RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Звільніть нас із заручників": інвестори ЖК "Варшавський Плюс" зустрілись із заступником голови ФДМУ

Громадяни закликали чиновників терміново вирішити наболілу соціальну проблему

Громадяни закликали чиновників терміново вирішити наболілу соціальну проблему

У понеділок в центрі Києва знову палали фаєри: доведені до відчаю інвестори ЖК "Варшавський Плюс" за підтримки найближчих сусідів з ЖК "Варшавський мікрорайон" і "Варшавський-2" провели чергову акцію протесту під вікнами Фонду держмайна. Громадяни, які вже майже рік не можуть в’їхати у власні готові будинки, зібрались на мітинг, щоб захистити свої інвестиції та закликати чиновників розв’язати болючу соціальну проблему й підписати документи про введення житла в експлуатацію.

Це вже друга мирна акція поблизу ФДМУ – перша відбулась на початку липня цього року, однак тоді мітингувальники так і не застали голову Фонду Дмитра Сенниченка та його заступників на робочому місці і не змогли почути відповіді на головне питання: коли збудовані об’єкти нарешті введуть в експлуатацію?

Варто нагадати, що будинки, про які йдеться, були завершені забудовником ще 9 місяців тому, однак замовник будівництва – ДП "НДВА "Пуща-Водиця", державним управителем якого є Фонд державного майна України, не подає до відповідних органів документи, які б дозволили здати житло в експлуатацію та присвоїти готовим будинкам поштову адресу. Крім того, замовник позивається до Господарського суду щодо визнання інвестиційного договору, укладеного між ДП "НДВА "Пуща-Водиця" та ТОВ "Конкорд-ДС Плюс", недійсним.

"На сьогодні інвестиційний договір девелопера та агрокомбінату "Пуща-Водиця" є дійсним та не існує жодного нормативного акту, який дозволяє не виконувати замовнику будівництва свої зобов’язання на час судових розглядів. Договір має бути негайно виконаний в тій частині, яка стосується простих інвесторів. Те, що відбувається цілком і повністю чиновницьке свавілля. Ми вже не просимо, а вимагаємо пояснень!", – підкреслили інвестори, що зібралися під стінами ФДМУ цілими сім’ями.

Перейти до вуличних акцій протесту люди, які стали фактично заручниками держави, вирішили після того, як решта способів привернути увагу керівництва Фонду держмайна, такі як відкритий лист, колективне й особисті звернення з проханнями вирішити гостру соціальну проблему та розголос у медіа, виявилися марними.

Сьогоднішня мирна акція завершилась зустріччю представників ініціативної групи інвесторів із заступником очільника Фонду держмайна Денисом Кудіним. Однак конструктивної відповіді на свої справедливі питання й вимоги люди поки так і не почули.

Як розповів представник інвесторів Кирило Туманов, заступник Сенниченка заявив, що замовник будівництва і надалі не планує затверджувати документи для введення будинків в експлуатацію та присвоєння їм поштових адрес, оскільки позиція ДП "НДВА "Пуща-Водиця" та ФДМУ полягає у визнанні інвестиційного договору із забудовником нікчемним.

За словами пана Кудіна, що наразі між сторонами угоди триває діалог про позасудове врегулювання конфлікту й зміну умов інвестиційного договору. Однак, наскільки стало відомо інвесторам, у ході перемовин поки не вдається напрацювати конструктивне рішення проблеми, оскільки Фонд держмайна не може економічно обґрунтувати запропоновані ним зміни умов договору й відсоток площ, який, на їхню думку, забудовник має передати державі в особі агрокомбінату.

На думку інвесторів, позиція держави в особі держпідприємства й Фонду держмайна виглядає дещо непослідовною: неможливо знайти будь-які офіційні вимоги до забудовника. При цьому замовник та державний управитель просто блокують процес введення житла в експлуатацію й отримання майбутніми мешканцями законних квадратних метрів. Натомість ДП "НДВА "Пуща-Водиця" вже втретє намагається провести аукціон для продажу майнових прав на свою частку, отриману від девелопера – 42 квартири одним лотом у ЖК, саме щодо якого хоче визнати інвестиційний договір недійсним.

"На очах громади чиновники штучно створили повністю абсурдну ситуацію, всупереч закону перевищують свої повноваження, в результаті чого вже постраждали тисячі сімей. Якщо і цього разу чиновники не почують людей, ми будемо змушені звертатися по допомогу до міжнародних регулюючих організацій", – наголошують вкладники "Варшавського Плюс".

Наразі представникам ініціативної групи інвесторів пообіцяли, що розмову з ними продовжать – у рамках наступної зустрічі з керівництвом ФДМУ, конкретний час та дата якої поки не відомі.

Майбутні мешканці ЖК сподіваються, що наступний діалог відбудеться вже незабаром. Адже ситуація вже досягла піку напруги, і вкладники вже втомились відчувати себе у підвішеному стані. Люди не розуміють, чому і як довго мають ще чекати на ключі від власних осель. І вимагають від чиновників вирішувати свої суперечки з забудовником у судовому порядку, негайно звільнивши інвесторів та їхні сім’ї із заручників.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів