RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Культурна та вихована людина": ексклюзивні подробиці про терориста з БЦ "Леонардо" Карімова

Сухроб Карімов Фото: facebook.com

Іммігрант з Узбекистану Сухроб Карімов, який захопив 3 серпня банк в БЦ "Леонардо" у Києві, раніше не відрізнявся прихильністю до радикального руху, і поводився як культурний чоловік.

Про це розповіла "Апостроф" москвичка Марина Храпова, яка раніше знала чоловіка.

Храпова була знайома з Карімовим з 2008-го, і, за її словами, вони спілкувалися десь рік. Однак жінка стежила за Карімовим в соцмережах - наприклад, її лайки є на його сторінці під недавніми фото.

"Я сподіваюся, що ваше повідомлення - це жарт. Я не можу повірити, що він щось зробив. Людина він дуже культурна, вихована. Я, правда, з ним давно дуже не спілкуюся", - сказала жінка.

"На той момент [нашого знайомства], він намагався влаштуватися на роботу в Москві. Можу охарактеризувати його як чесну, добру та чуйну людину. Що могло пройти за ці 11-12 років - я не знаю. Люди змінюються. Може, людину довели обставини, які у нього могли виникнути. може, кредити, може, колектори його так довели. Може йому нема на що було жити, що він зненавидів весь світ - він таке зробив. Тому що розсудлива людина на таке ніколи не піде. У нас у Москві теж критикують наш уряд, але щоб ось так ... Може він в секту якусь потрапив?", - розповідає Храпова.

"За момент спілкування з ним я ніколи не бачила у нього якихось нахилів. А вже повірте, я спілкуюся з людьми, працюю в сфері нерухомості. Повірте, я можу це все побачити", - підсумовує жінка.

Не повірила в те, що відбулося і киянка Агнеса, в коментарі "Апостроф" вона розповіла, що Карімов працював таксистом і раз підвіз її на роботу. За її словами, чоловік не був схожий на зловмисника.

"Не терорист він, і не бандит. Може під чимось був, швидше за все. На нього це не схоже, він звичайний таксист, раз на роботу підвозив. Може у нього складні часи через карантин, як і у більшості українців" - розповіла вона.

Хто такий Карімов і що зробив

У понеділок, 3 серпня, близько 12 години дня в поліцію надійшло повідомлення про захоплення невідомим чоловіком відділення "Універсал Банку" в БЦ "Леонардо" в центрі Києва. Терорист погрожував бомбою і вимагав пустити до нього журналістів.

Пізніше в мережі опублікували дані про невідомого загарбника, ним виявився громадянин Узбекистану, 1988 року народження. Також показали заяву Карімова від 2017 року про оформлення посвідки на постійне проживання в Запорізькій області.

Заява на оформлення посвідки на проживання в Україні від Сухроб Карімова Фото: соцмережі

Даними про терориста поділився і блогер Олександр Довгий: "Працював офіціантом. Використовував багато дешевої наркоти. Жив в хостелі на вул. Антоновича, але за останній пункт його рік тому вигнали", - зазначив він.

До того ж, як повідомив заступник голови МВС Антон Геращенко, Карімов з 1998 року перебував на психоневрологічному обліку з діагнозом "олігофренія".

"Цей діагноз йому поставили, коли йому було всього лише 10 років. В Україні він вів до сьогоднішнього дня спокійний спосіб життя, до кримінальної відповідальності не притягувався. Судячи з його соціальних мереж, це психічно неврівноважена людина", - повідомив чиновник.

У соцмережах київський терорист дійсно публікував заклики до вбивства політиків, суддів, прокурорів і навіть світових лідерів.

Карімов публікував пости із закликом убити світових лідерів Фото: скрін з Facebook Карімова

За фактом подій в БЦ "Леонардо" 3 серпня в Києві зареєстровано кримінальне провадження за статтею 258 КК України (Терористичний акт). Крім того, Карімову можуть пред'явити ще одне звинувачення - в захопленні заручників, говорить Геращенко. За його словами, чоловікові загрожує до 12 років позбавлення волі.

У вівторок, 4 серпня, Сухробу Карімову повідомили про підозру в скоєнні теракту, повідомили в столичній прокуратурі. Якщо його провину зможуть довести, йому може загрожувати від 5 до 10 років в'язниці.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто