RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Велике угруповання російських сил приречено на поразку - військовий експерт

Олексій Гетьман про ситуацію на фронті

Олексій Гетьман про ситуацію на фронті Фото: gazeta.ua

На Донеччині тривають запеклі бої в районі Бахмута. Проти українських військових воюють добре оснащені та мотивовані грошима "вагнерівці". Однак ЗСУ тримає оборону та не дає ворогу просуватися вперед. Водночас на Херсонщині окупанти приречені на поразку. Вся територія на правому березі Дніпра знаходиться під вогневим контролем української армії, тому у росіян на цьому напрямку залишається лише два виходи – помирати, або здаватися у полон.

Чому Бахмут так потрібен окупантам, які плани агресор має на Херсон та чому білоруська армія може стати нашим союзником - в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт, ветеран українсько-російської війни ОЛЕКСІЙ ГЕТЬМАН.

– В районі Бахмута непроста ситуація. Це чи не єдиний напрямок, на якому окупанти дійсно наступають. Чи правда, що путін поставив завдання взяти Бахмут до кінця жовтня? Чому цей напрямок для них так важливий?

– Дійсно, там ведуться активні бої. Бо на північ від Бахмута – Соледар, пряма дорога на Лисичанськ і Сєвєродонецьк, на заході – Слов’янськ, Костянтинівка. Вони планують захопити ці дуже важливі шляхи за будь-яку ціну. Там дуже добре автомобільне сполучення.

Читайте: У росіян нічого не вийде, ми їх шпаримо і жаримо - офіцер про бої на Донбасі

На цьому напрямку воюють "вагнерівці". Це напевно єдині мотивовані люди в усій російській армії, бо мотивовані грошима. Відомо, що вони навіть вже отримали гроші за захоплення Бахмуту, тож мають це відпрацювати. Тим паче їм потрібна хоч якась перемога. Навіть, якщо їм щось не вдасться, вони розкажуть, що вони захопили, оточили, всіх повбивали, а потім раптом їм захотілося зробити жест доброї волі, і вони відступили. Насправді вони вийшли лише на околиці міста, і саме там зараз ідуть запеклі бої.

Бої ведуться не перший тиждень, але жодного просування бодай на кілька метрів. Оборона тримається. Жодних планів на відхід і жодних шансів у окупанта захопити Бахмут. Все інше – російська пропаганда.

– Яким ресурсом росія намагається штурмувати Бахмут? Це лише учасники ПВК "Вагнер", регулярна російська армія чи, можливо, Кремль на цю ділянку кинув новомобілізованих?

– Цілком можливо, що там будуть новомобілізовані, яких кидають у м’ясорубку. Полонені, які здались або яких вдалося затримати, позиціонують себе як "вагнерівці". Інших поки не ловили, тому не можемо цю інформацію ані скасувати, ані підтвердити.

– Чи відомий рівень забезпечення "вагнерівців" зброєю та технікою? В Херсоні, наприклад, окупанти записували відео, що у них на 80 людей один БТР.

– В районі Бахмута воюють найбільш підготовлені й екіпіровані росіяни. У них відмінна зброя, якщо порівнювати з іншими російськими угрупованнями. Вони не роблять дурниць, воювати з ними дійсно важко. В них навіть нормальний одяг і, здається, вони не носять кирзових чобіт. Але навіть при цьому всьому вони не просуваються вперед. У них постійно ротації і нові люди. Але ми все одно їх знищуємо.

– Якщо ЗСУ підуть у масований контрнаступ на Херсонщині, чи будуть росіяни перекидати з того напрямку війська, щоб посилити наступ на Бахмут?

– Угруповання, що знаходиться на західному березі Дніпра біля Херсону, приречено на поразку або здачу в полон. Вони не мають можливості постачати туди людей, техніку тощо. Ми перекрили всі дороги, по яких вони могли рухатись – тобто мости, зруйнували понтонні переправи, навіть баржі, якими намагались переправляти людей. Ми все це нищимо. Їхнє угруповання не укомплектовано повною мірою. Вся ця територія знаходиться повністю під нашим вогневим контролем, тому якісь пересування вони робити не в змозі. Ми не призупинили наступ на ці угруповання. ЗСУ роблять правильні тактичні дії і в будь-якому випадку знищать ці угруповання. Коли ми перекинемо їх на лівий берег чи просто втопимо в Дніпрі, їм буде вкрай важко почати форсувати річку.

Зараз окупанти вивозять з Херсону документацію, людей. Є підозра, що вони хочуть залишити ці місця, щоб зробити з Херсону те, що зробили з Маріуполем – завдати по ньому потужний артилерійський обстріл і зруйнувати ціле місто. Та ще й офіційно заявляють про плановий підрив дамби Каховської ГЕС. Там взагалі треба викликати лікаря-психіатра, бо коментувати вислів "плановий підрив греблі" – це дійсно божевілля. Менше з тим, на Бахмуті вони не просуваються, а на Херсоні приречені. Звільнимо ці два міста – і можна буде далі просуватися на схід. До того ж цим унеможливимо їх подальше просування на захід в бік Миколаєва та Одеси.

– У Генштабі повідомляють про загрозу нового наступу з Білорусі, але не на Київ, а на захід України. Британська розвідка повідомляє, що до білоруського угруповання увійде 70 тисяч людей. На вашу думку, їх мета – перерізати ланцюг логістичних поставок з Польщі? Як на це відреагує Польща як країна, що має кордони з Білоруссю і входить до НАТО?

– Такі розмови дійсно є, що буцімто хочуть перерізати канали поставки зброї. Але окрім каналів на кордоні з Білоруссю у нас є інші канали, тому це ні на що не вплине. Американський інститут дослідження війни говорить, що угруповання, яке формується в Білорусі, не обов’язково вирішить нападати на Україну. Насправді зберігається ймовірність, що вони можуть застосувати зброю проти інших країн, навіть членів НАТО.

Вони туди переправили два Міг-31, адаптованих для небезпечної гіперзвукової ракети "Кинджал". Наші сили ППО, та й взагалі будь-які ППО в світі важко перехоплюють цю потужну гіперзвукову ракету. Отже, наступати вони, ймовірно не будуть, а от провокації – так. І триматимуть велику кількість людей на кордоні, щоб послабити наші сили в інших місцях.

До речі в нас є білоруський батальйон, і в них є знайомі в тих військах. І нібито говорять, що чекають, коли вони перетнуть кордон. Бо тоді їх оточить наш білоруський батальйон – і це вже буде достатня армія, щоб піти на Мінськ і знести самопроголошеного диктатора. Не знаю, наскільки це серйозно, але білоруси говорять, що це саме та армія, що піде проти вусатого картопляного фюрера.

Читайте також

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

Новини партнерів