RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Навіть тепловізори не допоможуть: яка погода запанує на фронті найближчими днями

Для важкої техніки погода поки не заважає

Для важкої техніки погода поки не заважає Туман створюватиме природні перешкоди Фото: з відкритих джерел

Для успішного продовження контрнаступальних операцій Силам оборони України необхідна підтримка згори: тепла погода та відсутність дощів – щоб бронетехніка не застрягла у багнюці, а піхотним підрозділам було комфортніше звільняти населені пункти від окупантів. Яка погода очікується найближчого тижня у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській та на південному сході Харківської областей – розповідає "Апостроф".

Погодні умови у Херсонській, Запорізькій, південній частині Донецької областей, а також на півночі Криму практично однакові – фактично одна й та сама кліматична зона, степи. На північному заході Луганської області (Сєвєродонецьк, Кремінна) та південному сході Харківської (Ізюм, Куп'янськ) природа вже інша – лісостеп.

Читайте: В Україні буде аномальний жовтень: яких сюрпризів чекатиме від погоди

За даними Укргідрометцентру, на територію України із північного заходу Європи, з боку Північного та Балтійського морів, йде циклон. Дихання якого українці, що мешкають на заході країни, а також у Житомирській та Київській областях, вже напевно відчули – у цих регіонах помітно похолодало.

"Атмосферний фронт пройшов Польщу, країни Балтії, Білорусь, і тепер проходить територію України. У зоні проведення контрнаступальних операцій ще до першої половини 3 жовтня буде сонячна погода, потім настане сильна хмарність. 4 жовтня лінією Херсонщина-Запоріжжя-Донбас місцями пройдуть не дуже великі дощі, вони "розмиваються". І 5-го числа цей атмосферний фронт піде на Росію", – розповідає "Апострофу" синоптик, керівник відділу Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха.

За її даними, по тій же траєкторії дощі йтимуть і вдень 6 жовтня, причому інтенсивніші. При цьому вони дійдуть до Харківської області. Але дощі швидко пройдуть – із Центральної Європи на допомогу силам оборони України поспішає антициклон, який принесе із собою зону підвищеного тиску, а отже – відсутність дощів.

Завтра у зоні контрнаступу вночі очікується 4-9 градусів, ближче до берегів Чорного та Азовського моря (в районах Херсона, Мелітополя, Бердянська) – до 13. Вдень – до 17 градусів тепла. 4-5 жовтня вночі у регіоні через сильну хмарність потеплішає – 8-14 градусів. Вдень – 18-23, на півдні – до 26 тепла. На південному сході Харківської та північному заході Луганській областях прохолодніше: вночі 4-5 градусів, вдень – до 18.

"Для того, щоб дощі перетворилися на проблему для наших військових, необхідно, щоб вони йшли, хай і невеликі, цілодобово і протягом кількох днів. Одним словом, затяжні дощі. Але цього не прогнозується. Причому треба підкреслити, земля там досить суха. Єдина проблема - зниження нічної температури. Вранці та ввечері тумани, видимість падає до кількох десятків метрів, навіть тепловізори не допомагають. Знову ж таки, для наших хлопців зростає ймовірність простудних захворювань", - розповідає "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

Слід зазначити, що ближче до вихідних у регіоні очікується похолодання: у п'ятницю вночі 6-12, вдень до 19 градусів. У суботу відповідно 4-10 градусів (при цьому не виключені невеликі дощі) та 10-16. Проте вже 9 жовтня знову очікується потепління. Але оскільки Гідрометцентр дає максимально достовірні прогнози лише на п'ять днів, детальніше про погоду у другій декаді жовтня читайте у наступному випуску "Бойового прогнозу", який вийде за тиждень.

Читайте: Невловимий "Шахед": чому збивати дрони стало важче

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів