RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Неможливе можливо: як знищити іранські ракети, які клянчать росіяни

Іранські ракети збити складно, але є інший підхід до їхньої нейтралізації

Іранські ракети збити складно, але є інший підхід до їхньої нейтралізації РСЗВ М142 HIMARS та ракети ATACMS Фото: mil.in.ua

За даними української розвідки, Іран незабаром може передати росії балістичні ракети малої дальності Fateh-110 та Zolfaghar SRBM. Очікується, що вже в листопаді російські війська можуть почати обстрілювати ними українські території. Це серйозна загроза для України, оскільки ці балістичні ракети майже неможливо збивати. Але все ж протидіяти їм можливо, для цього США мають поставити Україні далекобійні американські ракети ATACMS. Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив капітан 103 бригади територіальної оборони ОЛЕКСАНДР ГАНУЩИН.

Для США цей момент є дещо незручним, так як вони впродовж усієї війни намагалися втриматися від постачання нам далекобійних комплексів, які перевищують стандартні, вже нами отримані ракетні снаряди до HIMARS дальністю 70 км. Освоївши ці пускові установки Україна з липня просить Сполучені Штати передати нам ракети дальністю 300 км.

Читайте: Фабрика дронів: чим Іран ще може "здивувати" Україну

Чому це так важливо? Ракетні комплекси, які можуть надійти з Ірану до росії, – це комплекси класу "земля-земля" дальністю від 300 до 700 км. Мова йде про ракети Fateh-110 та Zolfaghar. Так от, одним з дуже хороших засобів протидії цим ракетним комплексом будуть далекобійні ракети системи ATACMS, які стають на ті самі направляючі, якими зараз користуються українські артилеристи, стріляючи з HIMARS.

Я розумію, що це буде складний крок для США, оскільки для себе вони відкладали це питання. Але щойно підтвердиться інформація про постачання іранських ракет росії, думаю, США будуть розпаковувати свої запаси оцих далекобійних ракет. На жаль, інформація від ГУР дуже невтішна - що ці іранські ракети вже в листопаді можуть полетіти в бік України. І якщо це станеться, тоді вже буде прийнято рішення у США дати нам ракетні комплекси ATACMS.

Як вони нам допоможуть? Потрохи стирається грань розуміння проходження російського кордону, оскільки сам путін зробив усе можливе, щоб канонічна українська територія вважалася російською. Відтак, коли по нам будуть стріляти іранськими ракетами, то постане питання, що робити з установками, з яких вилітають ці ракети. І найкращим засобом їхнього збивання буде ефективна супутникова розвідка та далекобійна ракета, яка має високу точність, і яка може вразити цю пускову установку.

На жаль, залишилося чекати недовго, бо якщо такі комплекси надійдуть, то протидія їм лежить, як на мене, саме у цій площині. Тобто вони будуть стріляти по нам з цих комплексів, а ми будемо пробувати вражати ці комплекси ракетами великої дальності.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців