RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На росіян насувається велика проблема на фронті - доброволець ЗСУ

Через прорив кордону росіяни змушені перекидати частину військ на територію РФ

Через прорив кордону росіяни змушені перекидати частину військ на територію РФ Денис Десятник Фото: скріншот з відео

Власник російської ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що з 25 травня розпочинається вихід "вагнерівців" з українського Бахмута. Нібито вони передають свої позиції регулярним військам рф. За словами Пригожина, весь цей процес триватиме до 1 червня. Крім того, "кухар Путіна" оцінив втрати своєї ПВК під Бахмутом - вони нібито становлять 20 тисяч осіб. Чи пов'язане виведення військ з великими втратами "вагнерівців", чи зміниться ситуація на фронті з виведенням ПВК і куди росія може перекидати свої підрозділи - розповів доброволець Збройних сил України, екс-командир ізраїльського спецназу ДЕНИС ДЕСЯТНИК.

- Як би у Росії зараз не намагалися привернути увагу до "захоплення" Бахмуту Донецької області, на поверхні інше - втрати. Навіть російські воїнкори, що зазвичай займаються пропагандою, зазначають, що ймовірна кількість втрат значно перевищує ті 20 тисяч, про які говорить Пригожин. Як ви могли б оцінити ці втрати, і чи є це причиною, через яку Пригожин заявив, що забирає ПВК "Вагнер" із передової?

- По-перше, їхні втрати набагато більші, ніж 20 тисяч. У Бахмуті "вагнерівців" загинуло набагато більше, дуже велика кількість у них зникли безвісти. Пригожин сказав, що він виведе свою ПВК до 1 червня. Йому в принципі це необхідно зробити, тому що він і так велику кількість "вагнерівців" втратив у Бахмуті. Пригожин бачить, що Бахмут вони однаково програють. Хоч він і хорохориться, що вони відвойовують Бахмут, наші воїни щодня відвойовують якусь ділянку Бахмута метр за метром. Тактично і стратегічно було правильним рішення відійти від міста і з флангів вже бити по ворогу.

Читайте: Ця музика буде вічною: як російські добровольці заганяють "ведмедя" за прапорці

- Цей момент заміни складу, якщо це дійсно відбувається, коли "вагнерівці" відходять, а на їхнє місце заходять регулярні війська рф, відкриває якесь вікно можливостей? Чи це послаблює їх позиції зараз? "Вагнеровців" навіть українські військові оцінювали досить високо щодо підготовки. Говорять, що вони воювали краще, ніж регулярні сили рф. Тепер російські позиції в Бахмуті будуть слабшими або "свіжі" сили росії - це все одно потужніше, ніж втомлені "вагнерівці"?

- У "вагнерівців" справді була така тактика, що вони змішували тих же в'язнів та новобранців із кадровими військовими, які перейшли до ПВК "Вагнер". Тому вони мали непогані результати. Але судити зараз про те, що міноборони рф змінить "вагнерівців" і ослабнуть позиції, не можна. Також є десантні війська, різні підрозділи. Бої не стануть легшими для наших бійців. Так, наші хлопці дуже професійно знищують ворога і просуваються, бо правильно обрано стратегію, правильно обрано тактику. Наші бійці також сповнені духом і мотивовані, тому шансів у ворога немає жодних.

- Іноді з'являлися повідомлення про те, що росіяни намагаються перекидати сили вздовж лінії фронту з різних частин окупованих територій у Бахмут. Зараз ті сили, які замінюють – це резерви, які поки що не використані в Україні? Чи росіянам, щоб замінити "вагнерівців", доводиться оголювати інші ділянки фронту?

- Крім Бахмуту їм потрібно зараз закривати кордон. Ми бачили, як наші побратими з легіону "Свобода Росії" та РДК зайшли до Бєлгородської області. Їм зараз доведеться перекинути дуже велику кількість військових і сил на російські кордони, тому що вони в них абсолютно не захищені. Тому зараз вони зіткнуться з проблемою, що їм потрібно буде частину підрозділів пересувати до Бєлгорода, частину – до Брянська, до інших міст. Ми бачили, що цілком вільно можна пройти російський кордон. Це послабить їхні фланги та ділянки, де вони зайняли якісь позиції на фронті.

Читайте: Бєлгород був звичайним українським містом, доки не напали більшовики – історик

- За інформацією Генштабу, повідомленням від військових та експертів, росіяни змінюють тактику та починають використовувати на фронті більше авіацію та артилерію. Відбувається менше бойових зіткнень, менше штурмових атак, але більше артилерії та авіації. Чи можна вважати, що найближчим часом саме це буде тактичним почерком армії рф?

– Артилерією вони били постійно. Артилерія не вщухала, працювала по наших позиціях. З авіації вони стали дедалі більше скидати авіабомби. Тому, якщо нам зможуть західні партнери передати F-16, це дуже допоможе нам у досягненні якнайшвидшої перемоги та допоможе нам закрити небо від авіації супротивника. Тому ми потребуємо літаків. Як така тактика не змінилася. Авіабомби, артилерійські удари з тією ж інтенсивністю продовжують завдавати.

Читайте: Ще один постріл "Аврори": чи з'явиться в Росії новий лисий вождь

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Новини партнерів