RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Занадто "розумні": у будинках українців з'являться нові лічильники

Люди бояться, що "розумні" лічильники використують для збільшення тарифів

Люди бояться, що "розумні" лічильники використують для збільшення тарифів "Розумний" лічильник газу української розробки Фото: сайт компанії RGC

На тлі затятих чуток про майбутнє підвищення комунальних тарифів українці всерйоз занепокоїлися через плани встановлення в їхніх будинках "розумних" лічильників газу та електроенергії, підозрюючи в цій ініціативі якусь каверзу. "Апостроф" розбирався, що являють собою такі прилади, чому їх називають "розумними", і чи варто їх боятися споживачам.

Не в калоріях щастя

В Україні з’являться так звані "розумні" газових лічильників, які планується встановлювати в багатоквартирних будинках.

Ця новина вже викликала жваву дискусію в соціальних мережах, і багато коментарів є відверто негативними, адже українці загалом з недовірою ставляться до подібних ініціатив влади.

Важливо зазначити, що деякі пости залишають так звані боти, проте і цілком реальні люди цікавляться, чи не є впровадження таких лічильників підступним планом, спрямованим на те, щоб дістатися до їхніх тяжкою працею набутих заощаджень.

На подібні запитання найкраще можуть відповісти фахівці.

Читайте: Умовний термін за зґвалтування: де схибила українська Феміда

Як розповів "Апострофу" керівник підприємства RGC Metering (одного з виробників газових лічильників) Андрій Лашко, "розумний" газовий лічильник являє собою комбінацію двох приладів: звичайного мембранного лічильника (такими сьогодні обладнана більшість помешкань в Україні) і пристрою, що дозволяє періодично передавати інформацію про покази споживання постачальнику газу.

"Пристрій щоденно передає інформацію щодо спожитого газу на сервер, який інтегрований з білінговою системою оператора газорозподільчих мереж (ГРМ)", - сказав фахівець.

Тож у випадку, якщо в квартирі чи будинку з’явиться подібний лічильник, змін в принципі вимірювання об’ємів споживання не відбудеться. Єдиною новацією стане те, що споживач буде позбавлений необхідності самостійно щомісячно передавати постачальнику інформацію про кількість спожитого газу.

За словами експерта, перша партія українських "розумних" лічильників буде виготовлена в квітні нинішнього року. І до кінця 2023 року їх планується випустити 16 тисяч штук.

Очікується, що випущені лічильники будуть встановлюватися в новобудовах. Також можливий механізм заміни вже існуючого лічильника за зверненням споживача. Таким чином, ті власники житла, які не бажають замінювати свій старий лічильник на "розумний", можуть спати спокійно - заміна з ініціативи постачальника поки що не міститься навіть в планах.

"Підготовлюють лічильник до встановлення фахівці оператора ГРМ, - говорить Андрій Лашко. - Після підготовки бригада встановлює пристрій та здійснює прив’язку в білінгових системах до конкретного споживача".

Для того, щоб переконатися в тому, що лічильник дійсно передає покази постачальнику, і ці покази відповідають дійсності, споживач може скористатися особистим кабінетом на сайті 104.ua. І якщо з’ясується, що передача працює некоректно, там же можна залишити заявку, яка буде відпрацьована фахівцями оператора ГРМ.

"Розумні" лічильники, так як і будь які інші, потребують періодичної повірки. Для них міжповірочний інтервал складає 8 років. Повірку виконує оператор ГРМ за рахунок коштів, закладених у тариф на постачання газу.

Ще одне з питань, які цікавлять читачів, - чи дозволяє лічильник обраховувати споживання не в звичних кубометрах, а в калоріях. На думку деяких споживачів, постачальники розбавляють газ повітрям, через що лічильник "накручує" великі об’єми газу, тоді як плита або газова колонка гріють набагато менше, ніж очікує їхній власник.

"Можна розробити лічильник, який рахуватиме не об’єм газу, а калорії, - говорить Андрій Лашко. - Проте вартість такого пристрою буде в 10-20 разів більше. Тому немає жодної економічної доцільності у встановленні даних пристроїв. В європейських країнах на побутових лічильниках також використовують облік в кубометрах із наступним переведенням в калорії".

До того ж, за словами фахівця, розбавляти газ повітрям - це небезпечна справа, оскільки така суміш є вибуховою: "Я порадив би споживачам, у яких погано горить газ, перевірити тиск перед газовим обладнанням та провести у разі необхідності його налагодження".

Прати вночі дешевше

Значно більшого поширення в Україні набули "розумні" електричні лічильники. Вони мають набагато ширший функціонал, ніж їхні газові "колеги". Окрім автоматичної передачі показів споживання енергії, електричний лічильник може також окремо рахувати енергію, яка споживається в різний час доби.

"Електролічильники бувають двох- або трьохзонними, - пояснила "Апострофу" комерційний директор ПрАТ "Волиньобленерго" Ірина Дмитроца. - При двозонному споживанні доба ділиться на дві зони: денну (з 7 до 23 години) і нічну (з 23 до 7 години). Для тризонних тарифів доба розділена на три зони: нічну (з 23 до 7 години), пікову (з 8 до 11 та з 20 до 22 години) і напівпікову (з 7 до 8, з 11 до 20 і з 22 до 23 години)".

Основна мета використання таких лічильників в тому, щоб зробити споживання електроенергії більш рівномірним протягом доби. Зазвичай воно має два значних піки - вранці, коли люди збираються на роботу, в університет, до школи, і ввечері, коли всі повертаються і беруться за домашні справи. Натомість вночі відбувається значний спад споживання: люди сплять, а більшість підприємств не працює.

Щоб забезпечити необхідну для проходження піків споживання кількість енергії, енергосистема країни повинна мати значний запас гнучкості, який дозволяє, коли потрібно, збільшувати і зменшувати кількість виробленої енергії. Для цього існують різні види генерації. Атомні електростанції радянського зразка, якими володіє Україна, мають незначні можливості для маневрування. Атомний енергоблок не можна увімкнути на кілька годин, а потім вимкнути. Тому АЕС виконують функцію базової генерації, яка весь час виробляє приблизно однакову кількість енергії.

Роль маневреної генерації беруть на себе переважно теплові та гідроелектростанції, які мають можливість видавати потужність в певні години. Проте це все одно досить складні технологічні процеси. І тому для всіх енергосистем в світі доволі актуальною проблемою є максимально можливе згладжування піків споживання для того, щоб навантаження на меневрені потужності було меншим.

Фото: Pixabay

Для України це питання наразі стоїть ще гостріше, ніж раніше, оскільки в ході російських ракетних обстрілів найбільше постраждали як раз об’єкти маневреної генерації. Як не раз заявляли керівники Міністерства енергетики, в країні практично немає теплових і гідроелектростанцій, які не зазнали б тих чи інших пошкоджень. Тому вирівнювання споживання протягом доби є дуже важливим для забезпечення стійкості енергосистеми.

Основним інструментом такого вирівнювання і є "розумні" лічильники. Вони дозволяють створити економічні стимули для того, щоб люди переносили частину споживання електроенергії з "часу пік" на менш напружені години. З цією метою вводять диференційовані тарифи для електроенергії в залежності від того, в який час доби вона споживається.

"При встановленні двозонного приладу обліку, споживання електричної енергії ділиться на два періоди: вдень споживач сплачує за електроенергію за повним тарифом, а у нічний час доби застосовується коефіцієнт 0,5 до тарифу, тобто споживач буде отримувати 50%-у знижку, - розповів "Апострофу" комерційний директор компанії "Закарпаттяобленерго" Іван Плиска. - При встановленні тризонного приладу у пікові години електроенергія коштує на 50% дорожче від звичайного тарифу. Вночі споживач отримує 60%-і знижки від повного тарифу (сплачується 40% тарифу). В напівпікові години енергія сплачується за повним тарифом".

Таким чином, якщо в помешканні встановлено двозонний лічильник, то увімкнути пральну машину, бойлер чи електрообігрівач в нічні години обійдеться вдвоє дешевше, ніж вдень, а якщо лічильник трьохзонний, - то в 2,5 рази.

Така технологія є взаємно вигідною для споживача і постачальника енергії. Вона створює матеріальний стимул переносити максимальну кількість споживання енергії на нічні години для того, щоб зекономити кошти. А енергетикам при цьому стає легше балансувати енергосистему завдяки згладжуванню піків споживання.

"Як відомо, наразі для населення діє тариф 1,44 гривні за кіловатт-годину при споживанні до 250 кіловатт-годин на місяць та 1,68 гривні за кіловатт-годину при споживанні понад 250 кіловатт-годин (за весь обсяг), - говорить Іван Плиска. - Порахуємо економію від встановлення зонного приладу обліку. Припустимо, ви живете в квартирі і споживаєте до 250 кіловатт-годин. Тоді ваша ціна - 1,44 гривні за кіловатт-годину. Якщо ви навчилися переводити споживання у нічний режим, тобто вмикаєте електрообігрів, пральну та посудомийну машинки вночі, то принаймні третину споживання ви точно переведете саме в цей "економний час". Рахуємо: без зонного лічильника за 250 кіловат ви заплатите 360 гривень (по 1,44 гривні за кіловат-годину). За наявності двотарифного приладу обліку дві третини спожитої енергії, приблизно 167 кіловатт-годин, вам порахують за повним тарифом - 1, 44 гривні (240,48 гривні), а третину - 83 кіловати - зі знижкою в 50 % (тобто ця кількість вам обійдеться в 59,76 гривні замість 119,52 гривні). Таким чином, місячна плата складе близько 300 гривень. А річна економія - щонайменше 700 гривень".

Слід зауважити, що наведені розрахунки грунтуються на нинішніх тарифах, які, на думку фахівців, є заниженими і не покривають повної вартості енергії. Скоріше за все, незабаром на нас чекає підвищення тарифів, і тоді економія на нічному споживанні зросте.

Якщо покази не передаються

Окрім можливості рахувати споживання енергії залежно від часу доби, "розумний" електролічильник має таку ж опцію, як і його газовий "родич" - автоматичну передачу показів до оператора електромереж. Проте слід мати на увазі, що якщо лічильник може передавати покази, то це ще не гарантує, що він це робить.

Для того, щоб така передача відбувалася, оператор систем розподілу (обленерго) повинен провести в даному населеному пункті чи мікрорайоні реконструкцію, встановивши там автоматичну систему комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ) з можливістю дистанційної передачі даних. Такі роботи кожен оператор здійснює згідно з планами модернізації вузлів обліку.

Дізнатися, чи працює в його будинку АСКОЕ, споживач може, звернувшись до місцевого оператора систем розподілу.

Електричні лічильники також підлягають повірці.

"Періодичність повірки для кожного типу лічильника різна, - говорить Ірина Дмитроца. - В основному у сучасних електронних лічильників міжповірочний інтервал становить 10 років для багатофазних та 16 років для однофазних засобів обліку. Також повірка може бути позачерговою у випадку пошкодження лічильника або пломб. У побутових споживачів контролює своєчасність повірки і здійснює її за свій рахунок постачальник послуг комерційного обліку, ким наразі також є оператор системи розподілу. Проте якщо лічильник пошкоджений з вини споживача, то він відшкодовує вартість повірки, ремонту або встановлення нового приладу обліку".

Встановлення багатозонних лічильників може відбуватися за ініціативою споживача. В цьому випадку йому доведеться оплатити вартість приладу і робіт з його встановлення самостійно.

"Я маю власний досвід використання двохзонного лічильника, - розповідає "Апострофу" голова ГО "Всеукраїнська агенція інвестицій та сталого розвитку" Юлія Усенко. - Встановила його за власною ініціативою восени 2022 року. На той момент разом з роботою це коштувало трохи більше 3000 гривень. Довелося вжити деяких зусиль для того, щоб перебудувати власну структуру споживання енергії, але це дало результат. Рахунки за електроенергію зменшилися порівняно з минулим роком приблизно на 20%. Таким чином, за моїми підрахунками, витрати на лічильник окупляться приблизно за два роки".

Якщо ж споживач не бажає встановлювати лічильник за власний рахунок, то йому доведеться чекати, коли його встановить сам оператор систем розподілу. Кожен оператор складає власні інвестиційні плани, які включають поступовий перехід на електронні багатозонні лічильники. Ці плани, як правило, публікуються на сайтах компаній, і споживачі можуть дізнатися, в якому році їхній будинок буде переведений на нові "розумні" лічильники.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Новини партнерів