для спокійного відпочинку в Україні

Варіант, який зустрічається найчастіше "кімнати зі зручностями" вже передбачає, що в номери постійно подається вода, ліжка й інші меблі - у прийнятному стані. У кімнатах є холодильник, телевізор, електричний чайник. На поверсі є окрема зона для самостійного приготування їжі або ж адміністрація пропонує харчування.

В основному такий відпочинок пропонують різні міні-пансіонати, на території яких можуть бути парковка, дитячий майданчик і мангал. Тут найширший діапазон цін. У більш облаштованих селищах доведеться викласти від 350 до 900 гривень за людину на добу, залежно від комплектації номерів, наявності та якості харчування.

Розміщення класу "люкс" або "преміум". На азовських курортах до такого відпочинку відносять готелі, бази відпочинку і гостьові будинки, в номерах яких зроблено сучасний ремонт за дизайнерськими ескізами, встановлено якісні меблі, побутову техніку; на території є бари, ресторани, басейни та сауни. Пропонується різноманітне харчування, з урахуванням смаків постояльців: українська, європейська кухня, кавказька або азіатська. Без врахування харчування, вартість одного номера за добу може перевищувати 2000 гривень.

"Пляжна столиця" регіону

Відпочинок класу "преміум" (за регіональними мірками) можуть запропонувати в Бердянську і Кирилівці, з яких ми і почнемо нашу розповідь про основні морські курорти Запорізької області.

Найбільш відоме місце для пляжного відпочинку в Запорізькій області - Бердянськ. За різними оцінками, щороку сюди з'їжджається 300-400 тисяч відпочиваючих із різних регіонів країни.

Туристів приваблюють можливості для пляжного відпочинку всією сім'єю, розвинена, за регіональними мірками, інфраструктура для рекреації і розваг (зоопарк, аквапарк, дельфінарій), а також можливості для проведення культурного дозвілля. У Бердянську вистачає і пам'яток: Свято-Нікольський храм, Кірха Христа Спасителя, Караїмська кенаса, міський краєзнавчий музей, художній музей імені Бродського, бердянський Сонячний годинник. З огляду на туристичну та культурну привабливість Бердянська в 2005 році йому присвоїли статус державного курорту.

БердянськФото: berdyansk.travel

Найкращим місцем для купання вважаються пляжі на Бердянській косі, де менше людей і чистіше, ніж на міських пляжах.

У Бердянську досить багато місць для розміщення: готелі, бази відпочинку, міні-пансіонати, приватні будинки і квартири. Ціни можуть варіювати від 100 до 5000-7000 гривень на добу, залежно від кількості відпочивальників і умов.

Мінімальний відпочинок обійдеться в 150-250 гривень за людину на добу, але потрібно бути готовим до маси незручностей: відсутності в номері душу, туалету та побутової техніки, втомлених меблів, кухні - в окремій будівлі. Відносно прийнятні номери зі зручностями доступні, починаючи з 450-500 гривень за людину на добу.

Читайте: Відпочинок у горах 2020: на які курорти в Україні можна поїхати і скільки це коштує

Якщо є бажання і можливість відпочити "дорого-багато", то в Бердянську буде з чого вибрати: готелі, гостьові будинки, котеджні комплекси та SPA-клуби. Номер у готелі разом зі сніданком обійдеться в 1200-2200 гривень на добу, залежно від рівня апартаментів і харчування.

Зняти котедж для сімейного відпочинку приблизно за 50-100 метрів від моря можна за 3500 гривень на добу. Як правило, такий варіант включає в себе туалет, душ, дві спальні, повністю оснащену кухню.

Дістатися до Бердянська найпростіше на поїзді. Їхати на авто від Запоріжжя доведеться близько трьох годин, від Дніпра - близько п`яти.

Море і "театр з кіньми"

На тлі очевидних переваг у Бердянська є один недолік - порт і супутня промзона. Усе це позначається на якості води в Бердянській затоці. Якщо питання екології для вас на першому місці, то в такому випадку варто уважніше придивитися до селища Кирилівка, яке розташоване на кордоні з Херсонською областю.

Плануючи відпочинок із дітьми або літніми батьками, потрібно мати на увазі, що пляжі в Кирилівці глибші, ніж на інших азовських курортах. Крім цього, переглядаючи оголошення або спілкуючись з адміністрацією пансіонатів, уточнюйте, де саме розташовується той чи інший об'єкт.

Географічно Кирилівка ділиться на три умовних райони: центр, коса Пересип і Федотова коса. Більше пансіонатів розміщено на Федотовій косі. Район Пересип, навпаки, вважається тихим.

КирилівкаФото: УНІАН

Перелік місць розміщення стандартний: міні-пансіонати, невеликі готелі, бази відпочинку, приватний сектор. Вибір об'єктів великий: на Кирилівку припадає близько чотирьох сотень баз відпочинку різного "калібру". Ціна, як і в Бердянську, може варіювати від 100 до 1500 гривень з людини на добу. Мінімальні варіанти - приблизно такі самі, як і в Бердянську. Перелічені варіанти стартують з 450-500 гривень на добу. Стандартний двомісний номер у готелі зі зручностями - 1200 гривень за добу, мінімальний "люкс" - 1800 гривень, за 2500-3300 гривень можна зняти "покращений-люкс" на чотирьох.

У Кирилівку їдуть не тільки для пляжного відпочинку, а й за розвагами: відомий на всю країну аквапарк, дельфінарій, парк розваг і кінний театр "Кирилівська січ", комплекс "Сафарі-парк".

Від Мелітополя можна доїхати до Кирилівки на авто, або ж на рейсовому автобусі, попередньо діставшись до міста на поїзді.

"Жовті води" Новопетрівки

Кому потрібен відносно недорогий відпочинок із можливістю "злітати" в найближче місто на дискотеку або шоу, тим варто звернути увагу на курортне селище Новопетрівка. Воно розташоване приблизно за 15 кілометрів від Бердянська. Як наслідок, особливих розваг і нічних клубів тут немає. Можна знайти "стандартні" для пляжного відпочинку дитячі атракціони: катання на "банані" та ігри на надувних гірках.

Інфраструктура в селищі (на тлі Кирилівки) особливо не розвинена. Є кілька продуктових магазинів. Кафе і барів як таких немає. Щодо місць для розміщення, то тут превалюють міні-пансіонати, відносно невеликі бази відпочинку. Найпростіший варіант - зняти житло у місцевих у приватному секторі. Коштує таке "задоволення" приблизно 150 гривень з людини на добу, але зручності гарантовано будуть на дворі. Кімнати зі зручностями на поверсі обійдуться мінімум у 250 гривень. Відносно нормальні варіанти з санвузлами в номерах можна знайти за 300-450 гривень на людину. У пансіонатах можуть організувати триразове харчування. За нього доведеться доплатити ще близько трьох сотень за кожного відпочиваючого.

Читайте: Безлюдний "рай": опубліковано цікаві фото і відео популярного курорту в Україні

Незважаючи на непоганий сервіс у співвідношенні ціна-якість, у Новопетрівки є один жирний мінус - якість пляжів. Вони тут часто-густо бувають оточені глиняними обривами. Під час штормів вода змиває пісок, оголюючи плати глини, які змиваються в море. Кам'яні хвилерізи не завжди допомагають, тому після штормів вода стає рудою. На здоров'я відпочиваючих та їхніх дітей це особливо не впливає. Просто неприємно заходити в брудну воду.

НовопетрівкаФото: УНІАН

Для того щоб потрапити в Новопетрівці, потрібно дістатися на авто чи автобусі до Бердянська, а потім на маршрутці або автомобілі доїхати до селища.

Бюджетна заміна Кирилівці

Степанівка Перша – спокійне селище, розташоване в Приазовському районі на відстані приблизно 16 кілометрів по морю від Кирилівки. Добре підходить для бюджетного сімейного відпочинку. Відпочиваючих сюди тягнуть чисті і відносно зручні пляжі, а також помірні ціни.

З огляду на те, що з кожним роком сюди навідується все більше гостей, Степанівку Першу активно забудовують новими пансіонатами, міні-готелями і базами відпочинку. Номери без зручностей обійдуться приблизно в 150 гривень з людини на добу. З частковими зручностями (в номерах є туалет і душ) будуть коштувати близько 250 гривень. Бази відпочинку, що пропонують мебльовані кімнати зі зручностями та кухнею, можуть запросити до 500 гривень за одну персону.

У гостьових будинках умови також можуть варіюватися. Номер на двох зі зручностями (тут такі варіанти можуть називати "напівлюкс") обійдеться приблизно в 600 гривень з людини. Номери зі статусом "люкс", зазвичай розраховані на 4-6 осіб. За них доведеться заплатити близько 1500-1700 гривень на добу. У вартість таких номерів входить супутникове ТБ, інтернет (Wi-Fi), дитячий майданчик на території комплексу, басейн і супутня інфраструктура.

Степанівка Перша розташована на одній прибережній лінії, що й Кирилівка, але вартість відпочинку відрізняється в першу чергу, тому що в селищі відсутня інфраструктура для активного проведення часу: атракціони, шоу, нічні клуби і дискотеки. Крім цього, як і в Новопетрівці, пляжі тут можуть бути оточені глинистими урвищами, тому спускатися до моря доведеться по не завжди зручних сходах і проходах.

Найзручніше добиратися в Степанівку з Мелітополя на автомобілі або на рейсовому автобусі, попередньо діставшись до міста на поїзді.

Відпочинок поблизу "цивілізації"

Якщо вас цікавить розмірений відпочинок, але при цьому ви хочете, щоб "блага цивілізації" (пошта, банки, аптеки) були під боком, то один із найкращих варіантів - зупинитися в Приморську.

Місто розташоване в однойменному районі Запорізької області. За регіональними мірками має розвинену інфраструктуру: ринки, магазини, автовокзал, кінотеатр і відділення банків. Дуже добре підходить для спокійного сімейного відпочинку. Місця для розваг, бари, дискотеки і кафе розташовані або на узбережжі, або ближче до центру.

Відстань від моря (Обитічна коса) до міської межі - близько двох кілометрів. Плануючи тут відпочинок і підбираючи житло, краще детально розпитати, на якій відстані від моря розташовано пансіонат чи приватне домоволодіння, яке ви хочете зняти. Чим ближче до центру Приморська, тим більше шансів, що на пляж доведеться добиратися на маршрутці.

Азовське мореФото: УНІАН

Незважаючи на такі незручності, Обитічна коса - зручне місце для пляжного відпочинку. У основи коси розташовано санаторії, бази відпочинку та дитячі табори. Коса з обох сторін омивається теплим Азовським морем, що досить зручно: якщо вас не влаштовують високі хвилі з одного боку, ви можете перейти на протилежну сторону.

Читайте: На відпочинок на авто: найкращі напрямки для пляжної відпустки в Україні

Вибір об'єктів розміщення вельми різноманітний: пансіонати, санаторії, гостьові будинки, приватний сектор. У співвідношенні ціна-якість відпочинок у Приморському - один із найкращих варіантів по регіону. За номер у гостьовому будинку, залежно від зручностей, доведеться викласти 500-1000 гривень на добу за людину. Бази відпочинку пропонують більш різноманітні варіанти: 150-200 гривень за добу (кімнати без зручностей), 300 гривень (часткові зручності), 450-500 гривень (кімнати зі зручностями), 700 гривень (проживання і сніданок), близько 1000 гривень (проживання і харчування).

З огляду на віддаленість приватного сектору від моря, краще обирати між прибережними пансіонатами, гостьовими будинками і базами відпочинку. Адміністрації закладів також пропонують підвезення з автовокзалу в Приморському чи від залізничної станції, розташованої в сусідній Єлизаветівці.

Далеко від міського шуму

Якщо вас цікавить відпочинок за відносно невеликі гроші і подалі від галасливих місць, то варто уважніше придивитися до селища Приморський посад, розташованого в Приазовському районі. Екологічна обстановка в селищі хороша, так як Приморський посад (або, як його називають місцеві, Примпосад) розташовано далеко за межею промислових зон, залізниці та великих автомобільних трас. Відстань від моря становить близько двох кілометрів.

Вдале місце для неспішного відпочинку з дітьми. Море в Примпосаді вважається одним із найбільш мілких: середня глибина становить близько 7-8 метрів. Вода прогрівається швидко, і, як наслідок, курортний сезон тут починається вже в травні і триває до кінця вересня - початку жовтня.

Зупинитися на відпочинок тут можна в міні-пансіонатах, на базах відпочинку або орендувати приватне домоволодіння, яке в оголошеннях можуть називати "котедж" або навіть "вілла". Ціни на найпростіший відпочинок стартують від 150 гривень людини на добу, але в такому випадку потрібно бути готовим до певних незручностей: туалет і душ – спільні на весь поверх або навіть на весь об'єкт, стан меблів і наявність побутової техніки цілком залежать від того, на що у власників вистачило грошей і уяви. Номери з частковими зручностями точно не будуть коштувати менше, ніж 300 гривень на добу з людини.

Якщо в оголошенні вказано, що за добу з людини візьмуть 400-600 гривень, то, швидше за все, йдеться про номери зі зручностями, які на місцевих сайтах називають "Стандарт +" або навіть "Напівлюкс".

Більш вигідний варіант для компанії з 5-7 осіб - орендувати котедж біля моря, кімнати в яких обладнано нормальними меблями, туалетом, душем і кухнею. У Примпосаді такі котеджі, як правило, побудовані на території дачних кооперативів. Залежно від обстановки в котеджі, власники можуть запросити за оренду 1500 гривень на добу і більше.

Приморський посад орієнтований на "спокійний" відпочинок, тому в селищі немає галасливих дискотек і розважальних комплексів. Тут є кілька продуктових магазинів, пошта та аптека. Дискотеки та дитячі майданчики, як правило, розташовані на території великих баз відпочинку.

У Примпосад найпростіше дістатися на власному автомобілі через Мелітополь, який розташовано від селища приблизно за 45 кілометрів. Або ж дістатися до Мелітополя на поїзді, а після цього - скористатися рейсовими автобусами, які в літній час постійно курсують між населеними пунктами.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами