RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росіяни знову вдарять з півночі, але до літа війна закінчиться - екс-командир ізраїльського спецназу

Контрудар очікується наприкінці лютого – на початку березня

Контрудар очікується наприкінці лютого – на початку березня Денис Десятник Фото: censor.net

Україна має всі шанси закінчити війну перемогою до літа 2023 року. Вже навесні ми розпочнемо контрнаступ, а до літа будуть дуже великі зміни, аж до нашої перемоги над окупантом та витіснення російських військ з усієї території України. Про це у програмі "Руно. Війна" на Апостроф TV розповів доброволець ЗСУ, екс-командир ізраїльського спецназу ДЕНИС ДЕСЯТНИК.

– Росіяни зараз штурмують Вугледар, використовують усі наявні засоби і просто знищують місто. Вони й надалі рухаються своєю стратегією?

– Спочатку вони атакували Соледар, зараз більше сил кинуто на Бахмут та Вугледар, щоб захопити ці частини фронту, хоч стратегічно це їм нічого не дасть. І тому можуть бути ухвалені рішення з українського боку відвести війська та перегрупуватися для подальшого контрнаступу.

– Спікер Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий розповів, що за два місяці штурму Бахмута росіяни поклали вбитими приблизно стільки, скільки за дві Чеченські війни. Посилаючись на статистику, це близько 10-15 тисяч. Чи це реальні цифри?

– Я думаю, що цифри значно більші. Вони не берегли своїх сил і просто закидають Соледар та Бахмут м'ясом. Їм абсолютно начхати на своїх військових, тому їхні втрати там колосальні. І вони продовжують таку тактику, просто закидаючи людською силою ці ділянки фронту. Таким чином вони просуваються, але це їх веде до програшу, оскільки вони втрачають велику кількість збройних сил.

Читайте: Звільнення Криму: чому не треба бігти попереду танка

– Чому саме ці ділянки фронту? Бахмут, Соледар і вже п'ятий день так активно пресують Вугледар?

- Вони вже давно почали наступ і на Бахмут, і на Соледар, і тепер Вугледар, вони просто продовжують тиснути на ці напрямки. Їм важливо для себе довести, що вони ще здатні щось зробити, що хоч якусь ділянку фронту їм вдасться захопити. Хоча бачимо, що навіть якщо вони захоплюють ці ділянки фронту, як Соледар, ми відводимо війська, щоб перегрупуватися, а не просто здаємо місто. Те саме може статися з Бахмутом та Вугледаром, саме для перегрупування наших військ для подальшого контрнаступу. Наші ці міста не здають, а ось росіяни втрачають дуже багато людей. Я впевнений, що всі ці міста ми повернемо у найкоротший термін.

– Росія продовжуватиме туди перекидати тисячі, десятки тисяч людей - скільки?

- У Росії зараз триває прихована мобілізація, а найближчим часом вони можуть оголосити чергову відкриту мобілізацію. Вони продовжуватимуть стягувати війська, тому що у питаннях озброєння вони дуже виснажилися, і логістика у них не працює.

У нас ситуація із озброєнням краща, і як всі знаємо, скоро почнуться постачання танків та бронетехніки – це нам допоможе при контрнаступі.

У Росії, крім людського ресурсу, немає нічого. Так, у них є деяка техніка, є ракети, є "шахеди", але не в такій кількості, в якій їм хотілося б. Тому залишається лише людський ресурс.

Читайте: Новий наступ росіян: де чекати на головний удар

– Говорячи про варіанти та можливості майбутнього контрнаступу, коли ми будемо готові?

– Зараз ми бережемо людей, на відміну від російських окупантів, тому ми перегруповуємось та відводимо свої війська. Ми чекаємо на озброєння із Заходу, і коли ми його отримаємо, перегрупуємося, то контрнаступ розпочнемо вже навесні. Сподіваюся, що до літа вже будуть дуже великі зміни, аж до нашої перемоги над окупантом та витіснення російських військ з усієї території України.

- Вирішальний бій ще попереду?

– Так, я думаю, що вирішальні бої розпочнуться наприкінці лютого – на початку березня, у нас почнуться вже постачання озброєння. Я думаю, що і росіяни зроблять якісь спроби контрнаступу, але вони будуть невдалими, оскільки наша стратегія і тактика набагато якісніша і краща. Я не говоритиму всього, але є передумови, що до літа ми закінчимо цю війну нашою перемогою.

– З яких напрямків росіяни можуть розпочати наступ? Ми вже чули про Київ, Донецький напрямок та Південь. Що ви думаєте з цього приводу?

– Донецький напрямок як був, так і залишається. Я все ще думаю, що буде зроблено спробу наступу з боку Білорусі. Є можливість спроби знову наступати на Харківську область. Ми розглядаємо всі варіанти і всі ці спроби окупантів буде зупинено, а ворог буде витіснений з нашої території.

– Тобто Білорусь вони активно залучатимуть?

– З Білорусі вони спробують зайти, але там у них буде цілковитий провал, бо вся прикордонна територія замінована, війська готові до будь-якого розвитку подій. Тому жодних шансів пройти у них із території Білорусі немає.

– Про перепалку Пригожина та Гіркіна чули? Пригожин запросив його приїхати до Луганської області, чи чекають на нього там російські військові?

- Пригожин лається з усіма, зокрема, з Міноборони рф. Бійці "Вагнера" вважають себе найкращими серед усіх військових росії. Тому в них постійні міжусобні чвари ведуться. Це нам тільки на руку, нехай вони лаються між собою.

– Є інформація, що "вагнерівців" накачують якимись наркотичними речовинами, щоб вони не розуміли, що відбувається і йшли на штурм. Чи вам відомі такі випадки?

– Їх не накачують, вони самі собою вживають наркотики, постійно п'ють алкоголь, стимулюють себе різними ліками. Це абсолютно не нове, і вони не чекають наказу, щоб накачати себе. Вони роблять це тому, що їм страшно, і таким чином вони здіймають свій дух.

– А як може поводитися людина під впливом цих речовин у бою?

– Це не те, що вони там втрачають голову чи ще щось. Просто вони перебувають у певній ейфорії, але накази свого начальства виконують та роблять свою роботу. Тому недооцінювати їх через це не можна, вони однаково воюють навіть під цими наркотичними речовинами.

– Рішення щодо танків у нас уже є, тепер пішли розмови про авіацію. Як ви гадаєте, є тут перспективи?

- Я думаю, що ті ж літаки F-16 нам будуть передані. Звісно, це буде вже після танків. Літаки посилять не наш контрнаступ, який ми розпочнемо без американської авіації, а армію України загалом. Надалі це буде таким стримуючим фактором, щоб ворог навіть не думав ступити на територію України.

– В одному з попередніх інтерв'ю ви казали, що ворог має намір масово тікати. З чого ви зробили такі висновки?

– Вже видно з різних виступів російського керівництва, що вони готують своїх військових та населення. Я дивлюся їх ТБ, читаю їхні телеграм-канали, вони відчувають запах програшу, тому що у них колосальні втрати на всіх напрямках, і вони знову готуються до жестів доброї волі. Насправді вони програють, але не хочуть показувати, що "друга армія світу" відступає та програє. Але програш уже в наявності, це бачить весь світ і сама росія.

– Що відбувається у Кремінній?

- Там теж ведуться бої, сили противника намагаються наступати, але на цьому етапі наші сили успішно стримують усі спроби окупантів. Такого, як було у Соледарі, там нема.

– Кажуть, що НАТО все одно доведеться якось залучати свої війська до цієї війни. Чи може дійти до цього?

Я вважаю, що на якомусь етапі НАТО має запровадити свої війська у цю війну та допомогти Україні – це необхідно зробити. І коли Шольц каже, що ось танками вони допомогли, але живою силою не будуть, то якщо танки заходитимуть з боку Білорусі, то країни НАТО мають допомогти Україні фізично. Тому що виходить, що дві країни нападають на третю, яка не хотіла цієї війни. Тому я думаю, що тоді країни НАТО своїми військами фізично увійдуть до України.

– Небажання відправляти свої війська в Україну до НАТО аргументують ймовірністю початку ядерної війни. Така загроза лишається?

– Загроза ядерного удару залишається завжди, тому що від маразматика путіну не можна очікувати нічого хорошого, і він у будь-який момент може натиснути ядерну кнопку та вдарити ТЯО по якійсь території, щоб показати свою силу. Але я думаю, що Захід та країни НАТО показали, що якщо буде навіть загроза удару ядерною зброєю територією України, то відповідь буде дуже жорсткою територією Росії. Тому я не думаю, що решта уряду Росії, крім путіна, піде на ядерний удар. Тому що це означатиме Третю світову війну.

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Новини партнерів