RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росіяни готують масштабну провокацію на півдні - Рефат Чубаров

Глава Меджлісу про ситуацію в Криму та на півдні України

Глава Меджлісу про ситуацію в Криму та на півдні України Рефат Чубаров Фото: uainfo.org

Руйнування ділянки Кримського мосту значно вплинуло на логістику кримського угруповання рашистів. Терористи були змушені обмежити пересування вцілілою частиною мосту. Разом з тим, зараз у Криму окупанти збирають нові сили для підсилення херсонського угруповання. Також російські окупанти ймовірно готують масштабну провокацію у Херсоні. Про це в ефірі Апостроф TV розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу РЕФАТ ЧУБАРОВ.

- Лунали заяви, що попри активні ремонтні роботи окупантам знадобиться напевно що кілька місяців, щоб повністю відновити міст. Чи є станом на сьогодні ознаки, що розпочали ці ремонтні роботи?

- Російські окупанти намагаються ремонтувати. Але чи ремонтують чи поки що просто досліджують рівень пошкоджень – достеменно не відомо. Туди вже підтягнули крани, але зараз шторм, несприятлива для них погода. Сьогодні вже зупинили й паромний рух. Як заявляли окупанти, відновлення мосту має відбутись до літа 2023 року. Цей термін говорить про серйозність пошкоджень, які зазнав міст.

Читайте: Підрив Кримського мосту: у РФ знайшли "винного" в Україні та отримали жорстку відповідь

Заяви про те, що відновлять за пару тижнів, виявились блефом. Заявляли про те, що відновили пасажирські сполучення. Нібито вже по цьому мосту переміщуються пасажирські автобуси. Але вони роблять це дуже лімітовано. Це говорить про не лише про суворий режим догляду за транспортом, але й про серйозні пошкодження мосту. Вони стежать за його реакцією на використання транспорту. Вантажівки – заборонені. Лише на паром. Але пароми з цим не справляються. Сьогодні власне з боку території росії на окупований Крим, з боку Тамані вже декілька днів стоять вантажівки в черзі на паром. Їх розкидали по різних станицях Тамані, щоб вони не дуже кидались в очі, і вони чекають на свою чергу.

Для постачання до окупованого Криму і вивезення з півострову намагаються максимально направляти водіїв вантажівок суходолом, але водії цього бояться - і напевно справедливо. В останні дні новини з Херсонської області є несприятливі для них. Всі усвідомлюють, що якщо зараз відбудеться звільнення Херсону, то суходол буде для них вкрай небезпечним.

- Повідомлялось, що гауляйтери та колаборанти вивозили з Херсонщини в Крим майно, документацію і просто готують собі місця, щоб пересидіти. Чи вам відома така інформація? Якщо так, то де розміщуються ці рашисти?

- Зараз у різних пабліках спостерігається паніка щодо поведінки місцевих колаборантів на Херсонщині. Ті ж Сальдо, Стремоусов остаточно перетворилися в місцевих шавок, які тепер можуть транслювати лише те, що їм говорить командування країни-окупанта. Вчора цілий день були заклики, особливо до мешканців Херсону, щоб вони негайно евакуювались. Вони використовують слова "переміщення", "евакуація", хоча насправді це виглядає як примусова депортація. Людей виганяють із міста, лякаючи наступом ЗСУ, які нікого не пожалітимуть і вдарять по місту.

Насправді – це моя особиста точка зору – вони готують там масштабну провокацію. Ніколи не було, щоб окупанти думали про безпеку людей на тих територіях, які вони окупували. Вони можуть зімітувати евакуацію, а потім самі ж вдарити по тих домах, де залишаються люди – щоб потім звинуватити ЗСУ.

Звісно, є підстави для паніки. Херсон має бути звільнений, тому в першу чергу звідти тікають ті, хто перейшов на бік окупанта. Місцеві колаборанти перевозять свої сім’ї до Криму. Де вони там розміщуються – невідомо. Чи створили для них умови? Можливо, для них виділили третьорозрядні пансіонати, адже там дуже багато захопленого українського майна – приватних власників, різних відомств, профсоюзів України. Тобто там є де розміщувати людей.

Але і в самому Криму дуже неспокійно. Напруження в Херсоні передається і на кримське суспільство. Всі розуміють, що звільнення Херсону одразу відкриває ЗСУ можливості для просування в сторону Криму.

- Можливо, є детальніша інформація про "бавовну" в Криму? У Севастополі лунали вибухи, і очевидці в телеграм-каналах пишуть, що працювала ППО. Що б це могло бути – ракетна атака, дрони?

- Наші військові привідкриють завіси, коли це буде доцільно. Швидше за все, зараз ефективно використовуються безпілотні апарати, тобто дрони. Вісім днів тому були потужні вибухи біля Джанкою. Там є військовий аеродром, який ще в радянські часи використовувався українськими військовими. Після окупації росіяни сконцентрували там спеціальні підрозділи гелікоптерів. Місцеві люди повідомляли, що чимало автомобілів швидкої прямувало до госпіталю Чорноморського флоту в Джанкої. Це говорить про те, що там мали бути не поодинокі жертви.

Сьогодні вранці дійсно прокинувся від вибухів Севастополь. Місцевий гауляйтер писав, що це працюють сили ППО. Трохи пізніше повідомили, що біля воєнного аеродрому Бельбек – як вони повідомляють – впав безпілотник. Це була атака на аеродром, де скупчені російські літаки. І це добре.

- Була інформація, що на півострів привезли "мобіків" з Уляновська, Пензи, Уфи та Саратова. Що вам про це відомо? Наскільки велика кількість росіян прибула до Криму за ці останні місяці та тижні?

- В Криму повідомляється про активну концентрацію військ, хоч не в такому масштабі, як це було напередодні 24 лютого, але все одно кидається в очі. Це говорить про те, що плануються нові наступальні операції з території окупованого Криму. Якщо в планах російських військ це є, то зрозуміло, що існуючих зараз сил на Кримському півострові недостатньо. Очевидно і логічно, що вони мають перекидати не лише військову техніку, що до речі зараз дуже уповільнилось у зв’язку з підривом мосту через Керченську протоку, але також до Криму перекидаються і російські військові. В них зараз немає свіжих сил, окрім тих, кого останнім часом мобілізували. В Криму є спеціальні полігони, де проводяться навчання з підготовки новопризваних людей. Це абсолютно логічно, що вони Крим наповнюють військами і одразу їх використають на херсонському напрямку. Тут немає жодних сумнівів.

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Новини партнерів