RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Рік трагедії у Вінниці: якою буде відплата за геноцид українців

Є надія, що всі росіяни, відповідальні за злочини в Україні, будуть покарані.

Є надія, що всі росіяни, відповідальні за злочини в Україні, будуть покарані. Фото:

Рівно рік тому, 14 липня 2022 року, росіяни нанесли ракетний удар по Вінниці з підводних човнів. Тоді загинуло 27 цивільних людей, серед яких були діти. Офіційний Київ тоді назвав одного з російських офіцерів, який віддавав наказ вдарити ракетами по звичайним людям. Утім, він не дожив до роковин свого злочину. Про те, що читайте в матеріалі журналіста "Апострофа" Андрія Коваленка.

14 липня 2022 року, о 10:45, по центру Вінниці вдарили російські ракети. Як тоді повідомили у командуванні Повітряних сил України, крилаті ракети "Калібр" по мирному українському місту запустили з підводного човна, що знаходиться у Чорному морі.

На місці прильотів почалася пожежа, яка перекинулася на автостоянку. Внаслідок удару росіян було пошкоджено та знищено 55 багатоквартирних та приватних житлових будинків, 40 автомобілів, Будинок офіцерів. Повністю вигоріла приватна клініка "Нейромед", яка знаходилася на першому поверсі будинку побуту "Ювілейний".

Тоді загинули 27 людей, серед яких троє дітей. Ще 200 людей отримали поранення різного ступеня тяжкості, вісім людей зникли безвісти. Це все – мирні люди, які знаходились тоді у центрі міста.

Російська пропаганда ротами Скабеєвої, Симоньян, Соловйова та Кисельова запевняла, що "Калібри" "знищили базу нацистів".

Мабуть нацисткою була 4-річна дівчинка Ліза Дмитрієва, історія якої тоді облетіла весь світ. Ліза була "сонячною дитиною". Того злощасного дня мама Ірина вела Лізу на заняття до логопеда. Ірина робила все можливе, щоб її дочка почувала себе повноцінним членом суспільства. Мати з донькою в момент прильоту російської ракети були на пішохідному переході. Ліза загинула на місці від осколкових поранень, Ірину прооперували, у неї були поранення грудної клітки та черевної порожнини. Мама дитини тривалий час перебувала у лікарні та не знала про загибель доньки.

Читайте також: Подивіться на неї живу: Олена Зеленська показала відео з маленькою Лізою, яка загинула уВінниці

За логікою російських пропагандистів, нацистом був 8-річний Кирило Пяхін. 14 липня 2022 року він загинув від вогню у припаркованому автомобілі. Раніше Кирило разом із своєю родиною виїхали з окупованого Херсона.

Загинув того дня і семирічний Максим Жарій разом зі своєю мамою Вікторією Рекутою. Вони прийшли до клініки "Нейромед" на обстеження. Тіла Максима та Вікторії так сильно обгоріли, що були упізнані лише за ДНК-тестами.

Президент України Володимир Зеленський назвав обстріл Вінниці "відкритим терористичним актом".

"Сьогодні вранці російські ракети вдарили по нашому місту Вінниця. Звичайне мирне місто. Крилаті ракети потрапили до двох громадських будівель, розбито житлові будинки, медичний центр, у ньому пожежу, палали машини, трамваї. Це зухвалий акт російського терору. Такого не могли зробити люди, це скоти", - заявив тоді глава держави.

А ось мама вбитої Лізи Дмитрієвої, тільки через місяць дізнавшись про смерть доньки, висловилася жорсткіше.

"Моя улюблена дівчинко, ти була такою життєрадісною... Ми обов'язково зустрінемося з тобою. Прокляті нелюди рашисти вбили тебе і мене... Нехай кожна сльоза українця стане смертельною отрутою для тисячі орків", написала Ірина в Instagram.

Через рік Господь почув слова Ірини.

10 липня було застрелено заступника начальника відділу з мобілізаційної роботи адміністрації Краснодара та колишнього підводника Станіслава Ржицького. Під час ранкової пробіжки в нього було випущено 4 кулі.

Ржицький служив на Чорноморському флоті у званні капітана ІІ рангу. Цей рашист-нелюд був командиром великого дизель-електричного підводного човна Б-265 "Краснодар", з якого рік тому по Вінниці і були запущені "Калібри", які вбили Лізу Дмитрієву, Максима Жарія, Кирила Пяхіна та ще 24 українці.

До речі, вбивця Ржицький не перший, кого настигла відплата.

Майже рік тому, у серпні 2022 року від вибуху автомобіля загинула пропагандистка, розповсюджувач ідеології "русского мира" Дар'я Дугіна. Вона публічно підтримувала вторгнення Росії в Україну та імперські погляди свого батька-"чорносотенця" Олександра Дугіна.

У квітні 2023-го в одному з пітерських кафе було підірвано пропагандиста Владлена Татарського, який закликав бомбардувати інфраструктуру України, щоб гинуло більше простих громадян.

А 11 липня у штабі окупаційних військ у Бердянську загинув заступник командувача Південного Військового округу армії РФ генерал-лейтенант Олег Цоков.

Президент України Володимир Зеленський одного разу зазначив: "Росія залишає по собі тільки смерть і страждання. Вбивці. Кати. Позбавлені всього людського. Не втечете. Не сховаєтеся. Відплата буде справедливо страшною".

І тут президент має рацію. Українці впевнені, що всі, хто причетний до геноциду українського народу, обов'язково отримають відплату. І у світовій історії приклади такої відплати є, і це не завжди суди…

Читайте також: Кілеру не довелося "напружуватися": вбитий в Краснодарі топ-окупант самвиклав маршрут пробіжки

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців