RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Танки Abrams для ЗСУ: бочка меду з чайною ложкою дьогтю

Олег Катков про передачу Україні "Абрамсів" та МіГів

Олег Катков про передачу Україні "Абрамсів" та МіГів Танк Abrams M1A2 виконує постріл Фото:

Україна отримала від західних союзників уже 28 літаків та 575 танків. Зокрема, Польща передала нашій країні 14 винищувачів МіГ-29 та 325 танків. Ще 85 танків Україна отримала від Нідерландів, 80 – від Німеччини, та 76 – від США. В якому стані надані партнерами літаки та який натяк могли зробити у Штатах щодо передачі танків Abrams - в етері Апостроф TV розповів експерт з питань озброєнь, головний редактор Defense Express Олег Катков.

Відносно літаків. Тут потрібно розуміти, що мова йде про МіГ-29, а не про F-16. Йдеться саме про МіГ-29, які були поставлені до країн Варшавського договору, тобто навіть в трохи урізаній версії в порівнянні з тими МіГ-29, які призначалися для повітряних сил Радянського Союзу.

Читайте: Росіян буде штормити: Україна отримала потужну зброю проти окупанта

Другий аспект – відносно їх стану. Тут не треба перебувати в якійсь ілюзії. Чудовий приклад – це словацькі МіГ-29AS. Словаччина передала 14 одиниць, і лише 4 з них прилетіли своїм ходом. Всі інші були передані суходолом, що говорить безпосередньо про їх стан. При чому для того, щоб ці чотири літаки прилетіли самі, туди прибули українські фахівці і працювали над цим.

Щодо танків. Було офіційно повідомлено, що вже у травні розпочнеться підготовку українських танкістів та фахівців з обслуговування танків Abrams. Цей етап триватиме три місяці. Десь на початку осені будуть передані саме танки Abrams для збройних сил України.

Читайте: Шольц оголосив новий пакет допомоги Києву: канцлер перейшов на українську

Там є ще один цікавий аспект. Було зазначено, скільки особового складу буде навчатися, і його значно більше, ніж потрібно на 31 танк Abrams. Вочевидь, є можливий натяк, який офіційно зробили в Пентагоні, що йдеться про те, що танків Abrams буде більше.

Тут питання і до процесів їх передачі в Україну, тому що ці танки мають бути підготовлені до експорту. У США є законодавчі обмеження щодо передачі таких речей, як броня зі збідненим ураном. Законодавчо її неможливо передавати не лише до України, а й в інші країни та навіть найближчим союзникам. Наприклад, Австралія також отримує Abrams без броні зі збідненим ураном. Замість нього там використовуються інші метали на кшталт вольфраму. Це не означає, що танк взагалі без броні, там просто не використовується збіднений уран.

Читайте: Ми маємо лише один спосіб вплинути на розум росіян - боєць ЗСУ

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців