RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Українців виселяють з окупованих територій: що задумав Путін

Росія переслідує декілька цілей

Росія переслідує декілька цілей Ілюстративне фото Фото: з відкритих джерел

Російські загарбники почали масово заселяти тимчасово окуповані території України своїми громадянами з віддалених регіонів. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у такий спосіб ворог намагається вплинути на зміну етнічного складу населення. Найбільш активно заселення відбувається на Луганщині. Переважно завозять на українську землю малозабезпечені верстви населення. Про мету такого "переселення", а також майбутнє непроханих гостей після деокупації і масштабні чистки на окупованій території - в етері Апостроф TV розповів Директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський.

По-перше це етноцид. Тобто це знищення певного народу, його частини або представників невійськовими засобами. В даному випадку це етноцид проти українців, але не військовими засобами. На фронті, в Бучі, в інших містах, де вони фізично знищували українців - це геноцид. А тут вони проводять етноцид.

Читайте: Крим стане пасткою для окупантів, пороми можуть навіть не готувати, — генерал Маломуж

По-друге, вони намагаються якомога скоріше інтегрувати захоплені території в російську федерацію. А для того, щоб Їх інтегрувати, потрібно стерти пам'ять людини про те, як жилося на цих територіях в часи України, яка була демократія, яка була свобода, як було гарно. Люди ж це пам’ятають. Відповідно, якщо буде гірше, люди будуть критикувати. Для того, щоб такої критики не було, вони просто роблять таку інтеграційну програму: українців депортують, а туди заселяють інших.

Мені мої джерела в рф повідомили, що зараз на тимчасово окуповану територію розподіляється програма "соотєчествєннік". Раніше російськомовні громадяни могли повернутися на територію російської федерації з України, Білорусі, інших країн пострадянського простору. І їх розподіляли в депресивні регіони, давали їм там роботу, квартиру. Наприклад, людина з Білорусі могла поїхати до Воркути, там працевлаштуватись. Тепер росіяни включили тимчасово окуповані території в цю програму, але зараз вони пропонують тим, в кого нема роботи або ще чогось, поїхати на тимчасово окуповану територію, працевлаштуватися і там працювати. Таким чином вони використовують тих людей для того, щоб фактично наших людей депортувати, на їх місце завести росіян, стерти історичну пам’ять щодо політичних процесів і сказати, що це територія російської федерації. Це вони так кажуть – звісно, це територія України, яка тимчасово окупована.

Давайте поміркуємо ось над чим. Пам’ятаєте, коли ми звільняли Херсон, скільки там було проукраїнських людей, як вони зустрічали ЗСУ. Що задумали спецслужби російської федерації? Вони хочуть по максимуму заселити ці території громадянами рф. І коли Збройні сили України звільнять той чи інший населений пункт, щоб там більшість була не українців, а росіян, щоб були потім складнощі. Вони розуміють, що на певній території вони втратять контроль і таким чином намагаються інтегрувати ці території.

Що буде з цими людьми після контрнаступу?

Якщо ці люди не скоїли жодного злочину, не брали участь у таких злочинах, то швидше за все, їм буде надана можливість поїхати в заворотному напрямку. Якщо ці люди скоїли злочин чи щось будували або розбирали на якомусь захопленому об’єкті, звичайно, вони будуть притягнені до кримінальної відповідальності згідно національного законодавства України. Я хочу зауважити на тому, навіщо росіяни залучають цю рабську силу – для того, щоб, наприклад, розбирати Сєвєродонецький "Азот" на металобрухт, щось вивозити, але в жодному разі не для відновлення, розбудови. Вони вивозять, крадуть, ламають, і для цього їм потрібні робочі руки. Тому вони залучають цих людей. За законодавством України за це передбачена кримінальна відповідальність, якщо це групова крадіжка – це можна кваліфікувати за різними статтями Кримінального кодексу України. Відповідно, більшість цих людей так чи інакше до цього залучені і звичайно їм будуть пред’явлені звинувачення за здійснення кримінальних дій на тимчасово окупованих територіях України. Вони будуть нести відповідальність.

Читайте: СБУ затримала російського агента, який "зливав" окупантам інформацію про оборону заводів на Одещині

Ті, хто нічого не зробив – я так розумію, що вони на сьогоднішній день порушили законодавство щодо перетину кордону України, тому що не можна перетинати його з тимчасово окупованих територій, вʼїжджати можна тільки з боку України. До них може бути застосована адміністративна відповідальність з цього приводу.

Чистки колаборантів

Окупанти українських людей депортують, а росіян завозять. Те саме відбувається з органами влади окупаційних адміністрацій. Вони фактично чиновників з органів влади прикордонних регіонів росії інтегрують на тимчасово окуповану територію України. Було в них 8 років, вони там створили якісь еліти, їм дали можливість покерувати, створили таку ілюзію, що це все "незалежне", а тепер все – вони не потрібні. На вересень призначені так звані вибори до окупаційних місцевих рад, після яких будуть глобальні кадровий чистки. Вони вже почалися – зараз проходять чистки на тимчасового окупованих територія. До кожного "потужного органу" приставлені перші заступники, які напряму доповідають міністрам російської федерації. Тобто там повний контроль, зараз йде зачистка цих керівників через корупцію. Їх не просто так звільняють, а їх саджають за розкрадання російських коштів, які були виділені в період від 2015 року. Тому це повне поглинання – вони їх використали, цих зрадників України, а тепер зрадники не потрібні навіть замовникам.

Читайте: З Мелітополя до РФ втік елітний колаборант, який тероризував місцеве населення і полював на партизанів

Може і є якась суперечка у колаборантів з окупантами, але для мене це очевидно. Все рухається за звичайним сценарієм рейдерського захоплення. А ті, хто здійснював рейдерське захоплення, є головними свідками цих злочинів, вже замовнику не потрібні. Вони проголосили "анексію" цих територій, ввели туди окупаційні адміністрації і ставлять керувати на всі ключові пости громадян російської федерації. Всі ці утворення на кшталт "Свободный Донбасс", "Донецкая республика" будуть ліквідовані, а замість них вже будуть створені регіональні відділення парламентських партій російської федерації на окупованих територіях.

Читайте: "Їх завжди кинуть": мер Мелітополя про ставлення окупантів до зрадників

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців