RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Українців переведуть на "розумні" лічильники газу: де ставитимуть і кому замінять безкоштовно

В Україні розробили "розумні" лічильники природного газу, які планують встановлювати у новобудовах.

Про це інформує пресслужба "Регіональної газової компанії".

"Розумні" лічильники природного газу оснащені зручною смарт-системою. За інформацією компанії, прилади обліку складаються з мембранного лічильника та вбудованого у корпус смарт-модуля з модемом.

Читайте також: Суми стали "космічними": українців шокували платіжки від "Нафтогазу"

Інновація дозволяє в автоматичному режимі зберігати дані про споживання газу та передавати їх у газорозподільну компанію. Перша партія лічильників, яка розрахована на 16 тисяч приладів, буде виготовлена у 2023 році, а саме обладнання планують встановлювати у новобудовах.

Фахівці планують безкоштовно замінювати старі прилади обліку, які не пройшли перевірку. Подібна процедура стане можливою після того, як НКРЕКП передбачить кошти на ці завдання.

"Нові лічильники будуть встановлюватись як в рамках інвестиційної програми, так і призначатись для комерційного продажу. Нове встановлення – це зазвичай забудовники. У рамках інвестпрограми новими лічильниками ми будемо замінювати старі, які не пройшли повірку", - зазначили у компанії.

На сьогоднішній день в Україні встановлено понад 10 млн лічильників газу, з яких тільки кілька десятків тисяч мають смарт-системи. Через старе обладнання побутовим споживачам доводиться щомісяця передавати показники.

Раніше ми розповідали, як заощадити на комуналці в Україні.