RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Новий наступ росіян: де чекати головного удару

Для великого наступу на Київ росіянам потрібно дуже багато

Для великого наступу на Київ росіянам потрібно дуже багато Фото: ukr.net

Росія готує новий масштабний наступ на Україну, про що попереджають керівники та представники всіх українських оборонних відомств. Для цього ворог проводить перегрупування військ, готує техніку та цілком ймовірно, що оголосить другу хвилю масової мобілізації. Вже зараз рашисти продавили оборону ЗСУ у Соледарі та намагаються взяти в оточення українських захисників у Бахмуті. Також йдуть жорсткі бої у районі Авдіївки. Все це вказує на те, що масштабний наступ уже йде, і саме ділянка від Бахмута до Авдіївки може стати головною метою окупантів до кінця зими. Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив військовий оглядач із Ізраїлю ДАВИД ШАРП.

Частково масштабний наступ росії вже йде. Це і район Бахмута, і Авдіївка, і Лиман, де відбуваються певні наступальні дії. І я б сказав, що масштабний наступ – це було б щось, що об'єднало ось ці всі дії, з метою виходу на адміністративні кордони Донецької області. Якщо дивитися на карту, то від Кремінної на півночі України до Авдіївки на півдні – це може бути смугою наступу.

А реалістичніше – це розширення від Сіверська до Часового Яру в Бахмутському районі, де може розпочатися досить серйозна операція. Найбільш реальні її терміни – це пізні тижні зими, рання весна. Але інтенсивні спроби у цьому напрямі ми вже спостерігаємо.

Читайте: Фронт тримається: військовий розповів про ситуацію під Бахмутом

Росія має досить серйозні проблеми з рівнем підготовки своїх частин, їх оснащенням і певний снарядний голод. Проте варто розуміти, що після звільнення правобережної Херсонщини лінія фронту значно скоротилася. Вивільнились частини, які оборонялися на Херсонщині та перейшли на лівобережжя. Крім того, була масова мобілізація та залучення кримінальників до ПВК "Вагнер". Це дало серйозне зростання російської армії за чисельністю на фоні скорочення лінії фронту. У цьому й полягає їхній потенційний резерв, якщо ми говоримо про кадри. І ми ж розуміємо, що попутно йде виробництво якоїсь техніки та ремонт техніки зі складів. Видно, що цього недостатньо, по якості теж є питання, але це є. Також є чутки про ймовірне проведення нової мобілізації, під час якої планують призвати від десятків до сотень тисяч громадян – це реалістичний сценарій у найближчі тижні та місяці. Людський запас - це козир росії, який нікуди не подінеться, і на який вони можуть спиратися у своїх планах.

Відсутність техніки не є проблемою. Наступальні операції можуть бути різні, це не обов'язково означає глибокий прорив. Ось, наприклад, тактика під Бахмутом, яка спостерігається вже не один місяць, на жаль, має часткові успіхи. Тактика вичавлювання з масовим застосуванням піхоти, якої сьогодні побільшало.

Читайте: Військовий експерт оцінив ризики нового наступу Росії в березні

Такого роду наступ на ширшій смузі за наявності піхоти цілком можливий. А як вони діятимуть насправді, нікому невідомо. Все, що з'являється у ЗМІ, зокрема, про широкомасштабний наступ - до цього варто ставитися обережно, тому що це також частина психологічної та інформаційної війни. А реальні плани росії коливаються між не дуже серйозними локальними чи напівлокальними наступами та чимось більшим. А щось більше без додаткової мобілізації буде нереальним.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців