RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Орків буде більше? Навіщо ватажок бойовиків знову кличе росію

Денису Пушиліну стало мало російських солдатів у Донецьку

Денису Пушиліну стало мало російських солдатів у Донецьку Фото:

В окупованому Донецьку значно загострилася ситуація. Останні три тижні місто живе під щільними обстрілами. Місцеві запевняють, що таких обстрілів та руйнувань не було за всі 8 років війни. На цьому тлі ватажок донецьких бойовиків денис пушилін робить дивну заяву, стверджуючи, що тепер для оборони днр будуть задіяні додаткові сили військ росії. Ніби раніше росіян та військової техніки окупантів в ОРДЛО було мало. "Апостроф" розбирався, чи не натякає таким чином москва, маріонеткою якої є пушилин, на зміни у методах ведення війни та масштабне застосування заборонених видів озброєння.

Хаотичний вогонь

Обстріли в окупованому Донецьку активізувалися ще наприкінці травня. При цьому, за словами місцевих жителів, під вогонь артилерії потрапляли навіть ті райони, куди не прилітало жодного разу, за весь час війни.

"Калінінський район завжди був відносно безпечним місцем, - розповідає "Апострофу" донеччанка Ірина. - Сюди майже ніколи нічого не долітало, максимум лише шибки тремтіли. А тиждень тому відразу кілька влучань: дитячий садок (на щастя, снаряд не розірвався), меблевий склад, житлові будинки. Стає вже зовсім гаряче. Багато сусідів з мого будинку виїхали на дачі і там сидять та вичікують, коли все заспокоїться".

Варто відзначити, що по місту ведеться демонстративний вогонь. Наприклад, стало багато ударів по центру Донецька, чого раніше ніколи не було.

"Тактично ці обстріли ні про що. Це просто точкові удари по центру міста, щоби було більше диму", - каже правозахисник Павло Лисянський, коментуючи ситуацію "Апострофу".

А цілі для ударів вибираються переважно цивільні: великий ринок, дитячий садок, житловий сектор, школа. Щоправда, обстріляли навіть адміністрацію пушиліна. А 13 червня було зафіксовано влучання у пологовий будинок. Таким чином повторилася березнева трагедія в Маріуполі, коли теж було обстріляно пологовий будинок.

"Це все якось дивно. Я ще розумію, чому завжди було гаряче в Петрівському районі. Ну, так це околиця, там Мар'їнка поруч, там недалеко до лінії фронту. Але ж у центр майже ніколи нічого не прилітало. У соцмережах дехто почав писати, що обстріли ведуться з Макіївки (окуповане місто-супутник Донецька – "Апостроф"), тобто б'ють по людях самі ж днрівці, але такі коментарі швидко підчищалися", - додає донеччанка.

Навіть так звані депутати днр почали відчувати щось недобре.

"Вихлоп, 2 секунди, розрив… я тупо не розумію, що відбувається", - написав на своїй сторінці у соцмережах фейковий депутат "народної ради днр" Олег Фролов.

Пізніше в мережі почали з'являтися відео з Донецька, на яких справді можна почути звук артилерійського пострілу і через кілька секунд - розрив у межах міста. Також у мережі збереглося відеоінтерв'ю з місцевими жителями Макіївки, які повідомляли, що обстріли велися з об'їзної дороги міста.

Потрібно більше "м'яса"

На цьому військово-інформаційному тлі ватажок бойовиків Донецька раптом заявляє, що Україна використовує заборонені методи ведення війни, а тому днр проситиме допомоги у росії. Але ж імперія на болотах вже більше трьох місяців активно "допомагає" "народові Донбаса"? Куди вже більше? Яку чергову провокацію могли замислити у кремлі? Застосувати зброю масового ураження як відповідь на "звірства бандерівців"?

"Ніякої зброї масового ураження поки що ніхто застосовувати не збирається", - пояснює "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

З ним згодні інші експерти, опитані виданням. Тоді до чого це все?

"Справа в тому, що пушилін дає сигнал своїм російським кураторам, що у нього примусова мобілізація закінчилася і він не може більше виставляти людей для захисту цих територій. Тепер сподівання лише на російську армію. Тому і звучать такі заяви", - додає Жданов.

А "надій" на російську армію у колаборантів, як свідчить практика, немає жодних. Нагадаємо, що у травні на окупованих територіях Луганської області пройшов мітинг дружин примусово мобілізованих. Жінки скаржилися, що росіяни не поспішають йти на передову, виштовхуючи вперед мобілізоване місцеве населення, яке воювати не вміє. Щоправда, після цього мітингу одна з активісток поїхала "на підвал" за звинуваченням у "державній зраді", але це вже зовсім інша історія.

Мобілізовані в "ДНР"

"Росія вже давно проводить приховану мобілізацію, і мобілізація відбувається у днр та лнр. І така заява, серед іншого, розрахована і на внутрішнє споживання, адже якщо в днр та лнр всіх відправлятимуть на фронт, то незважаючи на будь-які проросійські настрої, у частини населення у людей все одно виникнуть питання: а чому тільки нас? Ось і з'являється заява, що Росія може задіяти додаткові сили", - зазначає в коментарі "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

А росія жорстко вимагає від "глави республіки" постачати нових смертників на фронт з-поміж місцевого населення.

"Там знову активізувалися процеси мобілізації. Протягом трьох тижнів було затишшя, чоловіки стали з'являтися на вулицях та ринках, а після цих обстрілів знову почалося. Обстріли — це фактор для оголошення додаткової мобілізації. Плюс, у самій Росії це відіграє додаткову пропагандистську роль для активізації мобілізації", – додає Лисянський.

Крім того, за словами журналіста Сергія Гармаша, роблячи подібні заяви, ватажок бойовиків може озвучувати думку деяких військових Росії.

"Йому прислали з Москви, так званого, прем'єр-міністра і навіть першого заступника голови його адміністрації. Він повністю підневільна людина і він не озвучуватиме заяви, які не вигідні комусь із росії. Дехто з військових не може прямо попросити путіна про підкріплення. Ніхто не хоче приносити погані новини та визнати, що не справляється. Тому через пушиліна можуть просити у путіна нових військових сил. В Луганській області росіяни діють активніше, ніж у Донецькій. Маленька Авдіївка чи Мар'їнка, які є практично передмістями Донецька, вже стільки часу обороняються, але їх все одно не можуть взяти. А якщо підкріплень не дадуть, то знімається відповідальність за те, що неефективно ведеться наступ", - каже "Апострофу" Гармаш.

Пушилін звернувся за допомогою до Росії

Втім, на думку експертів, крісло під колишнім сотником МММ, мабуть, теж захиталося.

"У самого пушиліна ситуація дуже погана. Я так розумію, що він втратив довіру російського керівництва, фейковий уряд відправили у відставку, а його відставка, мабуть, уже не за горами", - резюмував Олег Жданов.

Загалом ситуація навколо обстрілів Донецька свідчить про те, що путін хоче створити прецедент, завдяки якому він зможе забрати на війну все чоловіче населення лднр під приводом захисту "своєї батьківщини" та "руського миру". Через дії росії, на ці "республіки" чекає демографічна катастрофа, повна руйнація інфраструктури, потік біженців, а також зникнення останніх економічних потужностей. Так відбувається скрізь, куди приходить "руський мир".

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів