RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми маємо лише один спосіб вплинути на розум росіян - боєць ЗСУ

Донеччанин Віталій Овчаренко про ситуацію в Бахмуті та підступні плани росіян на Донецьк

Донеччанин Віталій Овчаренко про ситуацію в Бахмуті та підступні плани росіян на Донецьк Віталій Овчаренко Фото: скріншот з відео

Напередодні 3-тя окрема штурмова бригада заявила про втечу 72-ї окремої мотострілецької бригади російських окупантів в районі Бахмута. Про цю ситуацію розповідав і ватажок ПВК "Вагнер" Євгеній Пригожин. За його словами, 72-га бригада втратила "три квадратних кілометри, на якому у мене загинуло близько 500 людей". Про ситуацію в Бахмуті, "відмовників" у лавах окупантів, а також про те, з якою метою росіяни намагатимуться знищити окупований Донецьк - розповів донецький блогер, що нині захищає Україну у лавах Збройних сил ВІТАЛІЙ ОВЧАРЕНКО.

- Що вам відомо про історію з втечею росіян з-під Бахмута, і як взагалі виглядає ситуація на цьому напрямку?

Читайте: "Вагнерівці" побігли: в Україні дали прогноз бойових дій в Бахмуті

- Ситуація там зберігається приблизно такою, як і була. Мені відомо те, що й усім – що 72 бригада зс рф накивала пʼятами. Це не поодинокий випадок, коли деякі підрозділи російських сил відступають або відмовляються атакувати. Це в них відбувається постійно. Але справа в тому, що в них у публічну площину це дуже рідко потрапляє, бо ФСБ зазвичай вміє працювати добре. У них вже всередині були скандали з так званими "відмовниками". Деякі відеозвернення публікують, деякі не доходять до публічного обговорення, але в них є постійні відмови, бо їх силою заганяють йти в атаку.

- Останнім часом багато заяв щодо відступу робить Пригожин. Чи спостерігається відхід "вагнерівців" на Донецькому напрямку, зокрема в Бахмуті?

- Суттєвого відходу не спостерігається. Одна зі стратегій Пригожина полягає в тому, щоб показати свою потрібність та ефективність ПВК "Вагнер" на відміну від кадрових збройних сил рф. Тому він інколи й робить такі одіозні заяви, щоб себе прорекламувати. Але не треба прискорювати події та очікувати, що в них вже фронт посипався, що вони тікають і відступають. Росіян дуже велика кількість, вони мають техніку і досі залишаються сильними. Не треба випереджати події, бо дуже часто в українському інформаційному просторі ми намагаємося бігти попереду.

Читайте: В Авдіївці залишаються понад 1600 жителів, які відмовляються виїздити: голова МВА про ситуацію в фронтовому місті

- 9 травня була заява від Пригожина, що в разі якщо йому не нададуть боєприпаси, то він до 10 ранку покине Бахмут. Тобто це лише маніпуляції, і наступного кроку Пригожин не робить?

- Не робить. Він не може його вчинити самовільно, бо тоді в нього будуть проблеми з міноборони рф. Хто б там що не казав, ПВК "Вагнер" залежить від міноборони рф і по суті є його структурним підрозділом. Ці заяви для нього – лише піар, маніпуляції і намагання якось пропіарити себе всередині російського інформаційного й мілітарного дискурсу.

- Ви кажете, що на низовому рівні є помітна кількість відмов. Наскільки велика і чи вплине це на можливості російської армії?

- Це переважно гаситься російськими силовиками. ФСБ працює дуже добре і закручує гайки. Але треба зазначити, що в регіональних підрозділах і бригадах міноборони рф останнім часом дуже часто робляться звернення до політичного керівництва, щоб їх відізвали або перепідпорядкували до командування саме міноборони рф, бо дуже часто регіональні бригади підпорядковують командуванню так званої "ДНР". Це викликає в росіян супротив, вони бажають, щоб їх перепідпорядковували саме до армії рф. Дуже часто вони жаліються, що в них не було жодного навчання і на другий день їх відправили на передову. Дуже часто вони говорять, що їм обіцяють оборону на третій лінії, а посилають в Бахмут в атаку. У них постійно відбувається дисонанс і обурення. Але ж це росіяни, вони нічого не можуть зробити. ФСБ гайки закручує, їх постійно змушують. Однак навіть якщо у них є такі дезінтеграційні та демотиваційні тенденції - це дуже позитивно. Навіть якщо вони йдуть вперед, то вже без особливого ентузіазму.

Дивіться: Біля Бахмуту дрон взяв в полон останнього живого окупанта з групи піхотинців. Ексклюзивне відео

- Чи можна на цю частину ворожої армії, яка з різних причин відмовляється воювати, якось впливати?

- Як би росіяни не були деморалізовані, але вони все одно хочуть нас із вами вбивати. Вони все одно нас ненавидять за сам факт нашого існування. У них іде деморалізація через те, що в них погане обладнання і озброєння. Але у них немає відчуття, що це несправедлива війна, що вони ведуть захоплення чужої землі, через це в них немає деморалізації. Але ми можемо впливати на їхніх родичів, бо все ж таки вони несуть втрати і не надто бажають, щоб вони більшали. Але вони все одно нас ненавидять.

- Що ви маєте на увазі, коли кажете, що ми можемо впливати на їхніх родичів? Який результат з цього?

- Вони будуть намагатися менше посилати на пункти призову своїх синів, братів, чоловіків. Ми живемо в своїй ментальності, а от для росіян є повістка – треба їхати вбивати українців, є наказ, "родіна сказала". Тому широкого поля для наших дій щодо їхньої деморалізації я не бачу. Якщо ми подивимося відео, то навіть у великих містах росії біля мобілізаційних пунктів стоять великі черги. Як би вони не хотіли воювати, як би їм не подобалася армія, але вони все одно йдуть і з захопленням вбивають нас із вами. Це росіяни, нам їхню логіку важко зрозуміти. Ми з вами живемо в демократичному суспільстві, ми інші.

- Російська пропаганда постійно формує таку картинку загрози, яка адресована і до жителів окупованих територій. Для цього, зокрема, використовують обстріли Донецька, звинувачуючи в них ЗСУ. Навіщо це робиться і чи має результат?

- Мене як донеччанина і людину, яка постійно тримає звʼязок з Донецьком, найбільше бісить аргумент про те, що "Україна бомбила 8 років Донецьк". Я кажу, покажіть мені результат того восьмирічного бомбардування, того стирання Донецька з лиця Землі – а мені скидають пропагандистів або колаборантів з місцевих "ЗМІ" про якісь два розбитих вікна на околиці Донецька. І це вони називають "великим обстрілом з боку ЗСУ".

Натомість ми бачимо, як обстрілюють збройні сили рф інші міста Донбасу – Бахмут, Сєвєродонецьк, Попасну тощо – це повністю знищені міста. Але росіяни бігають і кричать, що "ЗСУ знищують Донецьк". Якщо ми зайдемо і почитаємо останні новини про так звані "обстріли ЗСУ Донецька", то побачимо, що там десь на околицях якийсь сарай згорів. І то невідомо, чи то Збройні сили України стріляли, чи він сам згорів.

Але багато донеччан, на жаль, на цю пропаганду ведуться. Вони розказують, що Україна стріляє по центру Донецька. Але якщо ми зайдемо в соцмережі, то центр Донецька прекрасно себе почуває. Там навіть дорожню розмітку роблять, кафе й магазини працюють, навіть затори є. В якому ще прифронтовому українському місті в 10 км від лінії фронту є затори?! В жодному. А центр Донецька спокійно живе. Мені постійно люди, які за Україну, кажуть: "Віталік, в нас абсолютно все нормально. Десь вдалині чуємо, як артилерія росіян працює".

Буває, самі росіяни центр Донецька обстріляють, а потім на нас звалюють. Як росіяни цілять або в Дніпро, або в Умань, чи в інші українські міста, то вони одразу починають бити по Донецьку. Вони збирають уламки від HIMARS, від 155-го калібру, а потім бігають з ними по всіх ефірах і показують. Але вони не показують дуже важливий момент, який помічають місцеві донеччани, які підтримують Україну, – що хвостовики ракет, які прилітають по центру Донецька, всі дивляться на Макіївку, а там стоять збройні сили рф.

- Є інформація, що в Донецьку побоюються, що окупанти можуть замінувати житлові будинки перед українським контрнаступом, бо почули розмову "кадировців" в кафе біля ТЦ "Золоте кільце", мовляв каменя на камені не залишать. Який настрій у донеччан, чого вони очікують?

- Донеччани саме таких дій від росіян і очікують. Їм не потрібен цілий Донецьк, їм потрібна пропагандистська картинка руїн Донецька, щоб сказати: "А от бачите, українці нічим від нас не відрізняють". Якщо ми проаналізуємо інфопростір, російські пропагандисти вже починають говорити про руїни Донецька, про стертий з лиця Землі Донецьк. Донеччани, які ще не визначилися на девʼятий рік війни, і ті, хто за Україну, саме такого і очікують від зс рф.

Росіянам цілий Донецьк не потрібен, вони спеціально хочуть його знищити, звалити все на ЗСУ, а потім в історичній перспективі казати, що "ЗСУ знищили Донецьк". Вони спеціально мобілізують донеччан, посилають їх на фронт, щоб кожна родина українських донеччан мала загиблих "від рук ЗСУ". А тепер вони ще й місто хочуть знищити і звалити на ЗСУ. Вони роблять інформаційну закладку на майбутні покоління, щоб за 20-30 років вони знову атакували Україну і мали для себе історичний міф, що нібито ЗСУ знищують Донецьк.

Дивіться: "У нас нестача боєприпасів": меми та фотожаби на заяву Пригожина

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів