RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кіт в поміч: як українцям врятуватися під час зимового блекауту

Корисні поради на випадок відключення світла

Корисні поради на випадок відключення світла Кіт може бути корисним у блекаут Фото: 5.ua

Опалювальний сезон все ближче, і агресор вже починає "промацувати" вітчизняні об'єкти енергетичної інфраструктури. Як і минулого року, росіяни намагатимуться залишити нас без світла, зв'язку та тепла. Безумовно, до аварій та надзвичайних ситуацій повністю готовим бути неможливо – на те вони й екстрені ситуації. Але сидіти, склавши руки, теж не варто. Про те, що потрібно мати у кожній родині на випадок блекауту – розповідає "Апостроф".

Світло буде!

Ще з часів епідемії коронавірусу багато українців звикли працювати з дому. Головні робочі інструменти при цьому – комп'ютер чи ноутбук та мобільний телефон. І в разі як несподіваного, так і віялового відключення електрики - у домі чи квартирі необхідно мати альтернативні джерела електроенергії. Які на деякий час забезпечать квартиру світлом, підзарядять смартфон і навіть допоможуть холодильнику пару годин перебувати в працюючому стані.

Читайте: На порозі другого блекауту: що українцям потрібно зробити вже зараз

Ідеальний варіант для локальної енергонезалежності – переносна зарядна станція. Портативні електростанції спочатку призначалися для пікніків і поїздок у відпустку "дикуном" на море, але тепер стали просто незамінною річчю під час війни. Ці станції досить легкі – від 5 до 8 кг, мають від 6 до 9 слотів для підключення (як правило – дві розетки, кілька USB, прикурювач, плюс вбудований ліхтарик). Самі вони можуть заряджатися від розетки або зарядного пристрою.

"В принципі, зарядну станцію можна зробити і самостійно. Тим паче, що вона обійдеться мінімум у п'ять разів дешевше, ніж портативна електростанція, куплена в магазині. Нічого складного: зарядний пристрій, автомобільний акумулятор та інвертор, що перетворює напругу акумулятора з 12 вольт у 220. Потім приєднати подовжувач, і включай одночасно, що необхідно", – розповідає "Апострофу" проджект-менеджер компанії AltexSoft, до цього – інженер-електрик із десятирічним стажем Євген Овдіюк.

Для приватних будинків ідеальний вихід зі становища – переносні бензинові або дизельні генератори. Їхня мінімальна потужність вища за найкрутіші магазинні портативні електростанції. До хорошого генератора, який видає 3,6 кВт, можна підключити не лише комп'ютер чи ноутбук, а й мікрохвильову піч, електричну плиту і холодильник одночасно. Але увага! Генератор – лише для приватних будинків. У квартирах (навіть на балконах) їх не можна включати в жодному разі. Мало того, що сусіди будуть незадоволені. Можна так вчадіти, що більше ніколи не дізнаєшся, що генератор заважав своїм шумом сусідам.

Читайте: Як вибрати повербанк для ноутбука: топ-10 моделей на випадок блекаутів

Щоб смартфони також були енергонезалежними, необхідно придбати для них портативні зарядні пристрої – повербанки (бажано по одному на кожного члена сім'ї). Які, відповідно, можна заряджати від переносної зарядної станції.

Не зайвими в сезон блекаутів будуть акумуляторні LED-лампи, ліхтарики (із запасними батареями), мінімум блок сірників та свічки. Торік, звичайно, відключення світла були не настільки тривалими, щоби справа доходила до свічок. Але! Хороші свічки ще ніколи нікому не заважали. Інтимна вечеря при свічках - що ще може краще скрасити зимові військові вечори.

Корисний звязок

Ноутбук або смартфон без інтернету - досить сумна картина. Тому, якщо є можливість, необхідно подбати про сучасні засоби комунікації.

Всі інтернет-провайдери, які поважають себе, прокладають до будинків оптоволокно. У кожному під'їзді встановлюється оптичний медіаконвертор, від якого потім інтернет прямує до квартир звичайним кабелем. І якщо в будинку вирубає електрику, то навіть якщо у провайдера все гаразд, у вас інтернету не буде – медіаконвертор не працює.

Тому можна попросити інтернет-провайдера підвести оптоволокно безпосередньо до квартири. Ставте джерело безперебійного живлення для роутера (у разі блекауту його можна підключити до портативної електростанції) і ви будете з Інтернетом. Щоправда, якщо він буде у провайдера: бо ж у провайдера теж можуть електрику відключити.

Читайте: "З'їдає" кіловати навіть у режимі очікування: яка техніка споживає більше енергії

Тому найнадійніший варіант – придбати космічний зв'язок від Ілона Маска.

"У Харкові, наприклад, багато сусідів по під'їзду ще рік тому почали в складчину встановлювати у себе Starlink (користувацький термінал коштує близько 600 доларів, місячна абонентська плата - 75). Супутниковий модем може працювати від портативної електростанції мінімум десять годин, а сигнал Wi- Fi впевнено дістає на два-три поверхи вгору та вниз від місця встановлення модему”, – каже Євген Овдіюк.

Не варто забувати і про такий перевірений засіб зв'язку, як радіо. Раптом таки немає інтернету. Купуєте радіо, батарейки – і завжди в курсі всіх актуальних новин: від повідомлень, чи помер путін, до інформації, коли імовірно з'явиться світло.

Не інтернетом єдиним

На випадок, якщо блекаут затягнеться, вдома необхідно мати запас води (може припинитись водопостачання, якщо зупиниться насосно-компресорна станція), а також продуктів тривалого зберігання та швидкого приготування – якщо в будинку електроплита, на ній нічого не приготуєш, а треба ж якось харчуватися.

Питної води необхідно мати з розрахунку три літри на людину на добу. І бажано зробити запас на три дні. З продуктів рекомендується запастися консервами, сухими супами та кашами, локшиною швидкого приготування, крекерами, горіхами, енергетичними батончиками та максимально чорним шоколадом. Принаймні діти точно залишаться задоволеними.

Читайте: Чи будуть нові блекаути в Україні: у Міненерго розставили крапки над "і"

Для швидкого приготування їжі бажано придбати портативну туристичну газову плитку і до неї балончики (одного балончика вистачає приблизно на годину). А щоб не витрачати зайвий раз воду на миття кухонного посуду, краще зробити деякий запас одноразового пластикового посуду.

"Щоб продукти в морозилці відтаювали не так швидко, заздалегідь можна заморозити в ній дві-три баклажки з водою - поряд з ними продукти почуватимуться комфортніше. До речі, сало, продукт дуже енергетичний, і у випадку, коли треба швидко підкріпитися, просто незамінний, найкраще вживати у трохи підмороженому вигляді. І тут баклажки з льодом дуже допоможуть", – радить у розмові з "Апострофом" домогосподарка Галина Бабченко.

Кіт в поміч

У період блекауту в багатоповерхових будинках досить гостро постає питання дотримання гігієни: води в крані немає. Для побутових потреб (приготування їжі та гігієна) на людину необхідно на добу до 12 літрів води. Можна, звичайно, заповнити водою ванну, але як дізнатися – коли цей блекаут розпочнеться. Тому найкраще технічну воду зберігати у відрах, великих каструлях, пластикових бочках та пляшках.

Переконайтеся, що у вас є запас вологих та сухих серветок, гель для рук, антисептичні засоби для очищення поверхонь та шкіри (це ті, які були дуже популярні під час епідемії коронавірусу). Крім того, бажано запастися пакетиками одноразового сухого душу (для його використання достатньо лише 50 мл води).

Для справляння фізіологічних потреб можна використовувати відро, в яке розміщено сміттєвий пакет. У нього треба налити трохи води та додати соди або наповнювача для котячого туалету – для усунення неприємних запахів.

А ось гроші не пахнуть. І їх, у готівковому вигляді, у період блекауту бажано мати якнайбільше: банкомати, як і термінали в супермаркетах, можуть не працювати.

А в кого вдома є кіт, узимку він може зігріти своєю шерстю. Але тоді треба багато котів.

Читайте: Найкраще це зробити до блекауту: медики дали важливі поради українцям

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів