RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росіян буде штормити: Україна отримала потужну зброю проти окупанта

У Storm Shadow багато переваг навіть у порівнянні з іншими західними аналогами

У Storm Shadow багато переваг навіть у порівнянні з іншими західними аналогами Ракета Storm Shadow Фото: wikipedia.org

Велика Британія передала Україні ракети Storm Shadow. Дальність пуску цих ракет становить понад 250 кілометрів у експортному варіанті, а у версії, розробленій для використання арміями Британії та Франції - до 560 км. Як можуть використовувати ці ракети українські військові, яку версію могла отримати Україна та які особливості Storm Shadow - розповів в етері Апостроф TV експерт з питань озброєнь, головний редактор Defense Express Олег Катков.

Враховуючи те, що Бен Воллес сказав, що частина ракет вже в Україні, частина – у дорозі, то вочевидь проблеми з інтеграції ракет до літаків були вирішені. Були виконані роботи з інтеграції ракети Storm Shadow під крило радянських літаків, зокрема і Су-24. Ці роботи були виконані не вчора, мʼяко кажучи .Це свідчить про те, що це рішення було просто офіційно оголошено вчора, а роботи тривали доволі значний час, тому що інтегрувати під радянську машину будь-яке сучасне озброєння, а мова йде про крилату ракету за технологіями Stealth з довершеною системою наведення, не так просто.

Дивіться: Куди може дістати далекобійна ракета Storm Shadow: карта з радіусом ураження

Тобто був проведений певний масив робіт, і чутки про те, що такі роботи тривають, почалися ще з листопада минулого року. Вочевидь, робота тривала доволі довгий час і зрештою Україна отримала те, що навіть перевершує ATACMS. Доволі часто ATACMS був на перших шпальтах. Але Велика Британія зробила краще – вона передала нам Storm Shadow.

Storm Shadow – це крилата ракета повітряного базування і оперативно більш мобільний засіб, тому що ґрунтовий комплекс не може за декілька годин переміститися з одного краю України в інший. Для літака з цієї ракетою - це природня задача – відпрацювати за один день по трьох цілях на абсолютно різних оперативно-технічних напрямках.

Другий аспект – це точність. В ATACMS як у балістичній ракеті використовується безпосередньо інерціальна та супутникова навігація. Storm Shadow як у Stealth-ракети, яка створена для того, щоб обходити позиції протиповітряної оборони противника і може діяти в умовах завад, зокрема, наприклад, коли GPS чи будь-яка інша супутникова навігація взагалі не працює. Там використовується довершена система, окрім інерціальної та супутникової використовується процес, коли ракета сканує простір під собою, порівнює з еталонним зображенням, яке вже має прив'язки до точної координати і локалізує себе.

А на кінцевій ділянці вже працює тепловізійна головка самонаведення, яка дозволяє вражати навіть рухомі цілі. ATACMS бʼє лише в координату, а Storm Shadow наводиться на ціль, тому що орієнтується, бачить картинку перед собою під час атаки, знаходить ту ціль, яка закладена в пам’ять ракети і атакує саме її.

Читайте: Чорноморські рибки хочуть свіжий корм: чим Україна топитиме російський флот

Бойова частина у Storm Shadow – 450 кілограмів проти 227 у ATACMS. При чому, у Storm Shadow використана спеціальна бойова частина, яка складається з двох. Перша – це лідуючий кумулятивний боєприпас, який призначений для пробиття перешкод. Це може бути або ґрунт, або армований бетон – для ураження отаких захищених об'єктів він використовується. І вже у цей отвір, який безпосередньо зробила кумулятивна частина, залітає бойова частина, яка робить "бавовну".

Є дві версії цих ракет. Є оригінальна версія для країн, які є її розробниками. Справа в тому, що це ракета від MBDA, яка є спільною компанією, де беруть участь в розробці Велика Британія, Франція, Італія і Німеччина. Для цих країн за режимом нерозповсюдження ракетних технологій і розробили ракети з дальністю 560 кілометрів. А режим нерозповсюдження обмежує продаж, передачу або допомогу в створенні ракет з дальністю понад 300 км.

Яка саме версія до України передана – звісно питання, тому що міжнародна норма була нівельована російською федерацією, коли міноборони Білорусі заявили офіційно, що вони від рф отримали оперативно-тактичний ракетний комплекс "Іскандер" з ракетами з дальністю 500 км. Тобто рф вже порушила домовленість. Більше того, Білорусь отримала разом з "Іскандером" ще й крилату ракету Р-500, яка взагалі свого часу знищила РСМД щодо ракет середньої та меншої дальності. В неї взагалі дальність оціночна від 1,500 км. Иобто чи діє ця міжнародна норма відносно рф – окреме питання. Але тут важливо не перебувати у певних ілюзіях. Краще орієнтуватися на ракети до 300 км.

Дальність навіть до 560 кілометрів врахована для профілю польоту low-low, коли літак скидає ракету з малої висоти, і ракета здійснює політ постійно на малій висоті, не підіймаючись вище умовно 50-100 метрів. Літак-носій може здійснити пуск з малої висоти і умовно це означає те, що до 30 км від лінії фронту він це зробить абсолютно безпечно, взагалі не наражаючись на небезпеку, бо буде в зоні недосяжності зенітно-ракетних комплексів противника.

Ця ракета відноситься до крилатих ракет, і допомагає знищувати вкрай важливі цілі противника. Тут треба розуміти, що цих ракет не буде багато. Справа не тільки у вартості, яка сягає 2,3 млн євро приблизно. Важлива навіть не ціна, а те, що таких ракет взагалі у союзників не тисячі в принципі. Справа в тому, що компанія MBDA не повідомляла про замовлення нових ракет, водночас вона повідомляла про проведення їх середнього ремонту, тобто з продовженням строку експлуатації. Це також вказує на те, що ці ракети вкрай коштовні, зокрема і для Лондона й Парижа, які замовили цю розробку. Замість того, щоб відстріляти їх, списати чи щось з ними зробити, вони навпаки продовжують строки їх експлуатації.

Ці ракети активно використовувались під час воєн і конфліктів в принципі. Перше бойове використання відбулось під час другої війни в Іраку. Ці ракети були одними з перших, які разом з "Томагавками" завдавали ударів по військовим стратегічно важливим об'єктам армії Хусейна. Вона використовувалась для удару і під час Лівійської операції, зокрема для удару по бункеру самого Каддафі, по авіабазах у Лівії. Вона була використана проти режиму Асада, коли було знищено виробництво хімічного озброєння. Тепер черга дійшла до рашистів.

Читайте: "Танки йдуть на Бєлгород": у російських Z-пабліках влаштували істерику та заявили про початок контрнаступу ЗСУ

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають