RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Є три причини пожеж, одна з них - обстріли бойовиків - глава Луганщини

Про поточну ситуацію по боротьбі з вогнем розповів Сергій Гайдай

В останній день вересня в Луганській області спалахнули масштабні пожежі - вогонь впритул підійшов до міста Сєвєродонецьк та багатьох населених пунктів неподалік від лінії розмежування. Про те, як пожежники борються з вогнем, і про причини загоряння в ефірі Апостроф Live розповів голова Луганської військово-цивільної адміністрації СЕРГІЙ ГАЙДАЙ.

- Які останні дані з місця пожежі? Чи вдалося приборкати стихію?

- Головна новина саме на зараз – це те, що ми отримали режим тиші, і два літаки піднялися в небо і вже летять гасити пожежу. Один гелікоптер вже працює, а третій літак до нас прямує.

- Щодо версій виникнення пожежі: у ЗМІ шириться інформація, що пожежу викликали обстріли.

- Дивіться, пожежа одночасно розпочалася в семи районах. Це Сватівський, Старобільський, Троїцький, Новоайдарський, Сєвєродонецький, Станично-Луганський та Попаснянський райони. 146 місць займання пожежі виникли одночасно. У той час був дуже потужний вітер до 30 м/с. Пожежа на лінії розмежування дійсно розпочалася з обстрілів трасерами. Тобто підпал був навмисне спровокований цими пострілами.

Ще певні пожежі розпочиналися, бо той потужний вітер виривав дерева, ламав їх та жбурляв на електромережу. Були короткі замикання, і одразу трава починала палати. Так як вітер дуже потужний, то вогонь миттєво розносило в різні куточки.

Є ще третя версія – навмисні підпали. Якось не віриться, що 146 місць займання у семи різних районах області одночасно розпочалися. Але це вже нехай слідство доводить.

- Ми читаємо в ЗМІ, що 11 населених пунктів нині у вогняному кільці. Чи вдалося крізь це кільце прорватися?

- Так, зараз вже не 11 населених пунктів. Закритого якогось кола біля будь-якого населеного пункту немає, але пожежа ще досі триває. Здебільшого біля Сєвєродонецька. Вчора була дуже складна ніч, бо відбивали полум’я, щоб воно не пішло до міста. Прямо на околиці вже почалися пожежі. Навіть пару підприємств палало, але вдалося зупинити пожежу біля Азоту. І це, напевно, було одне з головних завдань, бо невідомо, які б були наслідки.

- Рятувальники дають якісь прогнози щодо ліквідації пожежі?

- Я сподіваюся, що літаки з пожежним гелікоптером за сьогодні вже повністю локалізують пожежу.

- Загроза для населення знята повністю?

- Ми не можемо так казати, бо вітер все одно залишається дуже потужний. В будь-який час він може змінити напрямок розповсюдження пожежі в будь-який бік. Ці літаки та гелікоптери дають нам можливість за декілька годин позаливати водою основні місця, де зараз вирує пожежа і таким чином локалізувати полум’я.

- Є інформація, що загинули чотири людини. У вас є якісь останні дані по загиблих та поранених?

- На жаль, уже шість загиблих.

- Оскільки ми кажемо про близькість пожежі до лінії розмежування, чи прибула вже місія спостереження ОБСЄ?

- Так, ми саме через СЦКК та місію ОБСЄ отримували режим тиші для літаків.

- Чи очікується приїзд президента?

- Я цього не можу сказати, бо така інформація ще не відома. Зараз до нас прямує заступника міністра Авакова, керівник ДСНС Чечоткін, командуючий ООС та ще багато посадовців. Нам дали багато техніки з інших областей. Ми отримали техніку з Дніпропетровської, Полтавської, Харківської і Донецької областей. Також з Запоріжжя та Кіровограда до нас їде десь 70 одиниць техніки. Багато цистерн дали наші аграрії, бо, розумієте, там сільська і лісова місцевість – нема де набирати воду. Вони підводять в цистернах воду, ми її перекачуємо і пожежники мають можливість безперебійно гасити полум’я.

- Що зі станом ліквідації пожежі з боку окупованої території?

- Не знаю щодо стану ліквідації, але знаю, що у них так само багато пожеж. За нашою інформацією, у них на вчорашній день було десь 120 осередків пожежі.

- Що вони кажуть з приводу версій?

- Не знаю, я з ними не спілкуюся.

- Якісь попередні суми збитків уже є?

- Про це трохи зарано говорити. Єдине, що можу сказати, - орієнтовно 10 тисяч гектарів лісу згоріло. Поки що 256 будинків зруйновано.

- Що з КПВВ: вони закриті чи працюють?

- Поки що працюють, але через ці обстріли найближчим часом буде або Тристороння контактна група, або командуючий приймати рішення щодо роботи КПВВ.

- Зараз КПВВ "Станиця Луганська" працює?

- Так. Поки що так.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців