RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Навесні почнемо витісняти ворога, а до осені звільнимо Україну - доброволець з Ізраїлю

Спецпризначенець Денис Десятник - про війну в Україні

Спецпризначенець Денис Десятник - про війну в Україні Денис Десятник Фото: gordonua.com

Декілька тижнів в українському інформаційному полі нагнітали ситуацію заявами про підготовку росіян до масштабного наступу одразу на кількох напрямках. У той же час, секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що "великий" наступ росії вже згас. При цьому новини про тяжкі бої не перестають приходити з Донецької та Луганської областей. Що зараз відбувається у найгарячіших точках Донеччини та Луганщини і чи може ворог розвинути наступ на Запорізькому напрямку - в етері Апостроф TV розповів екс-командир ізраїльського спецпідрозділу, доброволець Збройних сил України ДЕНІС ДЕСЯТНИК.

Читайте: Чому РФ не піде у наступ на Харків та Київ: військовий назвав причини

- Дуже багато зараз говорять про потенціал ворога від Кремінної до Ямполя та Лимана та на північ від Сватового на Луганщині? Що із наступальним потенціалом у ворога? Він у них ще зберігається чи таки ворог починає видихатися?

- По-перше, зараз і на Бахмутському напрямку, і на напрямку Кремінної, і на Куп'янському напрямку тривають серйозні бої. Потенціал ще російські окупанти мають. Є і танки, і "Гради". Але наші хлопці дуже добре тримають фронт і дуже добре знищують сили противника, тому про якийсь дуже серйозний контрнаступ не може бути й мови. Вони цьому етапі не спроможні на це.

- Чи спроможні росіяни здійснити масштабніший наступ у Харківській області? Якщо так, то з якою метою.

- По-перше, вони не здатні на масштабний контрнаступ ні на Харківську, ні Київську область. Максимум, що вони можуть зробити зараз - а всі люди дуже переживають щодо 24 числа - це масивний артилерійський удар. Це те, на що вони здатні.

Щодо серйозного контрнаступу, у них не вистачає на даному етапі ресурсів для того, щоб здійснити масштабний наступ.

Читайте: Це стане переломним моментом у війні: Буданов розповів, коли Україна переможе

- Якщо ми говоримо про Донецьку область, то найгарячіша точка – це Бахмут. На вашу думку, чи вдасться Силам оборони утримати позиції на Бахмутському напрямку? Що нашому гарнізону там потрібно, щоб посилити свої оборонні позиції?

– На даний момент саме Бахмутський напрямок хлопці дуже добре тримають. Саме місто перебуває під Збройними силами України. Єдине, що ворог робить масовані артилерійські обстріли міста, дуже сильно обстрілюють Бахмут. На даному етапі про жодний відступ немає й мови, хлопці тримають місто добре. Можливо, від командування може надійти наказ відійти саме через те, що ворог веде масований артилерійський обстріл.

Але на даному етапі про це немає розмови, тримають напрямок Бахмутський дуже добре і знищують дуже велику кількість сил противника.

- Ви кажете, що в росії немає ресурсів для наступу на будь-якому напрямку. Була інформація від німецької розвідки, що росія може мобілізувати ще мільйон людей. Наскільки це реально?

– Мобілізувати вони можуть, бо росія дуже велика, багато населення. Але це неякісний, скажімо, людський ресурс. Це багато алкоголіків, багато безпритульних, багато колишніх в'язнів. Це не професійні військові, а люди, яких треба буде навчити.

Тому, знову ж таки, наші хлопці продовжують тренуватися і в жодному разі не недооцінюють ворога. У нас ведуться і вестимуться великі постачання озброєння, тому я сподіваюся, що цього року до осені ми здобудемо цілковиту перемогу над ворогом. Те, що вони мобілізують чи не мобілізують велику кількість – їм це не допоможе.

– Вугледар став для росіян дуже трагічною сторінкою, вони там втратили багато військових – як кадрових, так і мобілізованих – багато бронетехніки. Але вони все одно, як барани, і далі б'ються лобом об стіну. Росіяни почнуть міняти тактику?

- На даний момент вони не змінюватимуть тактику. Єдине, що вони можуть – це закидати наші позиції своїм м'ясом. Це те, що вони продовжуватимуть робити на цьому етапі. Це їхня тактика, вони її не змінюють протягом тривалого часу. Їм абсолютно начхати на своїх людей, на своїх військових.

Та й мотивація, якої у них і так немає, страшенно падає. Вони постійно говорять про це між собою. Плюс у росію постійно приходять ящики з трупами. І це нам на руку.

- Поговорімо про Запорізький напрям. Які зараз сили там у окупантів, що потрібно росії для того, щоб здійснити наступальні дії? І чи робить вона такі спроби?

- І Запорізький напрямок, і інші напрямки – дуже скоро ми підемо у контрнаступ, саме масштабний. Вже навесні ми почнемо дуже серйозно тіснити ворога до кордонів і потихеньку витісняти його. Все залежить від отримання бронетехніки та танків.

– Вже з'явилися фото БМП Bradley на території України. Наскільки вони можуть посилити українські сили для контрнаступу чи вони таки мають працювати у зв'язку із західними танками?

- Самі БМП не здатні здійснити якийсь контрнаступ. Але на даний момент вони дуже допомагають нашим хлопцям, бо це прохідні та мобільні броньовані машини. Вони дуже допомагають нашим силам проводити якісь атаки на позиції ворога. Вони допомагають нам у певних штурмових діях.

– У ГУР показали американський бойовий вертоліт Black Hawk, який використовують наші спецназівці. Наскільки такі гелікоптери можуть посилити ЗСУ та наскільки авіація та підтримка з повітря нам важливі для проведення сухопутного наступу?

- Нам потрібні і гелікоптери, і, дай Боже, надійдуть літаки. Це дуже допомагає просуванню наших сил. Чим більше озброєння ми отримуємо – гелікоптерів, літаків, танків, бронетехніки – тим швидше ми рухаємось до нашої перемоги та зможемо витіснити ворога. Тому будь-яка допомога, артилерійські снаряди, будь-які ракети – це все нам дуже допомагає і наближає нас з кожним днем до перемоги.

Читайте також

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Новини партнерів