RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Це пекло на землі, небо кривавого кольору": фото, відео і останні дані про пожежі в Луганській області

Вогонь оточив деякі населені пункти, людей терміново евакуюють

Вогонь оточив деякі населені пункти, людей терміново евакуюють Фото: Facebook

У середу, 30 вересня, в Луганській області спалахнули масштабні лісові пожежі - було зафіксовано 146 ділянок загоряння, оперативно вдалося ліквідувати 82. Боротьбу з вогнем суттєво ускладнили погодні умови - шквальний вітер сприяв поширенню полум'я. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Сильні пожежі охопили відразу кілька населених пунктів - найбільше постраждали Кряківка, Трьохізбенка, Муратово, Капітанове, Гречишкино Новоайдарського району, Половинкине Старобільського району, Малинове, Піщане Станично-Луганського району. Вогонь, який спочатку знищив суху траву і лісову підстилку, швидко впритул підійшов до житлових будинків.

Полум'ям охоплено понад 9 300 гектарів. До боротьби з пожежами залучили підрозділи рятувальників з кількох областей - Луганської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської та Полтавської.

За даними генерального прокурора України Ірини Венедіктової, в пожежах вже загинуло троє людей, ще троє постраждалих госпіталізовані з отруєнням чадним газом. Вогнем пошкоджено декілька десятків будинків і громадських будівель. Вогонь оточив Сєвєродонецьк.

У зв'язку з масштабними пожежами відкриті кримінальні провадження за ч. 1, 2 ст. 270 КК України (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки). Тривають невідкладні слідчі дії.

Пожарные, прибывшие на место, назвали увиденное "адом"
1 / 1
Пожарные, прибывшие на место, назвали увиденное "адом"
1 / 1
Пожарные, прибывшие на место, назвали увиденное "адом"
1 / 1
Пожарные, прибывшие на место, назвали увиденное "адом"
1 / 1
Пожарные, прибывшие на место, назвали увиденное "адом"
1 / 1

Паніка навколо і пекельне полум'я

Мешканка Сєвєродонецька Наталя розповіла "Апострофу", що через масштабні лісові пожежі не може прорватися до батьків і сина в селище Воронове, який знаходиться в парі кілометрів від міста.

За її словами, в Вороновому вже згоріла вулиця Трудова. Ліс горить практично з усіх боків. Дорога, яка проходить через кладовище, теж горить - проїхати по ній неможливо. Також пожежі палахкотять з боку аеропорту і селища Сиротине. З боку селища Борівське згоріли дачі.

Журналістка Марина Шашкова, яка живе в Сєверодонецьку, пише про паніку в місті.

"Люди залишають будинки з речами. Хто може, той виїжджає. Мої батьки також думають, що робити... Жителі міста чули вибухи в районі Чистого озера (практично межа міста). Припускають, що це вибухи снарядів", - розповіла вона.

Жителі Воронового повідомляють, що в селищі вже горить величезний цвинтар.

"Сєвєродонецьк сьогодні горів всю ніч. Зараз все місто в пожежних машинах і в диму, як у фільмі апокаліпсис. Людей евакуювали в школи. Вода в багатьох будинках відключена. Світла немає. Обрив електромереж. Є жертви і загиблі. Є постраждалі серед пожежників, які знаходяться в самому "пеклі", - пишуть у соцмережах.

Северодонецк окружил огонь
1 / 1
Северодонецк окружил огонь
1 / 1
Северодонецк окружил огонь
1 / 1
Северодонецк окружил огонь
1 / 1

Евакуація почалася

У Сєвєродонецькій міській раді заявили, що жителів поселень у Луганській області, які постраждали від пожеж, евакуюють в підготовлені пункти прийому в місті Сєвєродонецьк.

"Підготовлено школи 8 і 17. Завезено все необхідне. Буде забезпечено гаряче харчування. У разі необхідності ще три школи міста Сєвєродонецька підготовлені для прийому евакуйованих людей. Це школи 20, 16, 18. Автобуси підготовлені для евакуації і знаходяться на в'їзді в місто з боку Воронового. Цілодобово працює штаб ліквідації пожежі на Луганщині - 095-910-19-20", - сказано в повідомленні.

У зв'язку зі складною ситуацією місцева влада прийняла рішення призупинити навчальний процес 1 жовтня у сєвєродонецьких школах.

Обережно, нецензурна лексика!

Новий осередок вогню

Після півночі з'явилися нові тривожні дані про пожежі в Луганській області - бойовики здійснили обстріл лісового масиву зі зброї великого калібру, в результаті чого з'явився ще один осередок загоряння.

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай заявив про готовність залучити до гасіння пожеж у регіоні авіацію.

Огонь уже унес три жизни
1 / 1
Огонь уже унес три жизни
1 / 1
Огонь уже унес три жизни
1 / 1
Огонь уже унес три жизни
1 / 1
Огонь уже унес три жизни
1 / 1
Огонь уже унес три жизни
1 / 1

"Два літаки стоять готові. Ми зв'язалися з командуванням і постійно запитуємо режим тиші. Як тільки, або якщо нам дадуть режим тиші, ми відразу запускаємо літаки. Можливо, буде навіть і третій літак", - заявив він.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі